Hírforgó

Szarvason tanácskozott a megyei turisztikai egyesület

A Sárarany Szalmaportán – Szarvas – Ezüstszőlő – tartotta éves közgyűlését a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület 2013. április 5-én – tájékoztatott Glózik Klára.


A szakmai beszámoló elfogadása mellett fontos szerep jutott a helyi hagyományok bemutatásának is, hiszen a házigazda Maczkó család szalmafonással és gyöngyfűzéssel foglalkozik. Autentikus környezetben, a kiállított tárgyak és a kemencében sült pogácsa mellett konstruktívan folyt a tanácskozás.

A Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület 1994. óta járul hozzá a falusi turizmus fejlesztéséhez. Az Egyesület célkitűzése a falusi turizmus, mint összefoglaló tevékenység elismertségének növelése, a tagok e célból történő munkájának támogatása, érdekképviselet, érdekérvényesítés, jó kapcsolat kiépítése más szakmai és egyéb szervezetekkel. Az Egyesületnek jelenleg 134 tagja van, döntő többségében természetes személyek, akik falusi szállásadással, kézműves tevékenységgel, vagy egyéb szolgáltató tevékenységgel foglalkoznak. A jelenlegi adatok szerint összesen 113 érvényes minősítéssel rendelkező tag van. A tagság kisebbik hányadát képviselik hasonló működési területen dolgozó egyesületek, szakmai szervezetek, mint például lovas egyesületek, turisztikai célú egyesületek és alapítványok, ill. önkormányzat. A FATOSZ, mint országos ernyőszervezet szakmailag segíti a munkát, emellett a FATOSZ online foglalási rendszerén (www.falusiturizmus.hu) keresztül 2012 augusztusától lehetségessé vált a SZÉP kártyás fizetés.

A közgyűlést Dankó Béla elnök, országgyűlési képviselő (FIDESZ) nyitotta meg. Majd Frankó Pál az Egyesület titkára számolt be a 2012. év eredményeiről.

Az Egyesület működését 2012-ben kizárólag tagdíjakból finanszírozták. A működtetésben fontos szerepet játszik a Békés megyei Tourinform iroda, mellyel évek óta kiváló a munkakapcsolat. A Tourinform irodával való kapcsolatnak köszönhetően minden szakmai eseményről, rendezvényről, kiadványról értesül az Egyesület, és meg tud jelenni kiállításokon ill. a megyei turisztikai promócióban. 2012-ben több belföldi és külföldi kiállításon (Utazás Kiállítás Budapest, FEHOVA, Újvidéki Mezőgazdasági Kiállítás, Vidéki Mustra), rendezvényen képviseltette magát az Egyesület saját készítésű szálláshely katalógusával és a tagság saját kiadványaival. A saját honlap www.bekesvidek.hu is sokat segít a szolgáltatások népszerűsítésében. Fontos kiemelni, hogy a tagok jó része önállóan is SZÉP kártya elfogadóhely.

Rendszeres a kapcsolat a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságával, ahol szintén hasonló lehetőségekhez jutnak, mint a Tourinform irodákon keresztül. Folyamatosan bevonják az elnökséget a szakmai előkészítő munkálatokba, illetve a kiállítási és megjelenési lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Kiváló kapcsolatot ápolnak a Békés megyében működő egyéb turisztikai egyesületekkel: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, Százlábú Egyesület.

Békés megyében 4 helyi TDM szervezet alakult az elmúlt időszakban, ahol a tagok önállóan képviselhetik magukat, de az Egyesület is tagja a Körös-menti TDM szervezetnek.

Frankó Pál titkár beszámolóját Gyebnár Péter, az MNVH békés megyei referensének tájékoztatója követte, aki ismertette azokat a lehetőségeket, melyek a vidékfejlesztési pályázatokban rejlenek Rácz Etelka, építész-tervező a már beadott és beadásra kerülő Körösök-völgye Vidékfejlesztési Kh. Egyesület pályázataihoz adott hasznos építési, műszaki információkat.

A közgyűlésen a tagok számos a mindennapi működtetésben adódó tapasztalatot osztottak meg egymással. A falusi turizmus kimondottan jövedelem kiegészítő tevékenység, ezért a tagság számára különösen fontos, hogy azokat a tevékenységeket is megismerjék, mellyel a többiek foglalkoznak. Így az összefogás nemcsak a turizmus területén valósulna meg, hanem abban is, hogy tagok egymástól vásároljanak és szolgáltatásokat vegyenek igénybe.

A közgyűlés zárásaként Dankó Béla elnök tájékoztatta a tagságot, hogy 2013-ban kerékpáros zarándoklatot szervez a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület és a Tourinform – Békés megyei irodája Máriaradnára (Románia), mely a térség zarándokhelyének számított a trianoni békediktátum aláírásáig. A régi szép hagyományt szeretné az Egyesület újraéleszteni és felhívni a figyelmet erre a csodálatos búcsújáró kegyhelyre!