Háttér

Korszerűsítik az Idősek Átmeneti Otthonát

“A Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő Szarvasi Idősek Átmeneti Otthona bentlakásos intézmény korszerűsítése” címen több mint 100 millió forintból újíthatják fel a Bethlen Gábor utcai ingatlant.


A TIOP-3.4.2-11/1-2012-0100 kódjelű pályázat a keretemeléseket követően tartaléklistáról támogathatóvá vált. Az elnyert támogatás: 113.343.767,- Ft, 100% támogatási intenzitás mellett.

Pályázat címe: A Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő Szarvasi Idősek Átmeneti Otthona bentlakásos intézmény korszerűsítése

Pályázat megvalósítója: Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása (5540 Szarvas, Kossuth L. u. 19.)

Pályázat kódjele: TIOP-3.4.2-11/1-2012-0100

Elnyert támogatás:           113.343.767,- Ft

Támogatási intenzitás: 100%

Projekt tervezett időszaka: 2014. augusztus 1 – 2015. október 31.

Rövid leírás:

A Szarvasi Idősek Átmeneti Otthona intézményében jelenleg 24 fős kapacitással rendelkezünk, amely a pályázatban megcélzott fejlesztések által hat férőhellyel fog nőni, az ellátottak számára az épület bővítése és teljes körű felújítása, valamint az akadálymentesítés lesznek feltételezhetően a legszembetűnőbb változások, azonban mindezek mellett tervezünk még eszközbeszerzést is. A tervezett beruházással új és minden igényt kielégítő betegszobák és az udvar célnak megfelelő használata is megvalósulhat. A tervezési terület az 5540 Szarvas, Bethlen Gábor u. 27-29. szám alatt található ingatlan. A terület adottságait a hatályos építési előírások figyelembevételével kell felhasználni, ennek megfelelően lehetőségünk nyílt a tervezett 123 m2-es alapterület bővítésre, ezáltal az épület korszerűsített összes alapterülete kiszolgáló és közlekedő terekkel együtt 462 m2 lesz.

Az intézmény fejlesztése két fronton fog megvalósulni, egyrészt sort kerítünk az épület infrastrukturális korszerűsítésére, másrészt pedig kapacitásbővítés is meg fog valósulni a közösségi terek egy részének lakószobává alakítása, valamint hozzáépítés révén. Ezen felül tervezzük a lakókörnyezet, a munkatársak, és az ellátottak tájékoztatását – felkészítését a változásokra, valamint eszközbeszerzést.

Az igénybevevők méltó életkörülményeit kívánjuk megteremteni azáltal, hogy a szarvasi Idősek Átmeneti Otthonában a következő fejlesztések fognak megvalósulni:

  • Akadálymentesítés
  • Burkolás – csúszásmentes járólapokkal
  • Kapaszkodók felszerelése
  • Küszöbök megszüntetése
  • Villamos hálózat korszerűsítése
  • Villamosvezetékek cseréje az egész épületben
  • Fűtéskorszerűsítés
  • Fűtőtestek cseréje
  • Orvosi szoba korszerűsítése (gyógyszerszekrény, vizsgálóasztal, íróasztal számítógéppel, tároló szekrény, új-modern eszközök, burkolat, fali csempe)
  • Betegszoba bővítése
  • 2 db betegágy beszerzése kiegészítőkkel együtt
  • Új, korszerű mosókonyha kialakítása (új géppark (nagyteljesítményű ipari mosó és szárítógépek, vasaló)
  • Fürdőszoba korszerűsítése (a kád helyett tus, új kézmosó, új burkolat)
  • Egy-egy számítógép a műszakos nővéreknek a megnövekedett adminisztrációs feladatok ellátására és gondozói program beszerezése
  • Összekötő folyosó kialakítása
  • Foglalkoztató szoba kialakítása
  • Ebédlő kialakítása
  • E-pont kialakítása
  • Hat új férőhely kialakítása

Udvar területén történő fejlesztések:

  • Fedett kerékpártároló kialakítása
  • Nagykapu cseréje
  • Stabil, sima járófelület kialakítása a hátsó udvaron
  • Az épület hátsó részére nyíló ajtó újra használatba vétele
  • A hátsó zöld területből pihenő park kialakítása
  • Személyzet által használt területek és infrastruktúra korszerűsítése

A pályázati konstrukció keretében érintett bentlakásos intézmény Szarvas Város Önkormányzat tulajdona. Az intézmény fenntartási jogát, azaz a működtetést a Körös-Szögi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő Szociális és Gyermekjóléti Intézmény látja el.

A Szarvasi Átmeneti otthon a hetvenes években épült, eredetileg 42 férőhelyes munkásszállónak, átadására 1979-ben került sor. 1983-1988 között szobabérlők házaként működött. 1988-89. évben belső átalakításokat végeztek az épületen, majd 1989-ben Öregek Napközi otthonává alakították át az akkor hatályos OÉSZ és az Építésügyi törvényeknek megfelelően.

Idősek átmeneti otthonaként 20 férőhellyel 1990. óta működik. Lapos tetős egyszintes épület korszerűtlen és sötét volt, de az akkori alapvető előírásoknak megfelelt.

Az első években felvett gondozottak még állandó bentlakásra szóló határozatot kaptak. Az utóbbi években azonban már határozott idejűt, hiszen a jogszabályi környezet egyértelműsíti az átmeneti gondozóház fogalmát és az ellátás szakmai tartalmát. Az intézményben elsősorban időskorú gondozottak ellátása folyik.

Szarvas város Önkormányzata 2000. január 1-től hozta létre a Családsegítő és Gondozási Központot 20 férőhellyel április 4-től határozatlan idejű működési engedéllyel rendelkezett az intézmény. Dolgozói létszám 5 fő szakdolgozó, 2 fő pedig segédápolónői és takarítónői feladatokat látott el.

Jelenleg a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása Szociális és Gyermekjóléti Intézménye 2007. januárban vette át fenntartását az intézménynek, ekkortól némi átalakítást követően 24 férőhelyre emelkedett a férőhelyek száma.

Intézményünk a fenntartó Körös-szögi Kistérség valamennyi településéről (Békésszentandrás, Szarvas, Örménykút, Kardos és Kondoros) fogadja az ellátásra rászorulókat a szabad kapacitásainak függvényében. Kapacitásainkat azonban nagymértékben lekötik a szűken vett ellátási területről érkezők, Békés megye más településeiről már évek óta nem tudunk ellátandókat felvenni. A kistérségben ez az egy átmeneti elhelyezést nyújtó ápoló gondozó otthon van.

A szarvasi Idősek Átmeneti Otthona olyan időskorúak, valamint 18. életévüket betöltött beteg személyek részére nyújt átmeneti elhelyezést, akik betegségük vagy egyéb okból kifolyólag otthonukban nem képesek önmagukról gondoskodni.

A Szarvasi Átmeneti Otthonban igen magas életkorú személyek gondozása folyik: az átlagéletkor 80,4 év. Férfiak esetében: 71,8 év, Nők esetében: 82,5 év. Legidősebb lakó: 98 éves (nő), a legfiatalabb lakó: 50 éves (férfi).

Jellemző betegségtípusok az otthon lakói körében: magas vérnyomás, cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, ízületi betegségek. Elsősorban ezekre a kórképekre kell koncentrálni, és a megfelelő ellátást és az állapot szinten tartását biztosítani.

Mindemellett a tartósan ágyban fekvő betegek ellátásáról is szükséges gondoskodnunk. Megfelelő gyógyászati segédeszközök biztosításával kell a nehezen mozgó személyeket segítenünk az önállóság megtartásában. Rendszeresen járókeretet használ 18 fő, kerekesszékben közlekedik 2 fő, ágyban fekvő személyek száma 5 fő.

Fogyatékkal élő bentlakók vannak ugyan az intézményben, de számuk nem jelentős, elsősorban mozgásszervi fogyatékkal élnek az intézményben. Az intézmény valamennyi helyiségének használhatósága az akadálymentes közlekedés biztosításával és megfelelő segédeszközök felszerelésével biztosítjuk, illetve fogjuk 100%-ban biztosítani.