Hírforgó

Irma néni emlékének adózott a Jókai

Vasárnap este a változatlanul népszerű Vers a víz felett sorozat idei nyitódarabjával adózott Dankó Ervinné Irma néni emlékének a Békéscsabai Jókai Színház.


danko_ervinneNevezetesen a társulat tíz kiválósága: Nagy Erika, Fehér Tímea, Komáromi Anett, Csomós Lajos, Szabó Lajos, Tege Antal, Tomanek Gábor, Gulyás Attila, Bartus Gyula Jászai-díjas, Vadász Gábor színművészek válogattak a magyar irodalom gyöngyszemeiből.

Maga az est a korábbi évadok megszokott hagyományai szerint indult. A bejáratnál és a lejárón csinos Színitanház hallgatók üdvözölték az érkező közönséget. S ahogy az ilyenkor szokás, a már előző nap színpadra lépett ifjak kaptak néhány dicsérő szót a nézők egyikétől-másikától. A színpad közvetlen előterében pedig a Kutas család kínálta friss pogácsával és kitűnő borokkal vendégeit.

Mire id. Dankó Ervin, ifj. Dankó Ervin és felesége megérkezett, már több mint félezer ember ült a nézőtéren. A bal első sor szemünknek megszokott helyén nagy csokor friss virág és egy szívet formázó mécsessor emlékeztetett Irma nénire. Aki mára égbe tűnt kedves színházi estjein itt szokott ülni elmaradhatatlan kalapjában. Alakját, arcát így idézte meg a házigazda, dr. Kutas Ferenc is, aki néhány percben felvillantotta, mit jelentett Irma néni számára a SZÍNHÁZ és az ő szeretetteljes egyénisége mit jelentett a város kulturális közélete számára. Majd néhány perc erejéig egy vele készített nagy riportfilmből maga Irma néni is megszólalt. A hangbejátszás stílszerűen a Tessedik musical – akár város himnuszként is felfogható – híres fináléjával zárult. Nagy helyesen, mivel még jócskán emlékezhetünk arra, hogy Irma néni 2011 nyarán a Tessedik valamennyi éjszakai próbáját itt ülte végig a nézőtéren.

A szellemidézés ezután a színművészekkel folytatódott. Ők mindnyájan a a régi és közelmúltbéli klasszikusoktól kezdve a kortárs nagyságokig és fiatal tehetséges alkotókig hoztak szebbnél szebb verseket. A Sarusi Mihálytól Wass Alberten át, Szabó Lőrincig és Mécs Lászlóig, sőt Petőfiig ívelő összeállítás egyszerre volt méltóságteljes, bölcs és szerethető, keserédesen elegáns. A közreműködők mindegyike egy-egy mécses fellobbantásával is tisztelgett az általa választott kedves költemény elmondása után. Köszönet és elismerés valamennyi színművésznek.

Szép és méltó volt az est egésze. A házigazda dr. Kutas Ferenc dicséretére legyen mondva, hogy felvezető gondolataiból nem hagyta ki a Körös TV nyolcrészes filmsorozatát, amely mintegy Irma néni egyik főműveként meséli el Szarvas kultúrtörténetét. Gulyás Attila színművészt külön dicséret illeti, hogy Simonyi Imre költészetének egyik legszebb darabját, a Ha jössz szívem kezdetűt megrendítő módon adta át a nagyérdeműnek. Egy kicsit úgy is, ahogy azt Irma néni a hosszú évtizedek alatt a szavalóversenyek zsűrijében megszokhatta.