Hírforgó, Képgaléria, Média

Meseautóban az élet álomvilág

1934 karácsonyán mutatták be a Gaál Béla rendezte filmet, amely a Hyppolit párjaként meghatározta a ’30-as évek magyar filmgyártását. Erre egy jellemző adat: 1934-39 között 75 meseautó-sémájú vígjáték készült.


A jól ismert történetben a vezérigazgató beleszerelmesedik a fiatal titkárnőbe, majd minden jó, ha a vége jó alapon feleségül veszi. Igazi álomgyár ez, amely a magyar kispolgári módra talán komolyan sem kell venni, csak andalodni a vissza-visszatérő sláger zenéjén és szövegén.

A kispolgári környezetbe helyezett mese elegye a humornak és urambocsá’ a könnyes giccsnek, de ez a nagyérdemű közönséget évtizedek óta nem zavarja. Hiszen 2000-ben már az eredeti film remake-je a pláza mozikat ostromolta.

Az örökzöld film színpadi változatát klasszikus értelemben vett népszínházi-népvigalmi megközelítésben hozta Szarvasra június 29-én a Kecskeméti Katona József Színház. A közönség legnagyobb örömére a zenés vígjáték műfajának nagy öregje, Benedek Miklós rendező remekbe szabott zenéket válogatott. Felhangzott Al Johnson, Hajdú Imre, Kátay László, Majorossy Aladár, Márkus Alfréd és Szirmai Albert egy-egy dala. Olyan színházi nagyságok szövegeivel, mint Békeffi István, Harmath Imre, Martos Ferenc, Rákosi János, Szécsén Mihály, Weiner István és Zágon István. Ennek is és a parádés szereposztásnak köszönhetően az alaptörténet pörgött, akár a filmeken.

“Ez a Szűcs az nem az a Szűcs, vagyis az ő Szűcsük, de nem a mi Szűcsünk…” – Ez a vígjátékbéli Halmos Aladártól, a kisfőnöktől vett idézet mindent elárul. Az irattárvezetőt Vida Péter formálta meg a tőle jól ismert eredeti humorral, szellemes nosztalgiával emlékeztetve az előd színészóriás, Kabos Gyula játékára.

Kiss Zoltán, a nőcsábász vezérigazgató és sofőr szerepében hitelesen udvarolt és gyönyörűen énekelt. Szerelmének tárgyát, Kovács Vera banki alkalmazottat Trokán Nóra ügyesen rajzolta elénk kiváló tánc- és énektudással. Annuskát, alias Kerekes Annát, Szűcs titkárnőjét Csombor Teréz parádés rögtönzésekkel és életteli humorral játszotta. A Kovács Sándor szerepét alakító Kiss Jenő ezúttal is igazolja, hogy méltó utóda a magyar színpad néhai legnagyobb komédiásainak. A barát autószalon-tulajdonos Péterffy Tamás alakját Szokolai Péter alakította eleven eredeti stílusával. Magyar Évát Márkus Sára banki alkalmazott szerepében tapsolhattuk, kedves anya-figurát láthattunk Réti Erikától, Pista – a gyerek szerepében pedig egy vérbeli szemfüles lurkó csibészkedett a közönségnek Fazakas Bendegúz jóvoltából.

Ahogy egy valódi zenés vígjátékban illik – amúgy meg a nagyérdemű filmes kedvencei jóvoltából betéve tudja -, a mese csupa széppel és jóval végződött, s a legvégén újból felhangzott Márkus Alfréd halhatatlan örökzöldje:

Meseautóban színezüst erdők során
Repülünk a szívünk tavaszán.
Arany országút csillogó gyémánt porán
Repülünk a mesék kocsiján.
Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk
És a sors fogja tán a volánt.
Csupa boldogság vár ezután rád és rám
A mesék meseszép kocsiján.

Az elegáns színpadkép és a korhű jelmezek Dévényi Rita munkáját dicsérik, a látványos koreográfia Szabó Andreának köszönhető.

Összességében a 140 perces előadás minden pillanatában gazdag színházi élményt adott a nagyérdeműnek.