Hírforgó

Rangos fesztiválmeghívások sora a Békéscsabai Jókai Színháznak

A közönségünk megnyerése, szórakoztatása, kiszolgálása mellett a szakmai elismerések is rendkívül fontosak számunkra, jelzik, megbecsülik a munkánkat. Ennek legszembetűnőbb jele, ha országszerte, és a határokon túl hallanak rólunk, kíváncsiak ránk, látni akarnak és meghívnak minket. Az elmúlt évad tizenkét bemutatójából hat fesztivál-darabbal és eddig tizennégy fesztivál-meghívással büszkélkedhet a Jókai Színház!


koldusopera

A Koldusopera című előadásunkat 235 darab közül válogatták be a legjobb 14 produkció közé, így idén jelen leszünk a POSzT-nak, azaz a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, az ország legrangosabb színházi seregszemléjének a versenyprogramjában. Nagy büszkeség, hogy a Katkó Ferenc által rendezett előadásunkat június 12-én megmutathatjuk a pécsi közönségnek és az országos szakmának.

bernarda_alba

A Bernarda Alba házát is kiemelt érdeklődés övezi. Rangos hazai és nemzetközi fesztiválmeghívások sorának kell eleget tennünk, de kellemes feladat ez. Júniusban a romániani Târgoviște-ben megrendezésre kerülő nemzetközi BABEL F.A.S.T. és a sepsiszentgyörgyi Atelier Festival, míg júliusban a Budapesti Nyári Fesztivál (Városmajori Szabadtéri Színpad) és a Szarvasi Vízi Színházban a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál versenyprogramjában szerepelünk. Augusztusban a szatmárnémeti Partiumi Magyar Napok és a Kolozsvári Magyar Napok vendégei leszünk, majd szeptemberben ismét a fővárosban versenyzünk: a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválján.

orient

Az Orient alighogy befutott Gödöllőre és Békéscsabára, máris újabb állomások kerültek a menetrendjébe! Május 28-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével a Nemzeti Színházba kapott meghívást, ráadásul a POSzT Díjkiosztó Gálaestjén is – közvetlenül a Koldusopera után – az Orient látható majd. Gödöllőn, a minden évben tradicionálisan megrendezett Magyar Szabadság Napja díszelőadása lesz, majd a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál programjában méretteti meg magát Szarvason.

Ismét meghívást kaptunk a Khersoni Melpomena Tavrii nemzetközi színházi fesztiválra, ahol már visszatérő vendégnek számítunk. Idén májusban a K und K (Karády katonái) című előadásunk utazik Ukrajnába.

A Monte Cristo grófja töretlen sikerrel dübörög tovább. A századik előadásához közelítő siker-musical slágerei augusztusban a Tokaji Fesztiválkatlanban – melynek legelső előadását tavaly a Jókai Színház adta –, Egerben az Agria Nyári Játékokon és a Szarvasi Vízi Színházban is felcsendülnek.

A Midőn halni készült című drámánk megtisztelő felkéréseknek tehet eleget, májusban a Magyar Művészeti Akadémia meghívására a Pesti Vigadóban volt látható, majd a szegedi Finálé Regionális Kamaraszínházi Fesztiválon is bemutatjuk.

Egész márciusban teltház fogadta A dzsungel könyve szereplőit a Jókai Színházban. Közel 8000 óvodás és kisdiák nézte meg az azóta is emlegetett előadásunkat. A szombathelyi és dunaújvárosi előadások után júliusban a Gyulai Várszínházba, augusztusban pedig a Szarvasi Vízi Színházba látogató családok is végigizgulhatják Maugli kalandjait.

Az Advent a Hargitán intim stúdió-előadásból igazi utazó-darab lett. Az Aradi Magyar Napok és a Nemzeti Színház megtisztelő meghívása mellett a Klebelsberg Kultúrkúria és a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ vendége is volt.

Fontos számunkra, hogy Budapesten is folyamaton jelen legyünk, népszerűsítsük színházunkat és művészeinket, ezért hozunk létre közös produkciókat különböző művészeti alkotóhelyekkel. Az Egerek című mesénk különleges módon, öt színház közreműködésével jött létre és folyamatosan műsoron volt a Nemzeti Színházban, sőt májusban a Pécsi Családi Színházi Fesztivált is ellepik a rágcsálók. A …Tied a világ! – mely Békéscsabán is műsoron volt – rendkívüli népszerűségnek örvendett a budapesti Játékszínben, az ExperiDance-el közös Frank Sinatra – A Hang évek óta teltházas siker a szintén budapesti RaM Colosseumban, augusztusban Debrecenben is látható lesz.

Ragány Misa

jokai_fesztivalmeghivasok_2015_600