Közlöny

Az érzékelő időben figyelmeztet!

Az idei fűtési szezonban Békés megyében csupán néhány személy kapott szakszerű egészségügyi ellátást enyhébb szénmonoxid-mérgezés miatt. Az ország más területein azonban emberi életeket is követelt már az alattomos gáz. Ha a szén-monoxid koncentrációja eléri a kritikus mennyiséget a levegőben, szinte másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. A fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és […]


Az idei fűtési szezonban Békés megyében csupán néhány személy kapott szakszerű egészségügyi ellátást enyhébb szénmonoxid-mérgezés miatt. Az ország más területein azonban emberi életeket is követelt már az alattomos gáz.
Ha a szén-monoxid koncentrációja eléri a kritikus mennyiséget a levegőben, szinte másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. A fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése intő jel lehet, de a baj legtöbbször nehezen észlelhető.
A mérgezést többnyire a nem megfelelő műszaki állapotú vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázkazán, vagy vegyes tüzelésű kazán okozza.
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosok figyelmét a színtelen, szagtalan szén-monoxid veszélyeire!
Az eltömődött égéstermék-kivezető, a nem megfelelő körülmények között zajló, fával, szénnel és gázzal történő tüzelés potenciális veszélyforrást jelent az otthonokban.
Fontos a fűtőberendezések ellenőrzése, a kémények tisztítása, valamint a folyamatos, precíz felülvizsgálat.
Életet menthet a sípoló jelzéseket adó szénmonoxid-jelző készülék, főként, ha blokkolja az áramellátást is, leállítva a meghibásodott berendezést.
A vásárlás kellő körültekintést igényel: csak a megfelelően kialakított és megfelelő szabvánnyal gyártott érzékelő készülék a megbízható!
Figyelni kell arra is, hogy az érzékelők szavatossági idővel rendelkeznek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Amennyiben a szavatossági idő lejár vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet keltve.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság