Hírforgó, Képgaléria, Média

Színházünnep a Zalán 60. gálán

A magyar színház- és irodalomtörténetben egyedülálló miliőben köszöntötték augusztus 27-én hatvanadik születésnapján a jeles író-költő, dramaturg Zalán Tibort Szarvason.


A Vers a víz fölött hagyományos este nyolcas kezdetére jó másfélszáznyi jókaist jelentő rajongó és baráti tömeg gyűlt össze a Szarvasi Vízi Színház nézőterén. A nap egészében tartó rapszodikus nyárvég tarthatta csupán otthon e rendkívüli színházünnepre igyekvőket. A kezdés előtti pillanatokban még maga az ünnepelt is álmélkodott ekkora tömeg tömeg láttán…

Mivel előző este már olyan színészkiválóságok szerepeltek itt az evangélikus lelkészeket felkészítő találkozó estjén, mint Gulyás Attila és Liszi Melinda, megállapíthattuk, hogy a Vízi Színház mint szakrális hely értéke tegnapelőttről felértékelődött, lévén Thália temploma mellett a lelkipásztori lelke és nyájuk temploma is.

A minden ízében nagy családi dzsemborira hajazó látványos gálaestet Huzella Péter Kossuth-díjas zenész, zeneszerző – mint az ünnepelt régi barátja és szerzőtársa – vezényelte le szülinapi ceremóniamesterként. Az egykori ős-Kalákás ez alkalomból nagyszerű zenekari formációval vonult fel. Abban mások mellett a híres zeneszerző Jenei Szilveszter és vokalistaként a Jókai ifjú tehetsége, Gábor Anita is szerepelt.

A feltámadt szélben misztikusan lobogó fáklyasor, a ténylegesen Thália templomát idéző görög oszlopok és az elmaradhatatlan fényjátékok sajátos hangulatot varázsoltak. A számtalan meghitt produkció sorából gyorsan kiemelkedett az a kép, amikor Zalán Tibort Szinbádként egy stilizált óbudai kiskocsma asztalához ültették, s az kedvenc sörét ízlelgetve hallgatta a varázslatos harmonikaszót.

Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője a rangos folyóirat korábbi számai és a mostani ünnepi szám röpke bemutatásával is méltatta az ünnepelt alkotó munkásságát, költészetét. Az őt felköszöntők sorában a színpadra lépett egyebek közt Farkas-Wellmann Éva költőtárs. A jeles kortárs költő Kiss Ottót – betegsége miatt – Tege Antal színművész jelenítette meg egy pillanatra “kisottós” költeménnyel.

Egy-egy Zalán verssel lépett színpadra a Jókai Színház három kiválósága: Kara Tünde Jászai-díjas, Liszi Melinda és Gulyás Attila.

Az esti egyik irodalmi és zenei gyöngyszemeként a Zalán által “megtalált” Telegdy Kata levél is elhangzott Gábor Anita-Huzella Péter kettősében. Utóbbi zseniális zenész lévén, hamisítatlan reneszánsz dallamvilággal idézte Balassi Bálint korát.

A köszöntések sorát végül Fekete Péter színházigazgató koronázta meg. Mélységesen emberközeli szavait így kezdte:

– Tudod-e, mi a bizalom? Amikor a halotti beszédemet, amit majd te írsz, előre megbeszéled velem, hogy úgy gondoltam-e. Ennél már csak egy erősebb bizalom helyzet van, mikor a rólad szóló könyv előszavát veled javíttatom. De hát így élünk mi, szimbiózisban egymással. Veled írom, de nélküled. Kérlek, nézd át! Köszi!…

Méltatását ezen szavakkal zárta:

– Ma összejöttünk, mi, barátai ezen a neves napon, s átadjuk neki – és a magyar színháztörténetnek – ezt a gyűjteményt, hogy az olvasó és az utókor is lássa, milyen elmondhatatlan szükségünk van erre az őrült, szeles, mindig gyerek költőzsenire. Nincs színház katarzis nélkül. Nincs költészet Zalán nélkül. Nekem nincs barátság Zalán nélkül – fogalmazott Fekete Péter.

Természetesen a felvonultatott meglepetéseknek – mint a tüzes íjjal lődöző íjászpár – még korántsem volt vége. Megszólalt a “Van valami a túlsó parton” – dal és Fekete Péter, majd a csatlakozó barátok, színészek, vendégek egész sora beállt a vontató kötélhez. S a dal mellett a színpadra érkezett egy fáklyás bárka, megrakva egy hatalmas fényes csomaggal. Amely csomag Fekete Péter és a Jókai Színház meglepetésajándékaként Zalán Tibor: Szín-játékok c. legújabb könyvét rejtette ipari mennyiségben. A könyv az eddigi hat “Zalános Jókai esztendő” hat darabját rejti tokkal-vonóval szövegkönyvestül, szereplőstől, kritikákkal együtt.

Az átvétel pillanatára most már végképp elérzékenyült főhősünk, megilletődötten mutatta fel a vastapsoló nagyérdeműnek a kötetet.

Most már csak egy profán liturgikus pont volt hátra: a lenyűgöző méretű szülinapi marcipántorta legördítése és közös elfogyasztása egy-egy pohár pezsgő mellett. Mindeközben az ünnepelt dedikálta barátai számára az ünnepi ajándékkötetet.

A Zalán 60. gálát az eddig említetteken kívül nagyon sok prominens vendég megtisztelte. Ott volt Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Székely Sándor neves történész, Seregi Zoltán rendező, Huzella Péter színművésszé nőtt Julcsi lánya, felvidéki irodalmárok, a Jókai társulata, a mesejáték részlettel kedveskedő benkás kisdiákok, Kadelka László, a színház örökifjú főügyelője és hosszan sorolhatnók tovább… A valódi színházünneppé magasodott szülinapi gála méltó záróakkordja volt az idei Vers a víz fölött sorozatnak.