Háttér

Virág Mihály a lámpákról

A közelmúltban a Magyar Közút Nzrt. megyei igazgatója tájékoztatta levélben a Szarvasi Polgármesteri Hivatalt a városi jelzőlámpákkal kapcsolatos aktualitásokról.


 

Az elmúlt években több lakossági és önkormányzati panasz, észrevétel foglalkozott Szarvas városon átmenő forgalom sebességével. Ekkor elsősorban azt kifogásolták, hogy túl nagy sebességgel haladnak át a városon, elsősorban a nehéz járművek. Ezen vélemények hatására helyeztünk ki akkor a város területén áthaladó nehézforgalomra vonatkozó sebességkorlátozó táblákat.

Időközben előkészítés alatt volt a Magyar Közút Nzrt. forgalombiztonsági beruházásai keretén belül és az elmúlt évévégére meg is valósulhatott a Polgármesteri Hivatal által is korábban már kezdeményezett fejlesztés, öt új forgalomirányító jelzőlámpa építése Szarvason, a Szabadság úton.

A 44. sz. főút belterületi szakaszán a projekt előírásainak megfelelően csak forgalomtechnikai beavatkozás történhetett, vagyis csak az útburkolat meglévő szélességét lehetett felhasználni az új lámparendszer kialakításához.

E kötöttségek mellett is az öt új jelzőlámpa közül sikerült háromnál burkolati jelek alkalmazásával új balra kanyarodó sávot és hét új kijelölt gyalogátkelőhelyet kialakítani a forgalombiztonság és a folyamatos haladás elősegítése érdekében.

A 2015. decemberi üzembe helyezést követően az önkormányzat képviselőjével figyelemmel kísértük a forgalomirányítások működését.

A karácsonyi csúcsforgalmat követően megállapítottuk, hogy a jelzőberendezések hangolási sebessége viszonylag magas ill. az egyes csomópontok között változó, így a Szabadság út teljes szakaszán nem tud kialakulni az egyenletes járműfolyam. Ezt több esetben tovább nehezíti az utca mentén meglévő párhuzamos parkolókba való ki- és beállások akadályozó hatása is.

A fenti észrevételek korrigálását garanciális kötelezettségnek tekintjük, ezért erről tájékoztattuk a kivitelezőt is.

A téli időszakot követően 2016. február 26-án sebességméréseket végeztünk a Szabadság úton áthaladó járművek forgalmi körülményeit figyelembe véve.

Vizsgálatunk eredményét átadtuk a kivitelezőnek, akik egy új összehangolási javaslatot dolgoztak ki a teljes útvonalra.

Az előzetes dokumentációt április 1-jén hagytuk jóvá a részletes tervezés érdekében. Utóbbi egyeztetést követően 10 napon belül ígérték a tervek elkészítését.

A módosított fázisidő tervek várható beprogramozásáról a mai napon tájékozódtunk. A kivitelező legkésőbb április 20-ig átprogramozza az új és a már korábban létesített forgalomirányító jelzőberendezéseket az elmúlt hetekben végzett áttervezésnek megfelelően.

Bízunk benne, hogy a most meghatározandó fázistervekkel tovább fog javulni a teljes útvonal összehangolása, s ezzel a városon való áthaladás egyenletessége. (Bár hozzátesszük, a parkolási ki- és beállások – elsősorban hátrafelé tolatás – esetén továbbra is előfordulhatnak majd eseti akadályozó körülmények.)

Köszönjük a város közúti közlekedési körülményeiről szóló tájékoztatást és figyelemfelhívást.

Kérjük tájékoztatásunk fentiek szerinti szíves elfogadását.

Üdvözlettel:
Virág Mihály megyei igazgató
Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatóság