Kajak-kenu, Sportsarok

Családias kenumaraton

Késéssel indult a XVI. Kenumaraton szervezése. Ennek ellenére jól sikerült a rendezvény, családias volt a hangulat.


Az előző évhez képest a rajt-cél visszakerült a Kajak-Kenu Vízitelepre, igaz, a táv és az időpont nem volt a régi. Miután a rendezési feladatokat – mint régen – a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. vette kézbe a Kajak-Kenu Club közreműködésével, várható volt, hogy sikeres lesz a rendezvény. A feltételek megoldódtak, de a hírelésre kevés idő jutott.

A kezdeti nehézségek ellenére végül is 22 hajó ereszkedett a Körös vizére 73 nevezővel. A túrázók Békésszentandrás felé indultak és a duzzasztó előtt néhány méterrel fordultak vissza. A HAKI-híd alatti torlódás elkerülése végett szakaszos volt az indítás, de 10 óra 15 perckor mindent hajó elrajtolt. A Körös vizet 26 C° volt, míg a rajt idején a külső hőmérsékletet 25 fokban mérték. Így minden feltétel adott volt a 18 km-es táv megtételéhez. Nevezéskor minden induló megkapta a versenypólót, az ásványvizet és az ebédjegyet. Egy óra negyven perc elteltével a profi 3-4-es kategóriások közül a békéscsabaiak célba értek. Alig két és fél óra elteltével mind a 22 kenu visszaérkezett.

A kategóriák 1-3. helyezettjei éremdíjazásban részesültek, az aranyérmesek a győzteseknek járó pólókat is átvehették. A különdíjasok egy-egy csemegekosarat vehettek át.

A versenyt követően minden résztvevő meghívást kapott az Ifjúsági Táborban rendezett ebédre.

A jövőről Csasztvan András, a Kft. ügyvezetője a következőket mondta:

– Örülök, hogy megint mi rendezhettünk ezt a kenumaratont, hisz 16 éve mi voltunk az elindítója is. Kisebb feladatokat mindig vállaltunk, de most úgy érzem, jó kezekbe került. 2014-ben szeretnénk visszaállítani az eredeti állapotokat, azaz augusztus első szombatján megrendezni, helyszín a Kajak-Kenu Vízitelep, ha a feltételek elkészülnek, akkor ismét beiktatásra kerül a szárazföldi és a hármas-körösi szakasz is. A lebonyolításhoz a szakmai stáb és a feltételek adottak.

A kenumaratonról és az eredményekről szóló régebbi cikkünket ide kattintva olvashatja el.