Hírforgó

Barátkozás az Internettel a Városi Könyvtárban

A Városi Könyvtár nemrég indult új szolgáltatásával elsősorban az idősebb korosztálynak igyekeztünk segítséget nyújtani, akik érdeklődnek az internet iránt, de még nem volt lehetőségük elsajátítani a mindennapi életben is hasznos internetes oldalakkal kapcsolatos ismereteket.


internetklub

A „Barátunk az Internet” foglalkozássorozat 2013. február 26. és április 4. közötti időszakban folyt két csoporttal minden héten kedden és csütörtökön. A résztvevők száma összesen 14 fő volt ebben az évben, akik nagy érdeklődéssel kezdtek hozzá a számítógép megismeréséhez. Örömmel tapasztalták, mennyi mindenre rábukkanhatnak az internetes böngészés során. Lelkesen írták egymásnak az üzeneteket, csatolták a letöltött képeket és érdeklődve várták, hogy ők milyen e-maileket kapnak másoktól. Sokan örültek a receptes oldalaknak, és élvezettel nézték a videorecepteket. Főleg a hölgyek körében voltak népszerűek a TV-csatornák oldalai, ahol megnézhették kedvenc sorozataik elszalasztott részeit. Ezeken kívül megismerkedhettek a blog fogalmával és az ilyen típusú honlapokkal; az internetes vásárlás, az e-bank  előnyeivel. Mivel könyvtári környezetben folytak a foglalkozások, bemutattuk a Magyar Elektronikus Könyvtár szolgáltatásait, hallgattunk hangoskönyveket, és beleolvastunk néhány e-bookba.

Kezdeményezésünkkel párhuzamosan bekapcsolódtunk az országosan nagy népszerűségnek örvendő Internet Fiesta 2013. március 20-27. NET-KÖZÖSSÉG-KÖNYVTÁR programjaiba. Az idei fiesta célja az internet mindennapi használatának népszerűsítése, a közösségteremtés eszközeinek bemutatása volt. A Városi Könyvtár idén első alkalommal csatlakozott ehhez összesen 4 programmal, melynek témái: A kismamák önképzési és ismeretszerzési lehetőségei az interneten; Vásárlás a neten; (könyvvásárlás, színházjegyvásárlás, árukereső oldalak); Internetes kvízjáték; E-ügyintézés, önképzés az interneten.

Bízunk abban, hogy a résztvevők a tapasztalatok birtokában ezután már bátrabban használják a számítógépet, s kinyílik számukra is az a különleges, információkban gazdag világ, amelyet az internet nyújt a mindennapokban. Ehhez segítséget nyújtva a Városi Könyvtárban Internet klubot indítottunk – minden hónap első hétfőjén 14 órától -, ahol lehetőség van a „továbbképzésre”, az egyéni tapasztalatok, kérdések megbeszélésére, közös kvízjátékra. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szloszjár Edit könyvtáros