Hírforgó

Terven felül teljesült az uniós pályázatok kifizetése a dél-alföldi régióban

A DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség az előzetes terveket felülmúlva zárta az évet. A DAOP Közreműködő Szervezete 2014-ben 30,87 milliárd forint uniós támogatást juttatott el a régió nyertes pályázóinak.


A DARFÜ Nonprofit Kft. az idei évre összesen 27,3 milliárd Ft pályázati forrás lehívását vállalta, mindehhez képest 113%-os teljesítéssel zárt a közel 31 milliárd forintnyi EU-támogatás kifizetése által. Az Ügynökség tehát továbbra is kiváló ütemben halad az uniós pályázati pénzek kifizetésével, így a Dél-alföldi régióban megvalósuló fejlesztések projektgazdái időben és terv szerint jutnak megítélt támogatásukhoz. – közölte Farkas Zoltán, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A DARFÜ a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) forrásainak megfelelő ütemben történő lehívásával és az újabb, 3,7 milliárdos túlteljesítéssel sikeresen hozzájárult a Miniszterelnökség rekordszintű országos kifizetési eredményeihez. Nemcsak a 2014-es év, hanem a teljes, 2007-2013-as fejlesztési időszak DAOP végrehajtásának tekintetében is jól halad az Ügynökség, hiszen a leszerződött 228,9 milliárd Ft-ból több mint 202 milliárd forint támogatást fizetett ki ez idáig a pályázók részére. A jelenleg folyamatban lévő uniós projektek legkésőbb 2015 decemberében zárnak.

A DARFÜ által kezelt, összesen 132 DAOP pályázati felhívás segítségével közel 5000 új munkahely jött létre. Több mint 900 kis- és középvállalkozás pályázott sikeresen és nyert uniós támogatást a régióban, jellemzően a turizmusfejlesztés és a gazdaságfejlesztés területén. Az idei évben támogatást nyert telephely-fejlesztési pályázatok összességében 6,3 milliárd forintból valósulhatnak meg, ezáltal 134 projektgazda fejleszti vagy építi meg gyártócsarnokát/telephelyét a Dél-Alföldön, versenyképességének megőrzése és fokozása érdekében.

Az Ügynökség célja, hogy közreműködő szervezetként továbbra is ilyen nagyfokú hatékonysággal segítse a pályázók munkáját, illetve a fejlesztéspolitikai intézményrendszer működését, és a Széchenyi 2020 új, 2014-20-as fejlesztési időszakában is hasonlóan kiemelkedő eredményeket produkáljon – emelte ki a DARFÜ ügyvezetője.