Hírforgó, Képgaléria, Média

Szarvas elsők között csatlakozott

A Nemzeti Örökség Intézete még múlt év őszén, október 17-én az Egri Vár Napján hirdette meg az Emlékhelyek Napja című országos programját.


Az ünnepi eseménysor Pünkösd szombat délelőtt egységesen kezdődött tíz órai nyitással – a központi Kossuth téri ünnepségtől kezdve minden emlékhelyen – az ország 50 pontján.

Szarvas kézzelfekvő módon a még 2011 decemberében Történelmi Emlékhellyé nyilvánított Történelmi Országközépen várta a vendégeket, akik kihasználva az ünnepi hétvége adta lehetőségeket ezen kívül számtalan más látnivalót is megcsodálhattak városunkban.

A Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány központi programfüzetben kínált módon, délelőtt tíztől délután négyig fogadott csoportokat, baráti és családi kirándulókat, az ünnepi alkalomra kinyitott malom-makettnél.

A zordon esősre váltott idő ellenére szép számmal érkeztek vendégek Nagykátáról, Érdről, Budapestről, Mezőhegyesről, Borszékről, Székesfehérvárról és más helyekről. Például Gyomaendrődről egy háromnapos országos nyugdíjas találkozó résztvevői jöttek át óriásbuszokkal. A városnéző elektromos kisbusz többször is elhaladt napjában az emlékhely mentén. Szerencsés módon az egyik járat utasai vették a fáradságot és néhány méteres séta után testközelből ismerkedhettek a hely kultusztörténetével.

De szarvasiak is kilátogattak, főleg gyerekek. Némelyikük csak egy házifeladatként kapott fénykép kedvéért. (Dicséret érte az érintett iskolának.)

Összességében a nap egésze igazolta, hogy érdemes volt mindjárt elsőre csatlakoznunk a NÖRI kezdeményezéséhez. Csatlakozásunkkal folytattuk a Történelmi Országközép népszerűsítését.