Felhívások, Közlöny

Felhívás rókák veszettség elleni vakcinázásáról

A közeljövőben kezdik el a rókák veszettség elleni vakcinázását.


roka_43145_356211A Vidékfejlesztési Minisztérium döntése értelmében az FVM 164/2008. (XII.20.) és 42/2010. (IV.22.) rendeletei alapján az ország kijelölt területein el kell végezni a rókák veszettség elleni szájon át történő vakcinázását. Szarvas város területén a vakcinázási kampányt 2013. március 30. és április 04. között hajtják végre. A Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrődi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrző Hivatala a teljes illetékességi területén 2013. március 30. és április 28. között ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, annak érdekében, hogy a vakcinához csak a vadon élő húsevők juthassanak hozzá. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított 14 napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen tilos a legeltetés.
A vakcinát tartalmazó fólia kapszula szürkésbarna színű, bűzös szagú csalétekbe (húspogácsába) van elhelyezve. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik, ahol ez nem valósítható meg, ott kézi kihelyezéssel. A vakcina emberre, állatra veszélyt nem jelent, ennek ellenére nem szabad hozzányúlni. Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70%-os alkohollal történő lemosás. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség. Azonban haladéktalanul orvoshoz kell fordulni akkor, ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.
Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. a közterületen kóborló kutyákat begyűjti. A befogott ebek a Gyepmesteri telepre (Mezőberényi út) kerülnek, és azokat tulajdonosaik csak egy évnél nem régebbi, igazolt veszettségoltás után, a befogási és a tartási költségek megtérítését követően kaphatják vissza.

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hatósági és Szociális Osztály