Hírforgó, Képgaléria, Média

Főszerepben a civilek

Szarvason, a Kistérségi Civil Fejlesztő Központban, közismertebb nevén a Civil Házban, januártól egy új kezdeményezés keretében minden hónapban más és más település civil szervezetei mutatkoznak be.


 

A Damjanich utca 64. szám alatti épület üzemeltetője a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület. A szervezet elnökével, Hévizi Róberttel beszélgettünk a programsorozatról, amely a „Hónap Civil Települése” címet viseli.

– Mesélje el, honnan indult ez a rendezvénysorozat?

– Egyesületünk feladata a kistérségben működő civil szervezetek összefogása, érdekeinek képviselete. Szerettük volna, ha nem csak a szarvasi, hanem a többi környékbeli civil szervezet is megismerné munkánkat, érzékeltetni szerettük volna velük, hogy az ő munkájuk is értékes és fontos. Így jött az ötlet, hogy lehetőséget biztosítunk települési civil szervezetek számára a bemutatkozásra, és segítségünkkel ők is jobban megismerhetik egymást.

– Mely település civil szervezeteivel ismerkedhettünk meg eddig?

– Január hónapban a csabacsűdi civil szervezetek nyitották meg a rendezvénysorozatot. Azért rájuk esett a választás, mivel idén, július 20-án, Csabacsűd lesz a házigazdája a XI. Kistérségi Civil Találkozónak. Így egyfajta keretet adtunk a programsorozatnak, amely a csabacsűdi Civil Találkozóval zárul.

Tudjuk, hogy minden kezdet nehéz, de a csabacsűdi civil szervezetek rendkívül színvonalas bemutatkozásukkal magasra tették a lécet a többi település egyesületei számára. A Foltvarró Egyesület szemet gyönyörködtető munkái szinte minden felületet megtöltöttek, a Szlovák Kör nem csak a fotókiállítását, hanem a hagyományőrző népdalkörét is magával hozta, remek hangulatot teremtve. A jelenlévők megvendégeléséről a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület gondoskodott.

Február 22-én a békésszentandrási civil szervezetek bemutatkozására került sor. A település nevében Sinka Imre, a nagyközség polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület képviseletében Michaleczné Kovács Mária nyitotta meg a kiállítást, s végezetül Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere szólt a vendégekhez.

A helyi civil szervezetek vezetői pár mondatban bemutatták egyesületük tevékenységét. A beszédek mellett több produkcióra is sor került. A Mozgáskorlátozottak Békésszentandrási Egyesületének Népdalköre helyi ihletésű dalokból álló műsorral emelte a rendezvény fényét, a Vértessy Táncsport Egyesület táncosai pedig fergeteges karneváli hangulatot teremtettek a jelenlévőknek. A Vitéz Sinka Mátyás Alapítvány bemutatkozójából megtudhattuk, hogy 2014-ben 90 éves lesz a szentandrási szőnyegszövés, és gyakorlati bemutatót is tartottak a magukkal hozott szövőszéken.

Békésszentandrás gasztronómiai különlegességeit a Békéssy János Helytörténeti Egyesületnek köszönhetően kóstolhatták meg a helyiek. A fonott perecet, rostélyos kalácsot és majorannás hurkát házi bodzaszörppel és körtepálinkával öblíthették le. Nem csak kóstolásra volt lehetőség, hanem egy bemutatónak köszönhetően a rostélyos kalács készítésének fortélyaiba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők.

Március 22-én Kardos, Hunya és Örménykút civiljei látogattak el hozzánk. A települések polgármesterei: Petényi Szilárdné, Szakács Jánosné és Brlás János egy-egy, a településüket bemutató kisfilmmel készültek erre a rendezvényre, melyet a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület alelnöke, Molnár József nyitott meg.. Hunyáról Kucsera Edit kézműves alkotó munkáiból láthattunk egy tárlatot, Kardosról a Szlovák Klub, a Polgárőr Egyesület és a Sportklub tevékenységével ismerkedhettünk meg. A látogatók körében a legnagyobb sikert az Örménykúti Polgárőr Egyesület robogója aratta. A rajzversenyünk eredményhirdetésére érkezett gyermekek szomorúan vették tudomásul, hogy nem azt kapja meg a győztes. Az Örménykúti Vadásztársaság trófeáit, az erős emberek a Virtusvetélkedőkön szerzett kupáikat, valamint Demcsák Györgyné, Jutka néni több, mint fél évszázad óta gyűjtött szalvétáinak egy részét is megtekinthették az érdeklődők.

Legutóbb, április 19-én Gyomaendrőd civiljeit láttuk vendégül. Hodálik Pál alpolgármester köszöntője után Gyomaendrőd polgármestere, Várfi András szólt a megjelentekhez. A Körös-szögi Civil Fórum Egyesület nevében Sonkolyné Szekerczés Margit, a szervezet elnökhelyettese nyitotta meg a rendezvényt.

A civilek bemutatkozása előtt a Kner Táncsport Egyesület táncosai, Domokos Attila és Ceglédi Laura latin táncokat mutatott be; felkészítőik Jenei Éva és Bögre János voltak. A Turisztikai Egyesület beharangozójából megtudhattuk, milyen programokért érdemes ellátogatni az idei Sajt és Túrófesztiválra. Megismerhettünk egy igazán „bogaras” embert, Kardos Ferencet, aki nemzetközi hírűvé tette az általa szervezett nyári Bogár-Partyt, melyen a Volkswagen Bogarak szerelmesei töltenek el minden augusztusban egy hétvégét a gyomai Liget Fürdőben. Az Endrődiek Baráti Köre kisfilmet mutatott be az egyesület életéről, a Székely Mihály Modellező és Sportklub a hajóit, a Dr. Tóth Elek Kertbarát Kör az ízletes finomságait hozta el a kiállításra. A Halgasztronómiai Egyesület elnöke, Jenei László kétszer nyerte el az „Év halfőzője” címet. Bemutatkozójából megtudhattuk, hogy nem csak a halételek, hanem Gyomaendrőd népszerűsítését is szívén viseli. A Barátság Nyugdíjas Klub bebizonyította, hogy „nem csak a húszéveseké a világ”, aktív klubéletüket sokan megirigyelhetik. A Színfolt Mazsorett Egyesületet, és energikus vezetőjét, Hunya Jolánt sok rendezvényről ismerhetjük. Ő egy videóösszeállításban mutatta be a szervezet közel 20 évét. Ezt követően szólót táncolt Latyák Brigitta és Piroska Attila, méltó módon zárva a rendezvényt.

– Mely települések civil szervezetei fognak még bemutatkozni?

– Május 17-én Kondoros, végül június 21-én Szarvas civil szervezetei fognak bemutatkozni. Közben Civil Gyermeknapot szervezünk május 24-én pénteken 15 órától. A rendezvénysorozatot a XI. Civil Találkozó zárja július 20-án, Csabacsűdön.

A Civil Ház helyet biztosít a kistérségben működő civil szervezetek, magánszemélyek rendezvényeinek.  Érdeklődés, kérdés esetén hívja az egyesület rendezvényszervezőjét, Sonkolyné Aszódi Zsófiát a 06-20/223-4388-as telefonszámon, vagy írjon e-mailt a korosszogicfe@gmail.com címre. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!