Hírforgó, Képgaléria, Média

Tájolás Szarvason

A “Tájolás” területfejlesztési fórumsorozat hetedik alkalmát tartotta a Békés Megyei Önkormányzat június 6-án Szarvason.


A Liget Hotel Pálma termében a rendezvényt Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg szép számú szarvasi vállalkozás, gazdasági szervezet és a sajtó képviselői számára. Szavaiból kitűnt, hogy Magyarország egésze s így Békés megye egésze számára is új időszámítást jelent majd a 2014-2020 közötti EU források lehívásának ciklusa. Hozzávetőlegesen hazánk 400-450 milliárd forint forráshoz juthat. Ebből optimális esetben megyénkbe 10-15 milliárdos összeg kerülhet.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében kiemelte a foglalkoztatás-munkahelyteremtés lehetőségét, amiből Szarvas és térsége eddig is jól áll megyei szinten.

– Ha a helyi gazdaság rendben, jobban tudunk élni – fogalmazott beszédében Babák Mihály polgármester, országgyűlési képviselő. Hozzátette,hogy mindig fejet hajt a gazdaság szereplői előtt, akik a nehézségek ellenére megpróbálnak felülemelkedni a válságon.

Bogdán Tamás, a Liget Hotel szállodaigazgatója röviden bemutatta vége történetét az 1995-ös indulástól napjainkig. Mint hallhattuk, a kalandpark vagy a tavaly átadott apartmanházak mind népszerűbbé teszik a Liget Hotelt az idelátogató vendégek számára. A tervekben nagyszabású gyógyászati és konferenciaturizmusi fejlesztések is szerepelnek.

Ezt követően Farkas Zoltán megyei közgyűlési elnök szemléletes przentációjában ismeretette Békés megye területfejlesztési koncepcióját. Az elsődleges célok közé a forrásteremtést helyezte. Kitért arra is, hogy térségünk alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, így markáns módon vízkormányzási stratégia születik Békésben. Menetközben – egy Vésztőn szervezett fórum miatt – átadta a szót Kónya István megyei alelnöknek, aki hangsúlyozta többféle stratégia születését, mint a sertésstratégia, vagy az “Egészséges halat a gyermekeknek!” nevű stratégia. Utóbbi a Gallicoop Zrt. jóvoltából született.

A hatásos prezentáció után néhány fajsúlyos gazdasági szervezet és vállalkozás vezetője mutatta be cége törekvéseit. Így Lestyan György, a Szarvas Coop Zrt. vezérigazgatója, a megye 14 településén jelenlévő kereskedelmi hálozatot ismertette. Szitó Imre, a Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója egyebek között elmondta, hogy cégük kizárólag állami földeken 550 millió forintot áldozott az eddigiekben az öntözés, vízgazdálkodás hatékony fejlesztésére. Az öntözés tekintetében erősítette szavait Kiss Sándor, a Pioneer Hi-Bred Zrt. részéről. Mint elmondta, Magyarországon ma 70-80 ezer hektár öntözhető s az öntözött terület mintegy 1/3 részén a Pioneer vetőmagját termelik.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója a hazai pulykafeldolgozásról szólva elmondta, hogy az idén már négy pulykafeldolgozó vállalat ment tönkre. Hangsúlyozta a hazai állattenyésztés versenyfeltételeinek rendbetételére 80 milliárd forintra lenne szükség. Az infrastrukturális fejlesztések kapcsán nem csak az M44-es születését szorgalmazta, de a mezőberényi út rendbetételét is sürgette.

Babák Mihály reflektálva az elhangzottakra, országgyűlési képviselőként és polgármesterként is megerősítette egy a HAKI-nál és a Gallicoopnál kiépítendő körforgalom fontosságát.

Dankó Béla országgyűlési képviselő zárszavában is utalt az M44-es autóút fontosságára.

A mostani területfejlesztési koncepció lényege:

Célok:

  • Forrásteremtés
  • Felkészülés a 2014-2020 közötti tervezési időszakra
  • A 2007-2013-as tervezési időszakban jelentkezett hibák kijavítása, a pályázati rendszer ésszerűbbé, valós igények kielégítésére való alkalmassá tétele

Az Európai Uniós támogatások egyszerűsített pályázati rendszere, az új tervezési időszakban:

  • Átláthatóbb jogszabályi környezet, 24 helyett 1 jogszabály
  • Hiteles adatok bekérése más szervek adatbázisából
  • Egységesített eljárási folyamat
  • Papírmentes ügyintézés, elektronikus pályázati rendszer bevezetése, rövidebb adatlap, kevesebb melléklet, egyszerűbb nyilatkozattétel

EU 2020 tematikus területei:

  • Kutatás, technológiafejlesztés és innováció erősítése
  • Információs és kommunkációs technológiákhoz való hozzáférés és ezek minőségének fejlesztése
  • Kis- és közepes vállalkozások, agrárszektor és a halászati szektor versenyképességének fejlesztése, vízkultúrák támogatása
  • Az alacsony szénmonoxid kibocsátású gazdaságra való átállás elősegítése minden ágazatban
  • A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése és kockázatmegelőzés és – kezelés
  • Környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság ösztönzés
  • A foglalkoztatás bővítése és a munkaerő mobilitásának támogatása
  • A társadalmi befogadás segítése és a szegénység elleni harc
  • Befektetés az oktatásba, készségekbe és az élethosszig tartó tanulásba
  • Intézményi kapacitások fejlesztése és hatékony közigazgatás
  • A fenntartható közlekedés terjesztése és a kulcs hálózati infrastruktúrák szűk keresztmetszeteinek feloldása

A megyei önkormányzatra váró feladatok:

  • Békés megye 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési víziójának, stratégiai céljainak és program keretrendszerének összeállítása
  • Potenciális EU források lehívási feltételeinek megteremtése, hatékony forrásfelhasználás feltételeinek megteremtése a Békés Megyei Önkormányzat megváltozott funkciójával összhangban
  • Megváltozott EU és a hazai támogatás célrendszerhez történő alkalmazkodás
  • Helyzetvizsgálat-javaslatok

Átfogó célok: a megyében élők életkörülményeinek javítása, fenntartható gazdasági és társadalmi viszonyainak megteremtése, foglalkoztatás javítása

Jövőkép: élhető, sikeres megye – a hazai élelmiszergazdaság motorja, fenntartható mintatérsége, szervező ereje