Hírforgó, Képgaléria, Média

20 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szarvasi csoportja

1994. február 25-én alakult a szarvasi csoport 16 fővel, akik úgy érezték tenni akarnak másokért.


Tevékenységünk adományok fogadása és kiosztása. Ügyfélfogadásunk minden pénteken 9-től 11 óráig van. Adományt fogadunk telefonon történt egyeztetés után is.

2014 áprilisában a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai és tanárai 700 kg ruhaneműt gyűjtöttek és adtak át csoportunknak. Nagy szükség van erre az adományra – köszönjük.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából május 29-én szerény ünnepséget rendeztünk. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai nagyon szép műsorral kedveskedtek, szintén köszönjük a felkészítő tanárnőnek és diákoknak.

A Dél-Alföldi Régió köszönetét fejezte ki és emléklapot adományozott a jubileum alkalmából az önkéntes szolgálatért. A régió vezetője adta át csoport tagjainak és önkénteseinek.

Babák Mihály polgármester úr a 20. évforduló alkalmából emléklapot adományozott csoportunknak. Köszönjük, jó érzés, ha elismerik munkánkat.

Az elmúlt héten egy hittan tábor zárásaként csoportunk vendégül látta a gyerekeket és szüleit. A gyerekek rövid műsort adtak elő, egy Apuka paprikás krumplit főzött – kellemes hangulatban telt el az este.

Ezen a héten Szentandráson a Hrncsjár-tanyán igazán hátrányos helyzetű gyerekek részére szerveztek tábort. Nekik biztosítottunk tartós élelmiszert, valamint 50 kg ruhaneműt. Az elmúlt évben tapasztaltak szerint ismét nagy örömmel és boldogan fogadták és próbálták a gyerekek a ruhákat.

Július hóban csángó magyar gyerekek táboroznak szintén Szentandráson, nekik is összeállítunk csomagot és ruhaneműt.

Augusztus hóban a Klára napi búcsúra megszervezzük, illetve részt veszünk a szeretet vendéglátás lebonyolításában.

Szeptember 8-án egy napon az összes dél-alföldi régióba tartozó csoportnak ünnepélyes emlékmise lesz az alapítók, elhunyt illetve élő munkatársak tiszteletére.

A szarvasi csoportban jelenleg 18 tag – aktívan részt vesz 12 fő – és 5 önkéntes végzi szeretetszolgálati munkáját. A segítségünkre szorulók száma sajnos nem csökken, ez egyre több erőfeszítésre kényszerít bennünket. Igyekszünk a mai kor elvárásinak végezni munkánkat, amelynek legfőbb értéke a közösség ereje, de talán legfontosabb a rászoruló emberek szolgálata.

* * *

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat története

Idén 25 éves Közép-Kelet-Európa első, nem állami segélyszervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A harmadik magyar köztársasággal egyidős szervezet nem csak szimbolikusan kötődik Magyarország jelenkori történelméhez, létrejötte óta önkéntesei mindig ott vannak, ahol a rászorulóknak szükségük van rájuk.

1987 őszén két olyan ember találkozott Budapesten, a Zugligeti Szent Család Plébánián, akik egymástól függetlenül már hosszabb ideje keresték a szegények támogatásának lehetőségeit. A Németországban élő Csilla bárónő kopogtatott be Kozma Imre plébános ajtaján. A hiányosan felszerelt kórházakról, szociális otthonokról, a kisnyugdíjasok, a több gyermeket nevelő családok megélhetési gondjairól, az erkölcsi értékrend, a lelki élet zavarairól és a segítségnyújtás módjairól beszélgettek. Csilla bárónő azt a lelkipásztort találta meg, aki nemcsak a lelkészi, pásztori tevékenység révén tartotta össze plébániája közösségét, hanem a tágabb értelemben vett karitatív szolgálatban testet öltő testvéri szolidaritást is képviselte. Ezért történhetett, hogy a Csilla bárónő által Magyarországra küldött adományok kórházakba, idősek és beteg gyermekek otthonaiba vagy a nélkülöző családokhoz való eljuttatását e közösség tagjai vállalták, s eközben egyre szélesebb körben térképezték fel a segítségre szorulókat.

A Szuverén Máltai Lovagrend kilenc évszázados eszméje – „A hit védelme és a szegények istápolása” – szellemében jöhetett létre a Szeretetszolgálat. Megalakult 1989. február 10-én Magyarországon Kozma Imre atya vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

E nagyszabású segítő és mentőakciók során a Szeretetszolgálat kormányszervek és társadalmi szervezetek partnerévé vált.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sokágú tevékenységét legjobban az adomány kifejezés szimbolizálja, amely olyan ajándék, amit azért kapunk, hogy tovább adhassuk.

A Szeretetszolgálat tevékenysége olyan, amelynek jelentőségét akkor lehetne igazán észrevenni, ha egyik napról a másikra a szervezet megszűnne. Tagjaik és önkénteseik hitből fakadó áldozatvállalással járulnak hozzá ahhoz, hogy társadalmunk lelkileg és testileg egészségesebb közösség legyen. A rendszerváltozással majdnem egy időben létrejött Magyar Máltai Szeretetszolgálat hozzátartozik Magyarország vérkeringéséhez.