Hírforgó

“Egy Istenarc van eltemetve bennem…”

– Ebben a csodálatos Vízi Színházban itt, Szarvason mindig úgy érzem: hazajöttem – vallotta kedd esti “Érik a fény” című, Dobri Dániellel közös előadóestje után Kolti Helga színművész.


Minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy ez a mélységesen mély érzelmeket, belső emberi világokat feltáró találkozás a közönséggel az idei nyári évad “Vers a víz fölött” sorozatának messzemenően kimagasló darabja volt. Ha röviden szeretnénk jellemezni, akkor azt mondhatnók: művészet mesterfokon.

A háziasszony ezúttal dr. Hanyecz Katalin, az Arborétum igazgatója volt, aki önmagához híven ezúttal is emlékeztetett a Vízi Színház varázslatos természeti környezetéből születő nyugalomra.

– Amikor ide kijövök, már-már szakrális helyen érzem magam – fogalmazott. Majd röviden bemutatta a két fellépő művészt.

Kolti Helga Kerényi Imre és Huszti Péter osztályában végzett a Színművészeti Egyetemen. Színészi pályája alatt megfordult a, a Szegedi Nemzeti Színházban, Székesfehérváron és a Veszprémi Petőfi Színházban, ahol a későbbiekben vezetői poszton is volt. Színészi pályája mellett oktatással is foglalkozik. 2004-ben az ukrajnai Herszonban, egy nemzetközi színházi fesztiválon a legjobb női főszereplő díját nyerte el, Forgách András: Tercett című darabjában nyújtott alakításáért. 2007 januárjában a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. A Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője.

2012 nyarán két rendezéssel bízta meg a Békéscsabai Színház: Balogh Róbert: Távol című darabját, valamint Zelei Miklós: Az isten jobbján című írását állította színpadra. Ez utóbbi nemrég könyvben is megjelent.

A Szarvasi Vízi Színház előző éveiben is szerepelt már eme színpadon, ahová mindig szeretettel jár vissza. Tavaly a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválján a Mizantróp című darabjában alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó díját.

Dobri Dániel egy igazi egyéniség, akit nagyon nehéz kiismerni. A jazz zene megszállottja. Kevés olyan ennyi idős ember van, aki ennyire „szerelmese” ennek a műfajnak.

Az elegáns felvezetés után a varázslat, mely egyszerre fürdette a szép szóra fogékony közönség lelkét, s egyszerre röpített a csillagokig, elkezdődött. Kolti Helga Karinthy Előszavának végtelenül emberire formált megjelenítésével már érzékelhető volt, hogy a nagyérdemű ezen az estén parnasszusi magasságokba repül a két szereplővel együtt. Ettől kezdve klasszikus irodalmi gyöngyszemek hangzottak el Máraitól, József Attilától, Illyés Gyulától, Wass Alberttől és más nagyságoktól. Lenyűgöző, a versrajongókat mindvégig tündöklő szinten. Tegyük hozzá, hogy e varázslatban Dobri Dánielnek is jócskán része volt, aki leheletfinom hangulatokat terített egyfajta zenei varázsszőnyegként a briliáns módon verselő Koltai Helga elé.

Egy szépséges filmetűd elegáns zenei motívumsorának is felfoghatóan, zseniálisan társult gitárkíséretével József Attila: A Dunánál c. költeményéhez.

Mire ez a nagyszerű előadás véget ért, a címben jelzett fény tökéletesen beérett a lelkekben.