Hírforgó, Képgaléria, Média

Megelevenedett 1848 Csabacsűdön

Mint arról már korábban is írtunk, a rendkívül színvonalas Csabacsűdi Gyermeknap részeként hadijátékot láthatott a nagyérdemű az elmúlt szombaton.


A Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület élő történelemórát és hadijátékot tartott május 18-án, több megyén kívüli hagyományőrző egyesület közreműködésével.

Maga az egyesület 2010. november 27-én alakult Békéscsabán. Ahogy honlapukon szerepel, nevük „Békés Megyei”, vagyis az egyesület egy csapatban szeretné egyesíteni a megyén belül a hagyományőrzésnek eme formájához csatlakozni kívánókat. Az egyesület székhelye és működési területe Békéscsaba.

Mint azt a népes közönség is láthatta a sportpálya mellett, az egyesület eleget tett küldetésének, mely szerint „küldetése a modern világban is tipikusan magyar eredetű hajdani fegyvernemként közismert huszárság, ezen belül is a hajdani Károlyi-huszárezred és az 1848-49-es honvéd gyalogosság, ezen belül a Békés megyéhez szorosan kapcsolódó 30. honvéd gyalogos zászlóalj megelevenítése, szellemiségének, történelmi és kulturális értékeinek bemutatása és hagyományainak ápolása, megismertetése  megyénkben, országosan és határainkon kívül.”

A hagyományőrző egyesület névadásának apropóját az adta, hogy az 1848/49-es szabadságharc alatt Békés megye a Károlyi (16.)-huszárezred toborzókörzetébe tartozott, megyénk fiait ebbe az ezredbe sorozták. Ez az ezred 1849-ben huzamosabb ideig Békés megyében állomásozott.