Hírforgó, Képgaléria, Média

Bajaja herceg meghódította a közönséget

Az elmúlt évtizedekben egész korosztályok nőttek fel Magyarországon is Rozena Nemcová szlovák klasszikusnak számító meséjén, a Bajaján. A népszerű történettel mesekönyvben, filmen is jócskán találkozhattak rajongói.


A megunhatatlanul szórakoztató história színpadi változatát péntek délelőtt és délután két telt házas előadásra hozta el Pozsony vezető musicalszínháza, a Nova Scena társulata. A vendégjáték még a múlt év őszén Pozsonyban kötött megállapodásnak köszönhető – Cervinus-Nova Scena alapon – a Holle anyó átütő sikerű magyar és szlovák vendégjátéka, bemutatói kapcsán. Mint azt megtapasztalhattuk, a helybéli “szlovákos” diákhad mellett a megye több településéről is, így Csabacsűdről, Kétsopronyból is érkeztek diákcsoportok a káprázatosan látványos és pergő előadásra, ahol a zenés mesejáték muzsikája – a jellegzetes ’60-as és ’70-es évek szlovákiai könnyűzenéjére hajazó -, a végtelenül egyszerű, ugyanakkor trükkös “felvilági forgószínpad”, a látványos háttér és színpompás jelmezforgatag, a fiatal és ütős csapat lendületes játékával együtt valósággal elvarázsolta a kisebbeket és nagyobbakat is. Annál is inkább, mert a klasszikus és kötelező meseelemek pergő kavalkádja minden nyelvi nehézséget megoldott, magyarán a mesét az is megérthette, aki egy szót sem tud szlovákul.

Mindezek igazolására közreadjuk a színpadi változat magyarított esszenciáját:

A színpadra vándorszínészek hada érkezik. principálisuk, az udvari bolond vezetésével úgy döntenek, hogy eljátszanak egy mesét a Bajaja varázsszóról.

A Bajaja nemzetség daliás hercegének különös álma volt. Ebben az álomban megjelent a jó boszorkány és elmondta. hogy meg kell mentenie a szomszédos királyság hercegkisasszonyát, Szlavenát. Segítségül egy varázskardot és egy beszélő paripát ajándékozott a hercegnek. Az ifjú herceg felpattant a paripa hátára és az elvágtatott vele egy titkos barlanghoz, ahol koldusnak öltözött és a lova parancsára úgy tett, mintha néma lenne. Így átváltozva érkezett Dobroszlava királyné udvarába és szolgának állt. Mindenkivel segítőkész volt, ezért mindenki nagyon szerette, de bármit kérdeztek tőle, midig csak annyit válaszolt: bajaja. El is nevezték hát Bajajának. Dobroszlava királynénak volt egy gyönyörű lánya, Szlavena. Amint a herceg meglátta, azonmód beleszeretett, de a királykisasszony nem viszonozta az érzelmeit.

Egy napon a királyságot fekete lepellel vonták be, mert visszatért a 9 fejű sárkány, hogy egy régi ígéret fejében Szlavena királykisasszonyt követelje. A királyné kihirdeti az egész világban, hogy annak adja lányát és fele királyságát, aki legyőzi a sárkányt. Össze is gyűlnek az udvarban vitézek, lovagok a világ minden tájáról, hogy a kitűzött jutalom fejében megküzdjenek a 9 fejű sárkánnyal.

Bajaja is úgy dönt, hogy szembe száll a szörnyeteggel. A beszélő paripa is arra biztatja, vívjon meg a sárkánnyal életre-halálra és megajándékozza egy különleges páncélruhával, melynek varázsereje van.

A többi vitéz és lovag nagy félelmében megfutamodik a harc elől, de Bajaja az utolsó pillanatban, daliás herceg képében megmenti a királykisasszonyt, majd lova tanácsára eltitkolva kilétét titokzatosan eltűnik.

Mivel nem derült ki, hogy ki is az igazi megmentő a királyné kihirdeti, hogy annak adja lányát és fele királyságát, aki bizonyítékkal szolgál a sárkány haláláról. Erre a sok gyáva vitéz és lovag egy – egy ellopott sárkányfejjel visszatér a királyi udvarba és egymásnak esnek a jutalomért. Hogy a civakodásnak véget vessenek Szlavena királykisasszony úgy dönt, hogy elgurít egy nagy almát, és aki előtt az alma megáll, ahhoz megy feleségül. Az alma pedig az álruhás, néma Bajaja elé gurul és ott meg is áll.

Végül kiderül az igazság, a királylány megtudja, hogy a néma szolga valójában herceg és az ő megmentője és minden úgy történik, mint a mesékben: Szlavena királykisasszony kezét nyújtja Bajaja hercegnek és boldogan élnek, amíg meg nem halnak…. a vándorszínészek pedig elindulnak kocsijukon más tájak felé, hogy ott is elmesélhessék a boldogságról szóló történetet.

E mostani ígéretes vendégjáték után kíváncsian várjuk a Nova Scena Divallo nyári bemutatkozását a Szarvasi Vízi Színházban.