Konyha, Magazin

Csupa narancs!

Az egyik legértékesebb vitaminforrás a narancs, amely elengedhetetlen szereplője az egészséges táplálkozásnak. A narancsban a C-vitamin mellett számtalan egyéb vitamin megtalálható. Erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat a vérerekre, vérnyomásra és az idegrendszerre. A meghűléses betegségek, torokgyulladás megelőzésében is szerepet játszik. A narancsnak alacsony a cukortartalma, ezért a fogyókútázók is bátran fogyaszthatják.


Narancsleves

Hozzávalók: 60 dkg narancs, 7 dl konyak, 3 tojássárgája, 6 dkg kristály­cukor, 8 dl víz, 1 teáskanál liszt, méter keksz, csipet só.

A hatvan dekagramm narancsot megpucoljuk, és cikkelyekre szed­jük. A nyolc deciliter vízbe beletesszük a narancsot, és egy csipet sóval és hat dekagramm kristálycukorral ízesítjük. Megfőzzük a narancsot. A három tojássárgáját összekeverjük az egy teáskanál liszttel, és óvatosan a leveshez adjuk, nehogy összeugorjon a tojás. Összefor­raljuk, kihűtjük, majd belekeverjük az egy deciliter konyakot. Hidegen, mézes keksszel kínáljuk.

* * *

Narancsos kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa (2,5 kg-os), só, majoránna, törött bors, 1 dl olaj, 5 dl narancsdzsúsz, 0,5 cl narancslikőr, 1 evőkanál méz, 2 narancs.

A kacsát megtisztítjuk, jól megmossuk, majd kony­haruhával vagy papírtörülközővel megszárítjuk. Sózzuk, a belsejét bedörzsöljük majoránnával, törött borssal, majd 2-3 órán át állni hagyjuk. Tepsiben olajat forrósí­tunk, majd a kacsa minden oldalát elősütjük. A narancs­levet a likőrrel és a mézzel összekeverjük. A kacsát a sütőbe tesszük, megöntözzük az ízesített narancslével. A két narancsot meghámozzuk, a héját a kacsa mellé tesszük, nem túl forró sütőben sűrűn locsolgatva szép pirosra sütjük. A tepsiben maradt levet szükség szerint utánaízesítjük, beforraljuk és leszűrjük. A kacsát fel­daraboljuk, narancskarikákkal díszítjük, majd a pecse­nyelevet rászűrjük. Köretnek gombás rizst és gyümöl­csöket ajánlunk.

* * *

Narancsos malacsült

Hozzávalók: 1 kg malachús, 1 nagy sárgarépa, 1 zellerszár, 5 narancs, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 2 evőkanál apróra vágott tárkony, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi szárított tárkorty, 3 dkg vaj, fél citrom leve, reszelt szerecsendió, őrölt bors, só.

A répát, a zellert és 1 narancs héját lereszeljük, 2 narancs levét kinyomjuk. Lábasban a narancslevet, a naracshéjat, az olajat, a zúzott fokhagymát, a kakukk­füvet, a répát, a zellert összekeverjük, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a húst, és 4 órá­ra hűtőbe tesszük, közben időnként megforgatjuk. A húst tepsibe rakjuk, ráöntjük a narancsos levet, 1 és ne­gyed óráig sütjük, közben a levével gyakran locsolgat­juk. 2 narancs héját szalagszerűen meghámozzuk, le­vüket kinyomjuk. A héjat hosszú, vékony csíkokra vág­juk, és lobogó forró vízben 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A kész hús zsiradékát a narancslével és az ecettel összekeverjük, felforraljuk, és 5 percig főz­zük, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, és még 3 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekever­jük a vajat, a friss kakukkfüvet és a citromlevet. A ma­radék narancsot meghámozzuk, és felkarikázzuk. A húst felszeleteljük, a szósszal meglocsoljuk, és narancskari­kákkal díszítjük.

* * *

Narancsos marharagu

Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 20 dkg gomba, 30 dkg narancs, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál áfonyalekvár, só, bors, kakukkfű, 2 dl minőségi, félédes vörösbor.

Kisütjük a szalonnát, zsírjában a hagymát meg­fonnyasztjuk, hozzáadjuk az áfonyalekvárt és a bort. Pár percig forraljuk, beletesszük a borsot és a kakukkfüvet, utána a vékony csíkokra vágott húst, és kb. 20 percig pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a felsze­letelt gombát. Tíz-tizenöt perc múlva a nagyobb darabok­ra vágott narancsot is hozzáadjuk, és készre forraljuk. Burgonyakrokettel vagy burgonyafánkkal tálaljuk.

* * *

Narancsos sertésragu

Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 2 narancs, 10 dkg csiper­kegomba, 3 evőkanál liszt, fél-fél kávéskanál pirospaprika és őrölt bors, 2, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál száraz sherry, 1,5 dl húsleves, 1 evőkanál méz, 3 dl tejföl, babérlevél, kevés petrezselyemzöld, kakukkfű, zsálya, só.

A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a hagymát fel­aprítjuk. A lisztbe belekeverjük a pirospaprikát és a bor­sot, majd beleforgatjuk a húskockákat. Nagy lábasban felforrósítjuk a vajat vagy a margarint, és megpirítjuk benne a hagymát meg a húst, majd az egészet sütőtál­ba tesszük. Az egyik narancs levét és reszelt héját tálba tesszük, hozzáöntjük a sherryt, a húslevest meg a mé­zet, megsózzuk, jól összekeverjük, és a húsra öntjük. Az összekötözött fűszerágakat és a felszeletelt gombát is hozzáadjuk. Összekeverjük, lefedjük, és 60-70 percre forró sütőbe tesszük. A másik narancsot meghámoz­zuk, a fehér héját lehántjuk, a gerezdek hártyáit is le­szedjük, a magokat kiszedjük. A húst kivesszük, tálra rendezzük, a fűszerágakat kidobjuk. A maradék zsira­dékba beletesszük a narancsgerezdeket meg a tejfölt, alaposan összekeverjük, és a húsra öntjük. Petrezselyem­mel díszítjük.

* * *

Narancsos-csokis muffin

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 közepes narancs, ízlés szerint fahéj vagy őrölt szegfűszeg (nem túl sok, az erős aromája miatt), 1 tábla ét tortabevonó.

A liszet, a kakaót és a sütőport összekeverjük. Egy másik tálban a puha vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáütjük a két tojást és jól eldolgozzuk. (Nem baj, ha kicsit darabos marad a margarin.) Ráöntjük a lisztre, elkeverjük, akkor jó, ha levegős (keverés közben kis buborékok lesznek a tésztában).

Belereszeljük a narancs héját, majd a narancsot kettévágva belefacsarjuk a levét is. Ekkor jöhet a szegfűszeg vagy a fahéj, ha kell. Ha a narancslétől túl lágy a tészta, kis lisztet teszünk még bele.

Apróra daraboljuk a csokit, és hozzákeverjük az egészhez.

A muffinpapírokat beletesszük a formába, és kb. háromnegyedig töltjük tésztával. 220 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es) kb. 20-25 perc alatt megsütjük, amíg a beleszúrt villára (fogpiszkálóra) már nem ragad a tészta.

Régi sütőknél 10 perc után felére kell csökkenteni a hőmérsékletet, különben megég a külső rész, a belseje pedig még ragad.