Hírforgó, Képgaléria, Média

Új játszóhely született Szarvason

Márait szabadon idézve, miszerint egy pohár vízről is lehet írni, bármely helyszínt színházi játszóhellyé lehet minősíteni.


Ne gondoljunk ezúttal olyan korábbi helyekre, amelyek bárminemű kisszínpaddal, dobogóval stb. többé-kevésbé bírva hagyományos értelemben vett játszó-teret adnának színésznek és nagyérdeműnek – ld. Granárium, Tessedik Múzeum, Árvaház díszterme, Árpád díszterem és hasonlók, pinceklubokról, közösségi házakról nem beszélve -, a Romkocsma pultja előtti zsebkendőnyi terület és a körülbelül negyven szék, cipőkanállal abszolút testközelből ad a nagyérdeműnek maradandó élményt.

Természetesen ez nem jelent akadályt a műélvezetben, sokan ismerjük korábbról a szobaszínháznyi terecskék jócskán sűrű atmoszféráját. Mindehhez besegítettek a kocsmát felöltöztető kezek, akik az utóbbi Cervinus évadok terméséből igyekeztek némi hangulatot felvillantani a falakon.

Szombaton három színházi kiválóság – Olasz István és Szabó Viktor a Komáromi Jókai Színházból és a magát felvidéki szabadúszónak interpretáló Benkő Gézánk – parádés férfimesével dolgozta meg a nagyérdeműt. A kortárs színpadi világ illusztris, egyben zseniális író-rendező-dramaturgja, Kiss Csaba nyolc Csehov novellát fűzött össze drámává. A három színművész briliáns tehetséggel, a felolvasó színházi keret adta lehetőségeket maximálisan kihasználva, olykor felülmúlva jelenítette meg három vándorszínész emlékezései apropóján a titokzatos nőalak, Irina Bikulina arcképét, s mindazt, amely ezen arcképet körülveszi. Mesteri módon mindvégig nyitva hagyva a darab alapkérdését: De mi lett a Nővel?

Kiss Csaba tökéletesen érti és továbbgondolja a csehovi világot. Amelyhez hozzátartozik az anatómiai precizitás, a valóság keserédes, sokszor groteszk humorba csapó ábrázolása. Mivel Csehov mindenkori hőseinek életében nagy szerepet játszik a szerelem, a kicsinyes és kispolgári csehovi alakok a szerelembe törvényszerűen belebuknak, mondhatnók a szerelem nem választható el az élettől, a tulajdonosi rendtől, a harácsolási vágytól, a hol pózoló, hol ábrándozó kényszerű semmittevéstől.

Ha fentiekben azt mondtuk, Kiss Csaba tökéletesen érti Csehov világát, ez ugyanígy igaz a három színművészre is. Szabó Viktor, Olasz István és Benkő Géza – lévén igen-igen jóbarátok – egymás fizikai és lelki rezdüléseit is becsukott szemmel ismerve, a darab minden pillanatában kitapintható módon elevenítették meg a Kiss Csaba által továbbgondolt novellafüzért.

Olyannyira, hogy produkciójuk kapcsán elhihettük: a mese tereken és idődimenziókon átlépve itt és most történik. Sőt mi több, a történet hallatán méltán eszünkbe juthat, ezen összeszokott trió játszhatná ezt nekünk színpadon is. Deszkán.

Mindezzel együtt a zárótapsok után még elhangzott, hogy a Romkocsmában májusban várható a folytatás.