Hírforgó

Szakmai kirándulások…

… „A rövidebb képzési idejű szakképzések bevezetése Szarvas térségében” című, TÁMOP – 2.2.5.B-12/1-2012-0008 azonosító számú projekt keretében.


szechenyi_2020_logoA Székely Mihály Szakképző Iskola ez év tavaszán szakmai kirándulásokat szervezett „ A rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetése Szarvas térségében” című pályázatban résztvevő szakács, vendéglátás szervező-vendéglős, ügyviteli titkár és kereskedő tanulók részére.

Nemzetközi gasztronómiai kiállításon jártunk Budapesten

A Székely Mihály Szakképző Iskola tanulói a Gourmetby SIRHA nemzetközi élelmiszeripari, sütő- és cukrászipari, szálloda és vendéglátó-ipari és gasztronómiai szakvásárán vehettek részt,a HUNGEXPO kiállításon, Budapesten a TÁMOP pályázat jóvoltából. A vendéglátás szakmacsoportból szakács és vendéglátásszervező-vendéglős tanulók bepillantást nyerhettek a legújabb gasztronómiai trendekbe. A tanulmányi kirándulás során tanulóink ismereteiket gazdagíthatták és bővíthették.

A szakmai bemutatók során megismerkedhettek a friss tengeri és édesvízi halak bontásával, előkészítésével, valamint azok feldolgozásával. Továbbá két Michelin-csillagos hazai étterem, cukrász csapatának tányérdesszertjeinek elkészítését nézhették végig, kóstolhatták meg a kész termékeket. A kiállításon a hazai és nemzetközi cégek termékbemutatóival találkozhattak, melyek maradandó élményt nyújtottak számukra. Kiemelt szakmai partnerként megjelenő nagykereskedelemi cég, választékos termékeiről és azok sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyosodhattak meg tanulóink és az őket kísérő szaktanárok, szakoktatók. Termékeikkel, készítményeikkel ízletesebbnél- ízletesebb világot varázsoltak diákjaink elé.

* * *

Tanulmányi kirándulás a Parlamentbe

Iskolánk tanulmányi kirándulást szervezett a 13. évfolyamos ügyviteli titkár szakmát tanuló diákok részére az Országházba. Tanulóink nagyon érdekes, lenyűgöző történelmi sétát tehettek a Parlament épületében az idegenvezető jóvoltából. A diákok nagy érdeklődéssel nézték meg a képviselőházi üléstermet, társalgót, Kupolacsarnokot. A képviselőház üléstermében nem csak a parlamenti ülések rendjével ismerkedhettek meg, hanem a parlamenti gyorsírók munkájával is.

A képviselőház társalgójában megcsodálhatták a világ legnagyobb kézi csomózású szőnyegét, mely a békésszentandrási asszonyok keze munkáját dicséri. A kupolacsarnok az épület szerkezeti, gondolati központja és a Szent Korona ünnepélyes őrzési helye. Megtekintették a Honvéd Koronaőrség őrségváltását is. A kupolacsarnokban körbepillantva tizenhat uralkodó szobra és címerpajzsa ad felemelő történelmi leckét.
Parlamenti séta diákjaink és szakmai tanáraink nagy örömére a parlamenti gyorsírókkal való találkozással ért véget. Megismertették munkájukat, milyen fontos szerepük van a parlamenti események dokumentálásában. A diákok személyesen találkozhattak, a parlamenti gyorsírókkal akik a világ legjobbjai közé tartoznak, nemzetközi versenyek győztesei. Tanulóink, szakmai tanáraink szakmájukra büszkén tértek haza a kirándulásról.

* * *

Kereskedők szakmai kirándulása Budapesten

13. évfolyamos kereskedő tanulóink részére is budapesti kirándulást szerveztünk. A kirándulás úti céljául az IKEA áruházat választottuk, ahol a tanulók az elméletben tanultakat a gyakorlatban is nagyon jól megfigyelhették. Megismerkedhettek egy olyan kereskedelmi vállalattal, amelynek az a koncepciója, hogy olyan lakberendezési cikkeket kínál, amely az emberek többsége számára elérhető, jobban élhető otthoni életet lehetőségét nyújtaja, a környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva. A tanulók megismertek egy fogyasztó központú, de teljesen önkiszolgáló értékesítési rendszert, megtapasztalhatták előnyeit, hátrányait. Nagy érdeklődéssel próbálták ki az önkiszolgáló értékesítési móddal működő méteráru osztályt, figyelték meg az önkiszolgáló árukiadó raktárt. Az elméletben megtanult marketing szemléletet, eszközöket tapasztalhatták meg élő környezetben. Több példát találtak arra, hogy a kereskedő mit tehet tevékenységén keresztül a környezeti fenntarthatóságért. Iskolánk tervezi, hogy a jövőben is lehetőséget teremt szakmai kirándulások szervezésére, hisz ezek a kirándulások nem csak a szakmai tudás megszerzését segítik, hanem fontos részei a diákéletnek is.