Kajak-kenu, Sportsarok

Növekvő részvétel a XVIII. Kenumaratonon

Hagyományosan augusztus első szombatján került megrendezésre a tizennyolcadik Szarvasi Kenumaraton a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. szervezésében, rajt-cél hellyel a Kajak-Kenu Vízitelepen.


Az elmúlt évi gyér érdeklődés után közel duplázódott a résztvevők száma. A 2011-es rekordtól (64 hajó, 211 induló – a Szerk.) még messze a létszám, de bizakodásra ad okot az érdeklődők növekedése.

A táv változatlan volt, de a Hármas-Körösön a vízreszállás feltételei javultak és ezt örömmel konstatálták a kenusok.

20 hajó és 72 nevező vágott neki a kb. 21. km-es vízi és szárazföldi távnak. Zömmel a környező településekről és helyből érkezetek az indulók, hiányoztak a budapestiek, kecskemétiek és más távolabbi vidékek. 10.03-kor indultak a profik és amatőr kettesek, majd 6 perccel később az amatőr és családi 4-esek csaptak lapátjaikkal a Körös vizébe. Két óra elteltével rajt-cél győzelemmel érkezett célba a csabaiak profi 4-ese. Idejük: 1:59:32 óra, de a körcsúcs nem lett megdöntve (2008-ban 1:56:32 óra). A 14 órai eredményhirdetésre mind a 20 egység visszaérkezett.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a szarvasi Megyeri Mihály evezős szörfdeszkán (sup) lapátolva teljesítette a távot. Ilyen vízi járművel először indult evezős a Körös Maratonon.

18. alkalommal tette meg a távot Bodnár Béla „Bubu” kajakkal, azaz minden alkalommal indult. Először kenuban evezett barátaival, de azok kidőltek és most második alkalommal kajakozott végig versenyen kívül.

Valamennyi induló maratoni pólót és ásványvizet kapott nevezéskor, célba érkezés után az Ifjúsági Táborban ebéd várt mindenkit. A kategória 1-3. helyezettjei éremdíjazásban részesültek, az elsők a győztes pólókat vehették át. Záráskor Csasztvan András főszervező úgy búcsúzott, hogy 2016. augusztus 6-ára a XIX. Kenumaratonra mindenkit visszavár Szarvas.

Eredmények:

Profi 4-esek (4 hajó, 12 fő): 1. Polgár Ferenc, Koppányi László (mindkettő Békéscsaba), Kis Csaba (Békés), Virág Attila (Újkígyós).

Amatőr 4-es (6 hajó, 24 fő): 1. Sztruhár Gábor, Csépai Pál, Bogár Gábor (mindhárom Szarvas), Hornok László (Gyomaendrőd).

Családi 4-es (6 hajó, 25 fő): 1. Kepka Roland, Szitó Roland, Macik Péter, Szitó Zsuzsa (Szarvas).

Amatőr 2-es (3 hajó, 6 fő): 1. Balázs Tibor, Hancsák József (Szarvas).

Evezős szörfdeszka: Megyeri Mihály különdíjas.

Különdíjas: Roszik Emília (6 éves) – legfiatalabb induló, Szarvas; legtöbb időt vízen töltő: Szitó Zsuzsa, Szarvas.