Hírforgó

A Városi Könyvtár oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése Szarvason

2015 decemberében lezárult a Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom, Városi Könyvtár projektje, melyet a Városi Könyvtár telephelyre nyújtott be, „A Városi Könyvtár oktatási- képzési szerepének infrastrukturális erősítése Szarvason” (TIOP-1.2.1. A1 -15/1-2015) címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra. Az elnyert támogatási összeg 31 205 991 Ft.


 

A Városi Könyvtárban (Szarvas, Vajda P. u. 26.) kialakításra került egy 15 tanuló foglalkoztatására alkalmas Oktatótér, ahol hatékonyan tudnak eleget tenni a partner oktatási intézmények elvárásainak. Tematikus könyvtárhasználati foglalkozásaik, ismeretterjesztő klubjaik (pl. Csillagászati klub) illeszkednek az iskolák oktatási-nevelési feladataihoz. A fejlesztés részét képezi két modern távcső – egy észlelő és egy naptávcső – is, amelyek segítségével a természettudományok tanításához tud kapcsolódni a könyvtár.

Konyvtar_TIOP_2015_1

A projekt során beszerzésre került számítástechnikai eszközök (felszerelt számítógépek, projektor, interaktív tábla, nyomtató és ezek szoftverei) segítségével a fiatalok digitális kompetenciafejlesztésére irányuló internet-használati foglalkozásokat, programokat szerveznek.

A megvásárolt Qulto Education szoftvercsomag többek között a Szarvasi Digitális Könyvtár helyismereti tartalmához biztosít könnyebb hozzáférést, interaktív felhasználást és beépíthető az iskolák helyismereti oktatásába.

A sajátos nevelési igényű tanulók művelődéséhez szükséges speciális feltételek kialakítását szolgálja a Prodigi12 olvasókészülék (egyedi tervezésű asztali elektronikus nagyító), mellyel egyes látássérültek is könnyedén és kényelmesen olvashatnak, tanulhatnak, vehetnek részt előadásokon.

Konyvtar_TIOP_2015_2

A modernizálás keretében 10 db Amazon Kindle e-book olvasó is elérhető a könyvtárban. Az új eszközök kényelmes használatához, a kiscsoportos tanulási tér kialakításához mobil asztalok, székek, számítógépasztalok is rendelkezésre állnak a projektnek köszönhetően.

A Városi Könyvtár munkatársai olyan közösségi programokat terveznek a jövőben itt, amelyek elsősorban a fiatalok kikapcsolódást és a tartalmas időtöltést szolgálják. A létrehozott tanulási tér az ifjúsági korosztály számára közösségi tér funkcióját töltheti be, ahol megvalósulhatnak tematikus klubok, prevenciós beszélgetések és a kooperatív tanulás egyaránt.