Hírforgó

Közös erővel a tisztább, élhetőbb környezetért

Uniós támogatással, több mint 450 millió forintból valósul meg a Körös-szögi Kistérség öt településén a hulladékgazdálkodás fejlesztése.


szarvasiszelektivCsökkenő hulladékhegyek, az egészséges környezetért aktívan tevő közösség fémjelzi a sikeres beruházást. Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros, Kardos, Csabacsűd településeinek közel negyvenezer lakosa részesülhet a “Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése a Körös-szögi Kistérségben” tárgyú projekt eredményeiből és használhatja a korszerű hulladékgazdálkodás eszközeit, megoldásait.

 „A térség az elmúlt évek­ben már jelentős fejlesztéseket hajtott végre a hul­ladékgazdálkodás korszerűsítése érdekében. A szintén uniós forrásból korábban be­fe­jeződött te­lepülési szemétlerakók re­kul­tivációját követően közös elhatározásból belevágtunk a folytatásba, a most záruló projektünk célja ennek a korszerűsítésnek a teljes körű megvalósítása, a hulladékgazdálkodás minden elemének bevezetésével és használatával. Büszkén mondhatjuk, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, mert egészségesebb környezeti feltételeket teremtünk lakosaink számára egy fenntartható és előremutató elgondolás megvalósításával” – hangsúlyozta a beruházás ünnepélyes záró rendezvényén Brlás János, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás elnöke.

 A fenntartható hulladékgazdálkodás jegyében született beruházás egyik fő célja a településen keletkező, a lerakókra szállított hulladék mennyiségi növekedésének megállítása. Ezt a kitűzést a háztartási hulladékok elkülönített gyűjtésével lehet elsősorban elérni, ami nemcsak a csomagolási hulladékok szelektálására (papír, műanyag, fém), hanem a háztartásban és a ház körül keletkező zöldhulladék helyben történő komposztálására is vonatkozik.

E cél elérésének érdekében a projekt keretében 2400 db egyszerű házi komposztáló és 100 db műanyag háztartási komposztáló edény kerül beszerzésre a településeken, valamint az extra mennyiségű, házilag már nem komposztálható zöldhulladékok elhelyezésére Gyomaendrődön, Szarvason és Kondoroson 5086 biokuka jut el gyakorlatilag minden kertes családi házhoz. A szelektíven gyűjtött biohulladék komposztálására Szarvason és Kondoroson is épült egy-egy komposztáló telep (komposzt alapgéppel, forgatóval), így teljes mértékben megvalósult az ún. helyben komposztálás, mely szintén jelentős környezetterhelést csökkentő tényező. A még hatékonyabb zöldhulladék feldolgozás jegyében a meglévő gyomaendrődi komposztáló telepre új komposzt aprító és forgató, valamint hidraulikus homlokrakodó kerül.

A beruházás keretében bővül a településeken elérhető szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma is, így már ezer lakosra jut egy-egy gyűjtősziget. A szigeteken el nem helyezhető hulladékok korszerű fogadására és kezelésére Kondoroson új hulladékudvar létesült. A keletkezett, külön gyűjtött hulladék elszállítása kibővült járműparkkal történik, három hulladékgyűjtő és egy konténerszállító jármű segítségével. Gyomaendrődön korszerű új válogató sor létesül, melynek funkciója a szelektíven gyűjtött hulladék előkészítése az újrahasznosításra.

A beruházás keretén belül aktív környezeti szemléletformáló, kommunikációs munka segítségével elérhetővé válik, hogy a vásárolt, kihelyezett, felépített eszközök ne csak eszközök legyenek, hanem az itt élők aktívan használják is azokat. A fejlesztést bemutató kiadványok, média megjelenések, plakátok, szórólapok hasábjain, internetes oktató anyagokkal és játékokkal részletes tájékoztatást és információt kapott minden háztartás a fejlesztésről, a hozzá kapcsolódó eszközök használatáról, hiszen csak helyi szinten, közösségi összefogással teljesülhetnek globális környezetvédelmi célok.

Az átfogó fejlesztés a felsoroltakon túl további pozitív változásokat is hoz a települések életébe: hozzájárul pl. a Hármas-Körös és holtágainak megóvásához. A lerakókra kerülő, biológiailag lebomló szemét mennyiségének csökkenése, a lerakók és hulladékudvarok megfelelő szigetelésének következtében a talajvizekbe, és ezáltal az élővizekbe, folyókba is kevesebb szennyező anyag jut.

A beruházásra az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatásból kerülhetett sor.

A projekt azonosítója: KEOP-1.1.1/2F/09-11-2012-0005