Magazin, Regényes múlt

Várak ormán magyar csillagok – XI. Nyáry Lőrinc szökése

Hadim Ali budai pasa tízezres seregével 1552 Kisasszony havának huszadik napját követve táborozik le Szolnok vára alatt. Kara Ahmed Temesvárnál megtépázott hadára még várnia kell. Ahmed csapatai augusztus 16-án átkelnek a lippai Maros-hídon, 27-én pedig már Szeged közelében a Tiszán is. Szent Mihály havának második napján fogják körül Szolnokot.


Itt vannak a szegedi, szendrői, hatvani, belgrádi, zvorniki és a szerémségi bég katonái is. Az élelmiszer és a lőszerutánpótlást Ali csapatai lezárják az utakkal együtt. A két török vezér negyvenezres egyesült haddal kezdhet a végső ostromhoz.

Szolnok várát Nyáry Lőrinc uram, Ferdinánd hűséges embere védi ezernégyszáz katonával. Néhány száz magyar huszár, tiszai naszádosok, hajdúk és túlnyomórészt német, spanyol és cseh zsoldosok jelentik a védősereget. A Zagyva és a Tisza összefolyásánál kiépített vár megerősítését Ferdinánd 1549-ben magára gróf Salm Miklós tábornok uramra bízta. Ekkor naponta öt-hatezer idevezényelt jobbágy is dolgozott a pallérok keze alatt. Szabálytalan négyszög alakú, négy földbástyás vár épület. Nyolc-kilenc öl magasságú földsánccal, vert palánkkal, a két folyó táplálta vizesárkokkal. Az erősség akár négyezres védősereget is befogadhatott. A falak elkészülte után huszonnégy ágyú, háromezer puska és nyolcszáz mázsa puskapor került a hadileltárba. A megerősített vár kapitánya Zay Ferenc uram lett, majd 1551-ben őt Horvátovics Bertalan uram követte. Őkegyelmét azonban Balassagyarmatnál rabszíjra fűzte a török és fogságba hurcolta. Így került Szolnokra Bedeghi Nyáry Lőrinc uram honti főispán.

Lovas főtisztjei Pekry Gábor, Strezenkovits Mátyás, Móré Gáspár uramiék. A gyalogosok tisztje Keledi István uram. Jött volna ide többszöri segítség is még a török megérkezte előtt, hasztalan. Castaldo Nyáry uram kérésére Tóth Mihály uramat indította háromszáz gyalogossal, ám a csapat nem érte el Szolnokot. Kassáról 236 gyalogost indítottak útnak Blaskó Antal és Zádornik Antal uramék vezényletével. A bekerített várba már ők sem jutottak be. Egyedül Csapy Mihály tizedes lopózik át a török táboron szeptember 3-án. A vitéz katona Eger várából hozza Dobó István uram buzdító levelét. Ez minden segítség. A zsoldosok még csak-csak állják Ali seregének nyolc napos ágyútüzét. Ám Ahmed csapatainak látványa rettegéssel tölti el szívüket.

Amerre a szem ellát, a vár körüli mezőket török osztagok borítják. Lándzsa és zászlóerdő mindenütt. Ezer meg ezer tarka sátor szekérkaréjoktól övezve. Vijjognak a harci sípok, harsokgnak a rézkürtök, dobok böffennek, cintányérok csincsáznak. Állati „Allah akbár!” üvöltésben egyetlen embertengerként hullámzik a török tábor.

A rettegés szeptember 4-én éjjel éri el tetőfokát. Hiába már Nyáry uram halálos tilalma, hiába Móré Gáspár és Pekry Gábor uramék lelkesítő szavai. A félelem lesz úrrá a lelkeken. A zsoldosnép a sötétség leple alatt naszádokon szökik. A spanyolok egy darabig kitartanak, a magyar lovasokkal együtt. A gyalogosok dereglyéken vergődnek át a túlsó partra, a lovasság Szanda falu irányában úsztat a Tiszán a holdfényes éjszakában.

Mire hajnalodik, alig ötven hajdú marad a falak mögött Nyáry Lőrinccel és Pekry Gáborral. A várpiacon a halálra szánt kapitány így szól maradék katonáihoz:

– Atyámfiai! Abban a búbánatban, amit nekem társaitok okoztak, nagy vigasztalásomra szolgál, hogy ti készen vagytok meghalni a hazáért! Hiába akarnálak titeket ámítani, ti éppúgy tudjátok, mint én, hogy számunkra nincs menekvés! Nincs más út, csak a dicsőséges halál. Kössünk hát szövetséget, életre-halálra, hogy egyik a másikat segíti, harcol érte élete fogytáig!

– Esküszünk, veled halunk! – emelik kivont kardjukat az égnek a halálba indulók.

Reggel lett közben. Megszólalnak a török ágyúk. Akár az ég szakadna a falakra. A vár ágyúi némák. Szörnyű a török ágyúk pusztítása a néhány perc alatt. Majd Ahmed és Ali egyetlen gyilkos rohamot indítanak a Tisza felől. Szinte akadálytalanul jut el a török tenger a belső várig. Akkor megnyílik a várkapu. Ásító szájában maroknyi magyar. Pekry Gábor egyetlen öregágyút süttet a törökre. Torka vasgolyót, láncot, vasdarabokat vág a halál suhintásával a muzulmán sorokra. Véres holtak utcája épül szemvillanásnyi időben. A mieinktől ennyire tellett. Iszonyú, üvöltő emberár zúdul rájuk. Tízezernyi török liheg bosszút a sok száz halottért. Pekry uramra ágyúcső zuhan. Nyáry Lőrinc perceken belül tizenkét sebből vérzik, de él! Magyarok, itt nincs kegyelem. Szolnok elesett, Szolnok a töröké. A pasák parancsára a két sebesült magyar parancsnokot Temesvárra küldik. Pekry Gábort onnan majd maga János Zsigmond váltja ki és seregébe hívja.

Nyáry uramat gondosan gyógyítják. Amikor felgyógyul, Isztambulba szállítják, a Fekete-tenger partján álló Bokoz Kezy – Újtorony – rettegett hírű börtönébe. A délceg várkapitány beleroppan a fogságba. Lesoványodik a durva bánásmód miatt. Családja roppant váltságdíjat ajánlana. Szerelmetes asszonya, enyingi Török Margit több levelet is vált Hadim Ali pasával.

– A Portán hallani sem akarnak szabadításról! – jön a válasz.

Egy esztendő pereg el az idő rokkáján. Ferdinánd békekövetei Sztambulban tárgyalnak Verancsics Antal pécsi püspök és Zay Ferenc naszádos főkapitány uram vezetésével. Egy nap a püspök meglátogatja a Bokoz Kezy foglyát:

– Elbocsátásodról Lőrinc, esetleg a béke megkötése után hajlandó tárgyalni Szulejmán.

Nyáry uram ezzel utolsó reményét is elveszti. Egy nap az őrség fiatal parancsnoka magyarul szól a fogolyhoz.

– Jó uram, szívesen segítek tekegyelmeden. Ismerem hőstetteidet.

Nyáry bizalmatlan. Nem beszél, cselvetést szimatol. Ám a tiszt folytatja:

– Nem a vesztedre török én. Kiszabadítalak innen, ne félj.

– Ugyan miért tennéd ezt török létedre?

– Ugyanúgy magyar anya ringatott valaha, mint téged, jó uram. Igaz, időközben janicsárrá lettem.

Mesélni kezd:

– Valamikor Mohács őszén, egy várkastélyból raboltak el anyámmal együtt. Ötéves lehettem akkoriban, apámat a vár kapujában ölték meg embereivel együtt. Anyámat bordélyba hurcolták. Nem élte túl, még Sztambul előtt belehalt a megaláztatásba. Egy előkelő és nemes szívű vámtiszt vett magához, gyerekeivel együtt neveltetett. A felnőttkor már janicsárlaktanyában ért. Több hadjáratban részt vettem. Így kerültem ide őrparancsnoknak.

– Vitéz aga! Emlékszel még magyar nevedre? – kérdi növekvő izgalommal Nyáry uram.

– Huszár István vagyok, de már rég letagadtam. Aki emlékszik a vizsgán, nem lehet a szultán janicsárja. A falum nevét nem tudom. Talán a nálatok Dunántúlnak mondott vidéken lehetett, szép dombos-erdős vidéken a Duna mögött.

– Keresztfiammá fogadlak, István, birtokot kapsz tőlem, ha kimenekítesz ebből a pokolból! – fogadkozik Nyáry Lőrinc. Remeg izgalmában.

– Várj nagy türelemmel. Rajtad kívül senki nem sejtheti, hogy magyar vagyok. De mire az újhold eljön, kész a tervem.

Így is történik. A Bokoz Kezy őrparancsnoka ismerősei előtt szidalmaz minden magyart. Szolgálaton kívül titokban tárgyal egy Velencébe induló francia vitorlás kapitányával. Megegyeznek.

Újhold ragyog Sztambul fölött, amikor egy szeptemberi estén Huszár uram – törökségében Huszein Kurt aga – vezényli ismét az őrséget a hírhedt börtönben. Üvöltve ront be a torony udvarára:

– Hozzátok ki a gyaur ebeket! Pimaszságukért megbotoztatom őket!

Az őrségnek se kell több, szívesen töltik bosszújukat a foglyokon. Zuhognak a botütések. Nyáry uram is kap jócskán. A fogolyverés után jó órával Huszár-Huszein magához hívatja a Bokoz Kezy főfoglárját:

– Add ki Nyáryt tüstént! A Nagyvezér akarja látni!

– Ilyen kései órán?

– Jegyezd meg effendi, fejvesztéshez sosincs későn. A hitetlen eb hajnalra megválik fejétől.

– Nagyszerű vitéz aga! Máris hozatom! – vigyorog a foglár. Érti az aga bölcsességét.

Huszárunk Nyáry uramat bilincsben vezetteti ki a börtönből.

– Elmehettek igazhitűek! Magam is boldogulok a kutyával! – küldi vissza a két kísérő katonát.

Látványosan hátba is vágja Nyáryt:

– Lódulj, bitang!

A katonák eltűnnek, Huszár lakására viszi a hős kapitányt. Csak benn, a falak mögött oldja meg bilincseit.

– Jó uram, igyál egy pohár friss sörbetet, ezt a török ruhát meg kapd magadra!

Percek múlva két kereskedő halad sietve a kikötő felé. Övükben – rablók ellen – handzsárok. Éjfélre a sikátorokon keresztül elérik a kikötőben veszteglő francia hajót. Hajnali kettőkor már nyílt vízen vitorláznak a szabadság irányában. Tíz nap múlva Velencében szállnak partra…

Mindszent havának utolsó hetében egy estén két magyar lovas kaptat Turóc vármegye Szucsány falujának udvarházához.

– Kapuőr! Szólj üstöllést úrasszonyodnak, vendégei érkeztek Zay Ferenc uram ugróczi uradalmából! – zörgeti a kúria kapuját a csípős szelű sötétben Nyáry uram.

– Csak nem nagy jó urunkról hoztak hírt kegyelmedék? – kíváncsiskodik az őrtálló hajdú.

Nem ismeri fel urát a fáklya imbolygó fényénél. Bizony megváltozott a hosszú fogság és nehéz út alatt. Nemsokára sírva-nevetve borul szerelmetes férjura nyakába ifjú asszonya, a szép enyingi Török Margit. Öleli, csókolja ahol éri.

– Mindig bíztam az Úr Isten kegyelmében, hogy hazahoz téged hozzánk, jó Lőrincem! – zokogja örömében.

Egyetlen ünneplés most az összefutott háznép is. Mindenki a csodás módon menekült urát és szabadítóját akarja látni. A népek már ezt is tudják: Szabadító Huszár István. A következő vasárnap keresztelőre kondít a falu templomának harangja. Egymást érzik a vendégeik hintói, szekerei a Nyáry-kúria előtt. Huszár Istvánt, a szabadítót keresztelik e szent napon. Keresztapja Nyáry Lőrinc uram. Amikor a keresztvíz és az öröm könnye egyszerre hull, jó keresztapához híven Nyáry uram ajándékot ad keresztfiának. Huszár István uramé immár Kreplan falu udvarházával együtt. Ahogy a keresztapa elnézi: a bögyös-faros leányzókból hamarosan nemzetes asszony is kerül oda.