Hírforgó

Idén Szarvason lesz az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés központja

Harmadik alkalommal rendezik meg január 22-én, a magyar kultúra napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Pedagógiai Kara lesz a kezdeményezés házigazdája – adta hírül az MTI.


Összesen 440-en szavalnak majd együtt a szarvasi Cervinus Teátrum színháztermében, azért “csak” ennyien, mert ennél többen nem férnek be – mondta Lipcsei Imre dékán az MTI-nek.

Kifejtette: a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola és annak pedagógiai kara kiemelten fontosnak tartja a világ magyarságának, fiataljainak összekapcsolását, a nemzettudat és a helyi közösségek erősítését.

“Hitünk szerint az ünnepi alkalom szarvasi közvetítése, mint a történelmi Magyarország mértani közepe, szimbolizálja a világ magyarságának összekapcsolódását, és elkötelezettségünket a nemzethez tartozásunk érzésének erősítésében” – fogalmazott Lipcsei Imre.

Elmondta: idén a legfiatalabbakat, az óvodásokat és az általános iskolásokat vonják be a közös versmondásba. A pedagógiai karhoz tartozó Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda diákjai és óvodásai, valamint három másik szarvasi általános iskola tanulói, összesen körülbelül 300 gyerek vesz majd részt a közös szavaláson. Mellettük a szarvasi érdeklődőkkel töltik meg a színháztermet – tette hozzá.

Jordán Tamás színművész, rendező, színházigazgató, aki idén is vezényli a közös szavalást, az MTI-nek elmondta: idén a Himnusz első versszakát és a Nemzeti dalt szavalják el az iskolás gyerekek úgy, hogy a szöveget egy kivetítőről olvashatják. Az óvodások pedig megtanulták Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című versét, ők annak a szavalásában vesznek részt.

Fórizs Zoltán, a rendezvény főszervezője, a Nemzeti Kreatív Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: a Gál Ferenc Főiskolával megállapodást kötöttek arról, hogy az intézmény módszertani segítséget nyújt a programhoz csatlakozó iskolák internetes, kulturális kezdeményezéseihez. Példaként említette, hogy az Együtt szaval a nemzet programhoz csatlakozó több száz iskola régóta kéri, hogy saját tévécsatornákat hozhassanak létre, oda a gyerekekkel tartalmat gyárthassanak, ebben a Gál Ferenc Főiskola – a Google Magyarország Kft.-vel együttműködve – nyújt majd technikai segítséget.

“Kinőtte magát a két éve indult kezdeményezés, sokkal nagyobb az érdeklődés már annál, hogy csak egyetlen napra szervezzünk programokat” – mondta.

Fórizs Zoltán elárulta: június 26-án magyar és határon túli Kodály-zenekarok közös nemzetközi koncertjét szervezik, amelyet az Együtt szaval a nemzet programhoz hasonlóan a Hangout internetes rendszeren keresztül bonyolítanak le.

Az Együtt szaval a nemzet elnevezésű programot 2014. január 22-én indította útjára Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai irányítása mellett. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. A kezdeményezés ezen túl azt is célozza, hogy egyre több iskola építse ki saját iskolai márkacsatornáját, amelyet a diákok rendszeresen különböző művészeti témák feldolgozására, saját kreatív filmtartalmak létrehozására használnak.