Hírforgó, Képgaléria, Média

Zajlott az élet – jubileumi félév a nagycsaládosoknál!

Ez az év különleges jelentőséggel bír a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesületében, hiszen az idén ünnepeljük megalakulásunk 25. évfordulóját.


Rendezvényeink is az ünnep köré szerveződtek és fognak szerveződni. De természetesen ezeken túl is zajlott az élet – programjaink, részvételünk a helyi társadalom életében nem csökkent. Mindíg figyelünk a helyi problémákra, a helyi kezdeményezésekre. Ennek szellemében csatlakoztunk két alkalommal is a Napraforgó – Második Esély Klub által elindított „Jó buli jót tenni!” találó elnevezésű akcióhoz. A szervezők arra kérték a város lakosságát, hogy városi szinten összefogva, tegyünk valami jót egy másik emberért. Egy jó cselekedet lehet egy kedves gesztus vagy bármilyen apró figyelmesség egy másik emberért. Arra kértek, fogjunk össze, és apró lépésekkel tegyük kicsit jobb hellyé a világunk! Mivel ez a szellemiség vezérli Egyesületünk is, két akcióval csatlakoztunk a felhíváshoz. Először még januárban meleg étellel és forró teával kedveskedtünk a buszmegállóban éjszakázó szarvasi hajléktalanoknak. A második alkalommal pedig anyukáink fogtak össze, és a saját készítésű süteményeikkel lepték meg az Ótemplomi Szeretetszolgálat által működtetett támogatott lakhatás egy újabb esélyt kapott lakóit. És valóban jó buli jót tenni! Nem csak a megajándékozottak, de az ajándékozók is örültek a lehetőségnek. Mindenki úgy zárta le magában az eseményeket, hogy ez valóban jó volt, ilyet máskor is csinálnunk kell! Ha jól tudom, az Ótemplomi Szeretetszolgálat még mindíg várja a segítő szándékú embereket, hogy csatlakozzanak akciójukhoz. Higgyék el, nagyon jó élmény, csatlakozzanak Önök is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2015-ben támogatta IFJ-GY-15-A-21013 kódjelű pályázatunkat, így nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok számára sikerült megvalósítanunk „Nyitott kuckó – egy hely a jövőért” című programsorozatunkat. 2015. május elsejétől a támogatásnak köszönhetően ifjúsági klubunk is megnyitottuk és ez évben is nyitva tartottuk közösségi terünkben. „Nyitott kuckónk” minden szombaton este várta a fiatalokat, hogy csellengés és kocsmázás helyett velünk érezzék jól magukat. Zenehallgatás, közös filmnézés, konditerem, közös főzések, és nagy beszélgetések jellemezték ifjúsági klubunk működését. Kirándulások és családi napok színesítették programunkat.

Január 30.-án ennek keretében fiataljainkkal a Gyulai Fürdőben, márciusban pedig az Arborétumban és a Mini Magyarország Makett parkban jártunk.

A március sem telt programok nélkül, hiszen a húsvétra készülődtünk. Március 26.-án székházunkban, 27.-én pedig a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közösségi házában vártuk a családokat egy közös húsvéti készülődésre.

Április 8. a Nemzetközi Roma Nap. Ennek alkalmából a Szarvasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyes megemlékezést tartott közösségi házukban. Az ünnepségen képviselőnk, Gombár Györgyné is részt vett. Beszédében arra buzdította a szervezőket, hogy töltsék meg minél több alkalommal színes programok révén közösségi terüket gyerekekkel, fiatalokkal, családokkal. Állítsanak pozitív mintát a fiatalok elé, mutassák meg a helyes utakat, hiszen csak így segíthetnek a fiataloknak a sikeres felnőtté válásban.

Mint minden évben, most is részt vettünk a május 1.-i városi rendezvényeken. Most a részvételnek nagy jelentősége volt azért is, mert egyesületünk ebben az évben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A majálison felállított sátrainkban az egyesület elmúlt 25 évét mutattuk be fényképek, tárgyak és rólunk megjelent újságcikkek kiállításával. Sátrunknál egy kis vendéglátással, kézműves foglalkozással vártuk a kicsiket és a nagyokat. Elnökségünk tagjai, aktivistáink és önkénteseink szórólapokkal látták el a sátrunkhoz látogatókat és személyes beszélgetésekkel is népszerűsítettük munkánkat, egyesületünket. Az ilyen programok rendkívül fontosak tovább fejlődésünk, megújulásunk érdekében.

Mint arról már részletesen hírt adtunk, ünnepi közgyűlésünket és az azt követő vacsorával egybekötött ünnepségünket május 7.-én tartottuk meg az Ifjúsági Üdülőben. Ez egy nagyon jól sikerült nap volt, ahol régi és új tagjaink, támogatóink, együttműködő partnereink együtt ünnepelhettek, zárhatták le az elmúlt 25 évet és készülhettek a következőre.

Május 26.-án részt vettünk a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezett, a szarvasi fiatalok droghasználatával kapcsolatos „Évtized” felmérés eredményeit bemutató konferencián. A konferencia célja az volt, hogy a kutatás eredményeit kiértékelve keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel helyi szinten minél hatékonyabban tudunk alternatív utakat kínálni, elterelni, vagy ha már szükséges, a hatékony kezelés felé irányítani a fiatalokat.

De a május elsősorban a gyerekeké volt. Mint minden évben, az idén is kézműves sátrunkban vártuk az alkotni vágyó gyerekeket – és anyukákat – a városi rendezvényen. A másnap is a gyereknap szellemében zajlott. Ekkor a Szent Klára Fürdővel közösen a fürdőben szerveztünk gyereknapi programokat. Játékos vízi vetélkedő ajándékokkal és gyöngyfűzés volt a program. Sok mosolygó arc, hangos gyerekkacaj köszönte meg ezt a vidám két napot.

A június elsősorban az iskolai évzárások, ballagások ideje volt. A nyár beköszöntekor, június 26.-án van a Kábítószer Ellenes Világnap. A helyi KEF szervezésében május 24.-én tartottuk meg immár hagyományosan ezt a világnapi rendezvényt „Szórakozz FÜGGetlenül!” Címmel. A nyárindító prevenciós program mottója „Pozitív szenvedéllyel a függőségek ellen!” volt. Fő szervezője a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum volt, résztvevő partnerei pedig a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, az Emberöltő Alapítvány, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Védőnői Szolgálata, a Szarvasi Rendőrkapitányság, a Szarvasi Polgárőr Egyesület és végül, de nem utolsó sorban az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub. Mintegy 150 gyermek vett részt a programokon, szerezhettek új ismereteket, ismerkedhettek pozitív szenvedélyekkel, rettenhettek el a káros szenvedélyektől.

Természetesen a fenti programokon túl is részt vettünk a város életében, tevékenyen részt veszünk a KEF és a jelzőrendszeri tanácskozás munkájában, bizottsági tagjaink, képviselőink pedig a bizottságokban, illetve Szarvas Város Képviselő Testületében végzik jobbító szándékkal munkájukat.