Hírforgó, Képgaléria, Média

Mobilitási Hét volt Szarvason

2007 óta hagyományosan csatlakozik Szarvas Város Önkormányzata is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felhívása alapján az Európai Mobilitási Héthez. Idén sem maradhatott ki az eseménysorozat a település életéből.


A kerékpáros kultúra népszerűsítésében eddig is betöltött fajsúlyos szerepének kialakulásában közrejátszik az, hogy Szarvas már 2006-ban Európai Autómentes Napot rendezett, melyet a későbbi évek során tematikus hétté növelt. 2008-ban Kerékpárosbarát Település címet nyert el, valamint alapító tagja a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetségének (KETOSZ).

A Magyarországon 15. alkalommal rendezett  Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap jelmondataként idén az „Ésszerű közlekedés, Hatékony gazdaság” szerepelt.

“Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az egyre növekedő városi közlekedés által okozott terhelés súlyos környezeti ártalmaira és azokra a negatív hatásokra, amelyek az emberek életminőségében és egészségében egyre fokozottabban jelentkeznek. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának elsődleges célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze. Ugyanakkor a polgárokat pedig az egyéni autóhasználat helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, a kerékpározásra és a gyaloglásra buzdítsa az, hogy ezek által felhívja a figyelmet a helyi kereskedelem még hatékonyabbá tételére.”

A magvas gondolatokat rejtő vezérelv mentén Szarvas Város Önkormányzata civil szervezetekkel és intézményekkel közösen együttműködve olyan rendezvényeket valósított meg 2016-ban is, melyek több korosztályt érintenek, valamint merítenek a környezetvédelem, környezetbarát közlekedési rendszerek, egészséges életmód, biztonságos közlekedés témaköreiből. Egyszóval felhívták itt mindenre a figyelmet, ami a „zöld” közlekedéshez tartozik.

A programokon idén is rengetegen vettek részt. Kicsik és nagyok lelkesedését csak tovább fokozta a sok értékes és hasznos ajándék, mely az önkormányzat és segítői jóvoltából talált gazdára. A gondosan előkészített programok megvalósulásáról a helyi médiák is tevékenyen tudósítottak.

A teljesség igénye nélkül elég csak néhány példát kiragadni a hét eseményeiből.

Bringás reggelivel kezdődött a Mobilitási Hét – immár hagyományosan – a Fő téren reggel 6-kor. A kerékpáros vagy gyalogos munkába, iskolába indulókat reggeli és meleg tea várta a kerékpárút mellett. Dankó Ervin, a Rádió Szarvas mindenes feje élő kapcsolással várta a hallgatókat, valamint Závoda Ferenc, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése térségi tanácsnoka, egyben a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke pedig rutinos vendéglátóként invitálta a résztvevőket. A közel félezer látogatót a GySzC Székely Mihály Szakképző Iskola és Kollégium vendéglátós tanulói és oktatójuk vendégelték meg, a megfelelő hangosításról a Cervinus Teátrum gondoskodott, a vendégeket Gombár Györgyné önkormányzati képviselő, Fazekas Erzsébet, Korbely Zsombor, Baginé Tóth Erika, a Városi Könyvtár vezetője és munkatársai, valamint a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete invitálták az asztalhoz.

A készülő szendvicsekhez a kenyeret a Szarvasi Kenyér Kft., a sajtot a Szarvasi Mozzarella Kft., a jóízű teát a Gyermekélelmezési Kft., a felvágottat a Young-Hús Kft., és a Szarvasi Gallicoop Zrt. biztosította, ezen felül a paprikát a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete ajánlotta fel. Ezúton is köszönjük támogatásukat!

A reggeli után két rendezvény: egy kerékpártúra valamint az „Ugrálj-mozogj” nevű edzés, bemutató és ügyességi verseny várta az érdeklődőket. Utóbbin a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület és a Wing Tsun Kung Fu Egyesület tagjai diktálták az iramot.

A biciklizés népszerűsítése érdekében kerékpártúrával keresték fel a környező, kampányhoz  még nem csatlakozott települések vezetőit, munkáltatóit, ezzel is népszerűsítve a Mobilitási Hét és Autómentes Nap jelentőségét. A Hodálik Pál alpolgármester vezette kerékpáros delegáció a Szarvas-Békésszentandrás-Szarvas-Csabacsűd-Kardos-Kondoros útvonalat járta be. A túra regisztrált résztvevőinek kerékpáros kellékekből álló ajándékcsomagot adtak át a Szerencsejáték Zrt. támogatásaként.

A túrán részt vettek: Hodálik Pál, Kurlik Péter, Balogh Judit, Gombár Györgyné, Gáspár Tamás, Fazekas Erzsébet, Korbely Zsombor, Zónai Andrea, Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Valach János, Melich Pál.

Szeptember 17-én, szombaton kerékpártúrát szerveztek a Kardoskúti Fehértó Napjára. A túrát Fazekas Erzsébet, a Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub elnöke vezette. A túrázók a MÁV mobilitási heti ingyenes kerékpárszállítási akcióját kihasználva Orosházára vonatozva, onnan gyalogosan a külvárosi kerékpárútig, majd biciklire szállva 14 km megtétele után jutottak el céljokhoz.

A túra teljesítői között kerékpáros kellékekből álló ajándékcsomagokat sorsoltak ki,  valamint láthatósági mellények, fényvisszaverős karpántok és müzliszeletek is gazdára találtak. Utóbbiakat a Szarvas Coop Zrt. ajánlotta fel.

„Egy lépés a földért” mottóval környezetszépítő akcióra hívta Szarvas polgárait. Szeptember 18-án, vasárnap egy kis városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívták a lakókat, egyesületeket, tanulókat a 44-es úttal párhuzamos Körösök Völgye kerékpárút és környezete, valamint az Erzsébet-liget területén. A regisztrált résztvevők fényvisszaverős karpántot kaptak. Ezen a napon a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete – mint házigazda – felajánlott egy kerékpárt, amit a regisztrált résztvevők között sorsoltak ki.

19-én „Közlekedésbiztonsági Nap” volt. Ekkor Csorbáné Dávid Ivett – Szarvasi Rendőrkapitányság – és Kovács György – Szarvasi Polgárőr Egyesület – vezetésével általános iskolások (fő térisek, szlovákosok vegyesen) a Fő téri iskola tornatermében tesztlapkitöltésen és ügyességi versenyen vehettek részt. A regisztrált résztvevők itt is láthatósági karpántot és kerékpáros ajándékcsomagokat kaptak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóvoltából.

Kedden, 20-án „Sport Nap” volt két helyszínen. A Szarvasi Birkózó Egyesület csapatépítő sportversenyt, erőnléti versenyeket és bemutatót tartott 10-től a Bolza sétány 2. szám alatti edzőteremben. Délután a Szirén Mozgásstúdióban ismét „Ugrálj-mozogj” címmel várta a résztvevőket a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület. A regisztráltak kerékpáros ajándékcsomagokat kaphattak.

„Bringás vért az életért” címmel a Vöröskereszt helyi csoportja véradást tartott. Reggel nyolc és délután  egy között a Szarvasi Járási Hivatal nagytermében várták polgártársainkat. Valószínűleg némi motivációt kölcsönöztek a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából felajánlott kerékpáros eszközök, kellékek. A rekord számú 101 résztvevő az NFM kerékpárjáért is „vérét adhatta”.

Irányított véradás keretében Doba Ferencné nyugalmazott védőnő megsegítésére is hívták a véradókat, aki rendkívül ritka vércsoporttal, 0 negatívval rendelkeznek – tájékoztatott Pljesovszki Ágnes, a Magyar Vöröskereszt szarvasi területi vezetője.

Az „Európai Autómentes Nap” helyszínéül ezúttal a Városi Könyvtárt választották a szervezők. Ezen a napon lezárták a Fő teret a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 17 óra között, így próbálták felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A Dél–alföldi Közlekedési Központ Zrt. ingyenes utazást biztosított a  helyi járatokon a forgalmi engedély és a személyazonosító igazolvány együttes felmutatásával a buszra szálló autósoknak.

Az Autómentes Napon a Városi Könyvtár vezetője, Baginé Tóth Erika köszöntötte a megjelenteket, majd Babák Mihály polgármester megnyitotta a 2016. évi Európai Autómentes napot. A könyvtári rendezvényen került sor a városi Mobilitási Hét ajándékainak átadására.

A polgármester először annak a 15 fős kerékpáros delegációnak adott át egy ajándékcsomagot, akik Hodálik Pál vezetésével részt vettek a Mobilitási Hét és az Autómentes napok, a kerékpárosbarát intézkedések fontossága, az autómentes közlekedés népszerűsítése érdekében indult invitáló kerékpártúrán: Fazekas Erzsébet, Gombár Györgyné, Gáspár Tamás, Korbely Zsombor, Zónai Andrea, Kurlik Péter, Balogh Judit, Zsapkáné Zsuzsi, Valach János, Melich Pál.

Az ezúttal szeptember 16-án, pénteken megrendezett „Bringás reggeli” immár hagyományos állandó segítője a GySzC Székely Mihály Szakképző Iskola, ezért az iskola szakács tanulóinak és oktatójuknak egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a segítséget, a részvételt. Ajándékcsomagot kaptak: Tusjak György szakoktató, Babecz Enikő, Kohut Vivien, Kovács Hajnalka, Takács Tímea, Polányi Tamás és Szító Roland.

Az ajándékátadás után Babák Mihály felkérte a 2016. évi Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényeinek rendszeres segítőit, hogy adják át a résztvevőknek a díjaikat. Idén Pljesovszki Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetének vezetője, Gombár Györgyné, a Nagycsaládosok Szarvasi Szervezetének vezetője, Závoda Ferenc, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének térségi tanácsnoka, Fazekas Erzsébet, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub vezetője, Csorbáné Dávid Ivett, a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársa és Kovács György adták át az ajándékokat.

A “Bringás reggeli” szó szerinti “mozgató-rugói”, azaz a Fitt Life Team és Wing Tsun Kung Fu Egyesület, valamint a Szarvasi Birkózó Egyesület rendezvényeinek résztvevői  között három ajándékcsomag, valamint a szeptember 17.-i kardoskúti kerékpártúra résztvevői között pedig szintén három ajándékcsomag került kisorsolásra. A szeptember 18-án tartott városszépítő akció résztvevői között gazdára talált egy kerékpár is a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete felajánlásaképpen.

A  szeptember 19-én, hétfőn megrendezett „Közlekedésbiztonsági és sport nap” csapatverseny résztvevőinek csapattagonként, helyezésenként került átadásra egy-egy ajándékcsomag. Negyedik helyen végzett a Fő téri Általános Iskola “Vadállatok” nevű csapata, harmadik lett a Fő térisek “Kosarasok” nevű gárdája, ezüstérmes lett a Szlovák “Cickányok” nevű csapata, a dobogó legfelső fokára pedig a Szlovák “Csutak osztag” nevű csapata léphetett.

A díjátadó után Kakuk Csaba „A környezetszennyezés hatása életünkre, környezetünkre” címmel tartott előadást, majd „Fenntartható és környezetbarát közlekedés Európában” címmel középiskolás diákok saját összeállítású prezentációi kerültek levetítésre. Ezt követően egy kerekasztal beszélgetés után kerékpárdísz ötleteket és szabadtéri görkorcsolya bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők.

A fent említetteken kívül a Csapesz-Bike Kft. támogatásával a Kossuth utca 60-62. szám alatt szeptember 16-22. között ingyenes kerékpár műszaki állapotfelmérésre volt lehetőség.

A Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével „Bringás vért az életért” – jelmondattal szervezett véradás résztvevői között kisorsolásra került három ajándékcsomag, két kerékpáros ajándék és egy kerékpár.

Mint ahogy azt a Mobilitási Hét szervezésében oroszlánrészt vállaló Krivik Viktortól, a Polgármesteri Hivatal munkatársától megtudtuk, rendkívül jól sikerült hetet tudhatnak maguk mögött a rendezők. Az iskolák és a lakosok minden programon nagyfokú aktivitást mutattak. A legfőbb célkitűzést pedig sikerült elérni: a gépjárművel közlekedők ezen a héten gépjárműveik helyett kerékpárral, gyalogosan közlekedtek. A résztvevők száma és összetétele mind a rendezvénysorozat sikerére és eredményességére utalnak.

A Mobilitási Héttel kapcsolatban médiatámogatást nyújtók: Babák Zoltán – newjsag hírportál; Hegedűs Éva – riporter; Dankó Ervin – Rádió Szarvas; Kozák Orsi, Bohák Péter „Pierre”, Pálinkás László – Körös TV; Fabó János – Szarvasi Általános Informatikai Kft.; Szenes János, Szenes Iván – Szarvasi 7 Hetilap / Szarvasi Hét (szarvasihet.hu) | Körös-szögi Hírműhely és Tatai László – Szarvas és Vidéke hetilap.

Együttműködők, támogatók: Barex Kft., Benka Gyula Két Tannyelvű Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, Cervinus Teátrum Nonprofit Kft., Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Csapesz-Bike Kft., DAKK Zrt., Fitt-Life Team Sportegyesület, Fő Téri Általános Iskola, Gallicoop Zrt., KörösTV – A Nyugat-Békési HírAdó, Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezete, Máv-Start Zrt., Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub, Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Penta-Drink Minipol Kft., Rádió Szarvas, Swietelsky Magyarország Kft., Szarvas- COOP Zrt., Szarvas és Vidéke Hetilap, Szarvasi Kenyér Kft., Szarvasi Általános Informatikai Kft., Szarvasi Kábeltelevízió, Szarvasi Rendőrkapitányság , Szarvasi Baleset-megelőzési Bizottság, Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft., Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Szarvasi Mozzarella Kft., Szarvasi Birkózó Egyesület, Szent Klára Gyógyfürdő, Szerencsejáték Zrt., GySzC Székely Mihály Szakképző Iskola, Kollégium, , Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon, www.newjsag.hu hírportál (Kenzo Kft.), www.szarvasihet.hu hírportál, Young-Hús Kft.

A 2016. évi Mobilitási Hét és Autómentes Nap fő támogatói: Szerencsejáték Zrt., Nemzeti A Fejlesztési Minisztérium, a Swietelsky Magyarország Kft., Szarvas Város Önkormányzata.

Köszönet a Támogatóknak és az események résztvevőinek!