Hírforgó

“Együtt szaval a nemzet” 2016 rendezvény Szarvason

Immár harmadik éve rendezik meg az „Együtt szaval a nemzet” programot. 2016-ban, a rendezvény központi helyszíne Szarvas város lesz. Arról, hogy milyen szempontok miatt esett a választás településünkre, milyen lehetőségeket jelent ez városunk kulturális éltének,  Dr. Kozma Gábor rektor, Dr. Lipcsei Imre dékán és Bíró Gyula igazgató beszélt.


2016_hymnus_1823

Dr. Kozma Gábor rektor elmondta, hogy milyen szempontok alapján esett a választás városunkra és a Szeged-Csanád Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolájára és szarvasi intézményeire:

– A 2016. évi választásnak rendhagyó okai voltak. Az elmúlt 2 év tapasztalatainak feldolgozása mellett több tucat javaslat, további elképzelés érkezett az intézményektől, kulturális szervezetektől, közösségektől a kezdeményezés kiszélesítésére, újabb elemekkel való kibővítésére, kapcsolódó projektek indítására, a kezdeményezés pedagógiai módszertani fejlesztésére.

Összességében a gondolatok eljutottak 2015. második felében arra a pontra, hogy a kezdeményezés egyik elindítója Fórizs Zoltán Jordán Tamással, a GOOGLE-val egyetértésben megfogalmazta annak igényét, hogy az internet adta lehetőségeknek az év 365 napjából nem csak 1 napon keresztül kell figyelemfelhívó módon a nemzeti kultúránkat szolgálni, hanem a kezdeményezést ki kell terjeszteni az év hátralévő 364 napjára is.

Ez inspirálta a szervezőket abban, hogy felkeressenek pedagógiai képzéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó felsőoktatási intézményeket, így a Gál Ferenc Főiskolát is.

A Gál Ferenc Főiskola a társadalmi küldetésénél fogva örömmel vállalta ezt a nemes kulturális, pedagógiai, informatikai feladatot, és örömmel vállalta, hogy a kezdeményezés internetes pedagógiai, kulturális módszertani központjává válik.

A Szarvasi Pedagógiai Kar bekapcsolódása azonnal új módszertani irányok elindulását eredményezte. Az óvodák, és az óvodás korú gyermekek részvétele az internetes kulturális programokban tovább szélesíti a kezdeményezéssel megszólítottak körét.

A Pedagógiai Kar és a Gyakorlóintézmény megfelelően felkészülve kíván eleget tenni a szervezési feladatoknak és a program küldetésének megfelelően szolgálatot tenni.

Bíró Gyula igazgató elmondta, hogy: “nagy öröm a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának és Gyakorlóóvodájának, hogy 2016-os állomásként teljesítheti azt a szolgálatot, amit az “Együtt szaval a nemzet” program nemzeti összetartozás erősítését jelentő küldetése fogalmaz meg. Remek együttműködés lehetőségét jelenti ez helyben is, hiszen a Gyakorlóóvodások mellett a város összes általános iskolájának hetven fős delegációját meghívtuk a közös szavalás alkalmára. A Pedagógiai Kar informatikai infrastruktúrája támogatja technikailag a rendezvényt, illetve a Cervinus Teátrum nem csupán helyet ad a rendezvénynek, de tevőlegesen is szervezője a helyi és egyben központi együtt szavalásnak. Fantasztikus az az erő, amit ez a kezdeményezés jelent, hiszen öt kontinensen egy időben csendülnek föl a Himnusz első strófájának sorai, és a Nemzeti dal, illetve az óvodások által elszavalt Kisfaludy vers. Azért is különös érzés ez Szarvason, hiszen a történelmi Magyarország mértani középpontján igazán szimbolikus az ünnepi alkalom.

A pedagógusok, valamint a gyermekek lelkiismeretes és lelkes felkészülése az eseményre az egyik legközvetlenebb feltétele a sikernek. A város polgárainak, az egyházi közösségek, civil szervezetek széleskörű megszólítása a rendezvény kapcsán tovább erősíti az elvárásoknak való megfelelést. A Pedagógiai Kar és Gyakorlóintézménye közel egy évtizede indította útjára azt a szellemi műhelymunkát, amely a 2016. évi Magyar Kultúra Napján az internetes-, illetve digitális kulturális szereplésen keresztül mutathatja meg az eddig elért eredményeit.”

Dr. Lipcsei Imre dékán és Bíró Gyula igazgató összefoglalta: “a program célja nem csupán egy nap szolgálata, hanem a mindennapok egy ünnepi alkalma, ami a magyar kultúra népszerűsítése mellet a közösségek összekapcsolásának küldetése.

A kezdeményezés pedagógiai és kulturális módszertani befogadása által újabb és újabb fejlesztések indulnak útjára. A Főiskola és a Gyakorlóintézmény több internetes “gyermektartalom szolgáltatási programot” indít el, amelyek között csak néhányat kiemelve:

  • internet színház – webes alkalmazások az óvodai és iskolai közösségek együttes játékához – közös virtuális játékteret adva a gyermekek és pedagógusok számára.
  • internetes kultúrát érintő pedagógiai módszertani fejlesztések, kutatás-fejlesztési programok, a tudományos diákköri témák kiszélesítése
  • digitális kultúrához kapcsolódó óvodapedagógiai fejlesztési programok elindítása
  • Az Én Magyarországom c. kezdeményezés befogadása – a falvakban és városokban élő gyermekek bevonása a helyi kulturális értékek felkutatásába, iskolai YouTube csatornákon keresztül történő kreatív bemutatásába
  • Internetes – a külhoni magyar intézményekre is kiterjedő közös zenei programok, koncertek, hangversenyek szervezése

és sorlhatni tovább a jövőt érintő fejlesztési elképzeléseket.

Az a közösségi összefogás, és együttgondolkodás, ami megindulhatott a rendezvény apropóján, hosszútávon Szarvas város egyébként is színes, de még színesebbé tehető kulturális életét hivatott tovább szélesíteni. A Gál Ferenc Főiskola elkötelezettsége, a közösségek erősítése  és a kultúra népszerűsítése terén, határon innen és határon túli partnerkapcsolatai révén egy újabb, Szarvason is érezhető állomásához érkezett, ami a jövő fent sorolt kezdeményezéseinek is egyik nyitányaként tekinthető. A főiskola, a Pedagógiai Kar és a Gyakorlóintézmény ezeknek elkötelezettje, aktív szervezője, és támogatója, hallgatói, gyermeki és tanulói, nevelői és oktatói karával, partnerhálózatával közösen.”

Sz. Zs.