Hírforgó, Képgaléria, Média

„Hoztál élesztőt?”

Fenti fajsúlyos kérdés a Prah című Spiró komédia második felvonásában hangzott el vasárnap este. A Cervinus Teátrum romkocsmázó-felolvasószínházi törzsközönsége Bardon Yvett – A Nő és Benkő Géza – A Férfi kettősétől kapta ezt a remekművet.


Hogy mi is a Prah valójában? Egy, a titóista jugó fénykort retrózó kakaósdoboz bűvös felirata. A kakaót valamikor még a Nő anyja hozta ajándékba Jugóból. Lám, az egyszerű doboz most kulcsszerepet kap a darabban, mivel a hirtelen lottónyertessé lett pár a dobozban próbálja elrejteni a nyertes – 605 milliót érő – szelvényt. Amúgy a nyereményt az évek óta felesége háta mögött lottózó Férfi produkálja. Ez a keserédes komédia a rendszerváltás elmosolygott, ellopott évtizedeinek kisembereit formázza. Tökéletesen. Hiába, Spiró tudja, mitől döglik a légy. A Férfi számtalan állással próbálkozott már, de minden cég, vállalat bezárt, tönkrement. Akár az emlegetett bánya. A Nő Ausztriában a sógoroknál próbált takarítónőként szerencsét. Gyerekeik pedig mindeközben úgy nőttek fel, akár paréj az árokparton. Várhatóan ki- és lecsúsztak – szüleik nyomdokait követve – az emberi értékek mezejéről. Most, hogy a NYEREMÉNY nyakukba szakadt, a Nő gyerekeinek csak és kizárólagosan pénz- és élvhajhász életmódot és jövőt jósol. A NYEREMÉNY alapjaiban rázza meg – csaknem maga alá is tiporja – ezt az amúgy is korhadozó párkapcsolatot. A Férfi kezdeti örömét a Nő lelkében eluralkodó pánik valósággal ledarálja. Így a kezdetben még szinte fennkölt meghatottság szintjén örülő Férfit is maga alá gyűri a kishitűség és a félelem.

Pedig széles az elköltözési ötletek listája oda-vissza. Helikopter, privátvasút, sírkő az apának, magánsziget az Adrián és egyebek, szóval csak úgy röpködnek a hülyébbnél hülyébb ötletek. S ha egy csepp emberség fel is villan – az árva gyerekek és hasonlók javára -, az is megbicsaklik. A végén mint minden remekműben, a rég zátonyra futott párkapcsolat csontvázai valósággal zuhognak a szekrényből. Verekedésük hevében a Férfi még azt is odaböki: húsz évvel ezelőtt ekkora nyereménnyel mért vette volna el. A Nő már-már elzavarja a Férfit, szóval elküldi a déli féltekére. Egyikük se képes kezelni a NYEREMÉNY okozta morális és urambocsá’ szellemi defektet. Végül a Férfi mintegy igazolva nem mindennapi kisstílűségét és gyávaságát, mindkettejüknek egy szalmaszálat dob oda, magyarán a Nő beleegyezésével felgyújta-elégeti a nyertes lottószelvényt.

Így örökre emlékezetes marad az öngyújtóból fellobbanó láng fénye, az alá tartott vizes tállal nem különben. Bardon Yvett és Benkő Géza kettőse torokszorítóan és felváltva röhögtető módon életeleven telitalálat.

Természetesen zseniális komédiához zseniális páros dukál. Benkő Gézáról eddig is tudtuk, mit képes művelni az általa csupán felolvasószínháznak nevezett esteken. Ebben az intim játéktérben a közismerten kitűnő énekhangú Bardon Yvett lélekvetkőztető hitelességgel vágja hozzánk a Nő alakját. Reméljük, ilyen irányú játéktudását ezentúl több prózai lehetőségben is megcsodálhatjuk.