Magazin, Regényes múlt

In Cervino Monte – XI. Betelnek a vár napjai

1685 Mindszent havát írjuk. Még nyár végén történt, hogy Lotharingiai Károly herceg nagymarosi főhadiszállására követ érkezett Sejtán Ibrahim pasa békeajánlatával, ígérve, hogy Thökölyt és „áruló társait” Lipót császár kezére adja.


A kuruc fejedelem a török szíves meghívására Váradra lovagol, a pasa fejedelemnek kijáró pompával köszönti. A meghívók Thökölyre rohannak, láncra verik, s másnap már el is indítják Belgrád felé. A kuruc táborban általános a csüggedés. A 133 esztendeje török kézen lévő Szolnok várát Mercy altábornagy és Heisler tábornagy egyesült serege készül megostromolni.

A két tábornok merész vállalkozásba kezd, amikor meghallják, hogy Ibrahim hadinépe Belgrádnak tart. Míg a Felső-Tiszavidék kisebb kuruc várai Kálló, Kisvárda, Szerencs erősségeivel együtt kerülnek császári kézbe, Mercy és Heisler a Közép-Tiszántúlt veszik célba.

Most itt lobognak az ostromló sereg őrtüzei a nevezetes vár közül. Még él az emléke Nyáry Lőrinc hőstettének, aki maradék ötven katonájával állt ellent Ali és Ahmed seregének. Vitézei mind elestek. Nyáryt a török Konstantinápolyba hurcolta. Ám a Héttoronyból egy janicsárrá nevelt magyar, Huszár István megszöktette.

Az akkori idők szolnoki várára most rá sem lehet ismerni. Nemrégiben itt járt a híres török világutazó, Evlija Cselebi, aki krónikájában így emlékezik meg Szolnokról:

„A vár alakja, a Tisza partján, sík réten, négyszög alakú tömésfal kerítésű erős vár. A keleti részt a Zagyva öntözi. Nyugati oldalon a Hatvan várából jövő Zagyva folyó folyik, s a szárazföld felőli árkokban a Külváros erődítményeinek árkában e folyó körülfolyván, a Tisza folyóval egyesül. A vár négy oldalán négy nagy bástya van… Három erős kapuja van: egyik Nyugat felé, a nagy Külvárosba nyíló Nagykapu, a másik a kertekre nyílik, a harmadik a Révkapu. A vár és város közt a Tisza folyón négy fahíd van.”

Lobognak a tüzek a vár alatt. Zúg a német zsoldosok markotányos sátra a messzi földről hozott német daloktól. De magyar ének is akad jócskán. Mert itt hever a tábortüzek fénybokrai között a Thökölytől császári zászlók alá átállt Petneházy Dávid ezereskapitányuram regimentje is.

A didergős őszi estben felsír a kuruc bujdosók nótája is egy-egy töröksípon:

„Szegénylegénynek olcsó a vére,
mégis egy napra két krajcár a bére,
azt sem tudja elkölteni mégis végtére,
két pogány közt egy hazáért omlik ki vére.”

A vár belül csendes. Az utolsó török dizdár, Murtéka bég huszonnégyórás fegyverszünetet kért, látva az ostromló hadak túlerejét. Felhők takarják a holdat. A magyar rabokkal és debreceni ácsmesterekkel kiszélesített Tisza-hídon nesztelenül szökik Murtéka serege. A gyalogság után néhány szpáhi és ulufedzsi tiszt lovát vezeti a csillagtalan sötétben. Hajnalra a keresztény sereg orra előtt az utolsó török is elhagyja a várat.

A hűvös őszi hajnalban robbanások rázzák a bástyákat, falakat. Murtéka búcsúzóul minden puskaporát, ágyúját felrobbantotta. A tűz délelőttig tombol. Akkor csendesedik. Magyar és német csapatokban járja a magára hagyott erősséget. Hátha akad valami a kiégett falak között. Semmit sem találnak. Így mérhetetlen dühükben ők folytatják a török által megkezdett felégetést. A város felőli oldalon jaj a maradék lakosságnak. Ami mozdítható edény, láda, jószág a zsoldosnép kezébe kerül, azt viszik. Ha nem törik-zúzzák. Az asszonynép nem menekülhet előlük. Erőszak erőszakot követ.

A következő napokban Heves török palánkját és Törökszentmiklós erősségét rohanják meg Mercy és Heisler katonái. Vér és korom, vörös kakas a házakon mindenütt.

Október utolsó hetében a császári zsoldosok lovasjárőre Törökszentmiklós határában török hadifutárt fog az egri törököknek szóló gyulai levelekkel. A levelekből kiderül: Munin szarvasi aga egyedül maradt, Gyula vára kulcsát nincs ki támogassa a gyaurokkal szemben.

Mindszent havának utolsó délelőttjén habosra hajszolt lován török felderítő vágtat a szarvasi palánk parancsnokához, Muninhoz:

– Vitéz aga! A kafirok serege reggel elhagyta a szentmiklósi tábort. Ide, Szarvasra és Gyulára tartanak.

A gonosz hírre Munin riadóztatja katonáit:

– Fegyverre, igazhitűek! Már csak Gyula vára marad reménységünk. Lóra, szekérre mindent, nem hagyunk itt semmi a frengi király katonáinak!

Majd gonosz ötlettől vezérelve tisztjeit a körülsáncolt falu házaiba parancsolja:

– A rájákat azonnal kikergetni! Velünk jönnek! Aki ellentmond parancsomnak: halál fia!

Perceken belül iszonyú vérfürdő veszi kezdetét. A falu maradéka, asszonyok, öregek, meglett férfiak a maradhatásért könyörögnek:

– Engedjetek itt élni bennünket! – zokognak, rimánkodnak.

Ezúttal nem használ se könny, se átok. Aki maradna, azt a török mind felkoncolja. Véres hullahalmok a viskók között. Aki szót fogad a töröknek, azt mind gyalog terelik az összeálló szekérsor mögé. Gyereksírás, jajszó mindenütt.

Délutánra összeáll a menekülők oszlopa. Török katonák, török asszonnyá lett néhány katonafeleség, lovasok, gyalogosok, szekeresgazdák vegyesen. A török csak fegyvereit és vagyonát próbálja menteni. Néhány ágyút beszögeznek, egy-kettőt letaszítanak a várárok mély vizébe. A szakállas puskák, golyók, számszeríjak javát sebtiben a szekerekre dobálják. Fejvesztett menekülés kezdődik a rég holttá lett Décse irányában.

Szarvas palánkját őrizetlenül találja Mercy és Heisler serege.

– Utána a gaz pogánynak! – adja ki a parancsot Mercy tábornok.

Nincs megállás a késő októberi hideg ég alatt. Munin menekülő hadoszlopát a décsi halom templomromjai alatt érik be.

– Hozzá! Hozzá! Rajta! – üvöltenek a győzelemittas kuruc magyarok, a német zsoldosok Szűzmáriát emlegetik, közben az égi szenteket káromolják.

– Allah akhbar! Bismillah! Jetisin! Jetisin! – sikoltják a menekülő törökök.

Ömlik a vér a décsi mezőn. Százötven igazhitűt küldenek Mohamedhez a keresztény harcosok. Huszonhárom törököt rabszíjra fűznek. A maradék megtépett török had éjnek idején dübörög át Gyula vár felvonóhídján. Keresztény rabok már alig vannak köztük. Ki megszökött a csata hevében, Halásztelekre bujdosott. Nem sejtve, hogy Munin még a szarvasi palánk feladása előtti napokban porig égette Nemes-Halásztelek házait. Lakóit lemészároltatta.

Esteledik. A keresztény sereg örömittasan tér meg a szarvasi palánkba. Hatalmas zsákmányt pottyantott ölükbe a menekülő ozmán had. Ám a legkeményebb harcokhoz edzett császári katonák és kuruc harcosok is döbbenten szemlélik az ártatlanul megölt jobbágyok holttesteit. Másnap közös sírba temetik őket.

A győztes sereg két nap múlva tovaindul Gyula irányába. Később kiderül: a török még keményen tartja az elmocsarasított várövet a híres erőddel együtt. Ostrom helyett a gyulai töröknek csak riadalmat okoznak. Helyette Petneházy uram hajdúcsapatai Karácsony havának 6. napján visszaveszik Arad várát a töröktől.

Szarvast a két császári tábornok öt regimenttel őrizteti. A lovasságból itt marad Fürstenberg és Gondola, a gyalogságból Castilli, Mansfeld regimentje, valamint a Petneházy-ezred egy csapata. Néhány száz német ezerötszáz kuruccal.

A tél nyugodtan telik Szarvason. A török moccanni sem mer Gyula felől.

Bécset egyelőre a nagy háború terve foglalkoztatja. Milyen háború legyen? – ez itt a nagy kérdés. A császári udvarban két párt van, az egyik a franciák elleni hadviselést szorgalmazza. A másik párt a török elleni hadviselésre esküszik. „A török meggyöngült, nem szabad megvárni, amíg új erőre kap!” E párt vezetője Lotharingiai Károly herceg, a császár sógora.

A döntés tavasszal megszületik: irány Buda!

Ahmed szerdár hatalmas sereggel indul Gyulára, hogy Szarvast visszavegye. Piros Pünkösd napján, a tüzes nyelvek ünnepén Ahmed előőrsei Szarvas alá jutnak. A török vezér felméri: a palánk őrizetére itt hagyott keresztény sereg erősebb, mint gondolta. Visszavonul. Ez a nap a szarvasi vár ítéletnapja. A császári parancsnokok döntése: kiüríteni és lerombolni. A Szentlélek ünnepén a halál arat itt, a pusztítás ül diadalt az élet felett. Rom, üszök, láng és korom: ez a szarvasi vár sorsa.

Pusztulását az Úrnak még 1686. esztendejében Mohamed váradi pasa így írja le APafy Mihály erdélyi fejedelemhez küldött levelében:

„Szolnokbul, Szarvasbul, Szt.-Miklósbul másfél ezerig való labancok magukat összeszedvén, lovas, gyalog, akartanak vadasakat fölverni és meghozván hírét, elejökbe hadat küldöttünk. Isten megsegítvén vitézeinket, megverték a labancokat, ezerig való bennek kit levágtak, kit elfogtak, kit sárban tapodtanak, kiket házban égettenek. Komádiban zászlókat is tőlük elnyertek 8-at és ugyan Pünkösd II-ik napján Szarvasban az mely labancság volt, az kastélyt, palánkot, hidat megégették magok és elmentek Szolnok felé és Szent-Miklós felé, akik megmaradtanak is bennek.”