Konyha, Magazin

Pontyparádé

A halak húsa a disznóéhoz vagy a marháéhoz képest sokkal lazább szerkezetű, könnyen emészthető, magas a víztartalma. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlagosan 15-20 százalékos fehérjetartalma révén a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg mennyiségben ajánlott halat fogyasztani.


PONTY OROSZOSAN

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg ponty 20 dkg sárgarépa, 10 dkg pet­rezselyem, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl vörösbor, mus­tár, só.

A megmosott, darabokra vágott pontyszeleteket sóval bedörzsöljük, és tepsibe, olvasztott vajba rakjuk. A metéltre vágott sárgarépát, petrezse­lyemgyökeret és fél fej vöröshagymát sós vízben megfőzzük. Mielőtt egészen megpuhulnak, kiszedjük a vízből, és a tepsiben levő nyers halra rakjuk. Ráöntjük a 3 dl, jó minőségű vörösbort, és a halat a sütőben puhá­ra pároljuk. A halat kiszedjük, köréje rakjuk a vele párolódott zöldséget, levét pedig liszttel elkevert vajjal sűrítjük. (Ha kevés, felöntjük borral vagy húslével.) Kiskanálnyi mustárral ízesítve tálaljuk.

 

PONTY ROSTON

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg ponty, 10 dkg zsír, 5 dkg zsemlemor­zsa, 2 db citrom, 2 dl tartármártás, só.

A pontyot megtisztítjuk, felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, és húsát ujjnyi szélesre szeleteljük. A szeleteket sóval bedörzsöljük, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró zsírban mindkét oldalon megsütjük. Zsírban sült burgonyával, citromszeletekkel díszítve, tartármártással tálaljuk.

 

PONTY RÁNTVA

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg ponty, 20 dkg zsír, 15 dkg zsemlemor­zsa, 6 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dl tartármártás, 2 db citrom, 1 csomó pet­rezselyem zöldje, só.

A pontyot megtisztítjuk, felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Fejét és farkát levágjuk, húsát ujjnyi szélesre szeleteljük. A szeleteket sóval bedörzsöljük, lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró zsírban mindkét oldalon megsütjük. Zsírban sült burgonyával, tar­tármártással tálaljuk. Citromszeletekkel és petrezselyem zöldjével díszít­jük.

 

PONTY PAPRIKÁSAN

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg ponty, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagy­ma, 1 dkg pirospaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsókonzerv), 3 dkg liszt, 3 dl tejföl, só.

A pontyot megtisztítjuk, felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, és húsát ujjnyi szélesre szeleteljük. A szeleteket sóval bedörzsöljük. Olvasztott zsírba beletesszük a reszelt vöröshagymát, né­hány percnyi pirítás után paprikát hintünk rá, megkeverjük, és belerak­juk a héjától megtisztított, felszeletelt paradicsomot és a karikára vágott zöldpaprikát. Kevés vízzel felöntjük, 10 percig forraljuk. Ezután belehe­lyezzük a megsózott pontydarabokat, és lassú tűzön egyenletesen párol­juk. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és amikor a ponty puha, hozzáönt­jük. Néhány percnyi forralás után galuskával tálaljuk.

 

PONTY DARNAI MÓDRA

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg pontyfilé, 1,50 kg burgonya, 20 dkg kövér füstölt sonka, 5 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagy­ma, só.

Egy megfelelő nagyságú edény aljára kövér sonkaszeleteket rakunk, majd ráaprítjuk a meghámozott, megmosott burgonya felét. A kockákra vágott hagymát zsíron kissé megfonnyasztjuk, beletesszük az összezú­zott fokhagymát, és a keverék felét a burgonyaréteg fölé helyezzük. Kel­lően sózzuk, majd rátesszük a halszeleteket. A halszeletekre a fenn mara­dó hagymát ráterítjük, befedjük burgonyával, majd az egészet beborítjuk sonka kövérjével. Kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a burgonya teljesen puha nem lesz. Forrón tálaljuk.

 

PONTY VARSÓI MÓDRA

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg ponty, 15 dkg vaj, 5 dl vörösbor, 0,2 dkg törött bors, 3 dkg liszt, só.

A megtisztított ponty húsát csontjáról lefejtjük, és a halszeleteket irdal­juk, sóval bedörzsöljük, és kevés ideig állni hagyjuk. Egy tűzálló edény alját vajjal kikenjük, a halszeletekre törött borsot hintünk, és belehelyez­zük az edénybe. A hal fejéből, farkából, gerinccsontjából kevés vízzel alaplevet készítünk, majd hozzáöntjük a vörösbort, és együtt forraljuk. A megmaradt vajhoz lisztet keverünk, beletesszük a vörösboros lébe, és felfőzzük, majd átszűrve a halra öntjük. Sütőben puhára pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

 

PONTY JÓASSZONYMÓDRA

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg ponty, 25 dkg gomba, 10 dkg vörös­hagyma, 10 dkg vaj, 1,5 dl fehérbor, 1 db citrom leve, 2 db tojássárgája, 2 dl tejföl, 0,3 dkg törött bors, 1 csomó petrezselyem zöldje, só.

A megtisztított halat irdaljuk, a húsát a csontról lefejtjük. A fejet, a farkat és a gerinccsontot, az apróra vágott vöröshagymát kevés vízben forraljuk. A tűzálló edény alját vajjal kikenjük, és beletesszük a halszeleteket. Bort töltünk rá, felöntjük a halcsont levével, és sütőben mintegy 20 percig pároljuk. Megpároljuk a gombaszeleteket. Sózzuk, törött borsot szórunk rá, citromlevet csavarunk bele, majd felengedjük tejtóllel, belekeverjük a tojássárgáját és az apróra vágott petrezselyem zöldjét. A félig megpuhult halra öntjük. Sütőben addig pároljuk, amíg a hal egészen puha nem lesz. Vajas burgonyával tálaljuk.

 

PONTY ERDÉLYIESEN

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg hal, 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dkg pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 evőkanálnyi ecet, só.

A halat megtisztítjuk, felszeleteljük, megmossuk, sóval bedörzsöljük, és 1 órán át állni hagyjuk. Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, hogy a halat éppen befedje. Letakarva, lassan puhára főzzük. Vajjal, 1 evőkanál liszt­tel világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és sárgára fonnyasztjuk. Ha már szép sárga, paprikát szórunk rá, és 5 dl hallévei feleresztjük. Savanyú tejfölt teszünk bele, és visszaöntjük a hal­ra. Sós burgonyakörettel tálaljuk.