Hírforgó, Képgaléria, Média

Könyvtár és minőség – Szakmai nap a szarvasi Városi Könyvtárban

Az elmúlt két évben Szarvason tartott könyvtárszakmai találkozó sikerére való tekintettel a szarvasi Városi Könyvtár idén november 21-én 3. alkalommal rendezte meg Békés megye könyvtárosai számára szakmai napját ezúttal a minőségi könyvtári szolgáltatások és a közösségalakítás témakörében.


A szakmai napra a megye minden részéből érkeztek érdeklődők, elsősorban a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetéből, illetve a helyi kulturális terület szakemberei köréből. A szervezés célja, hogy olyan színvonalas és inspiráló előadásokkal ismerkedhessenek meg a könyvtárosok, amelyek jól hasznosítható tudnivalókat hordoznak számukra, segíthetnek abban, hogyan tehetnek ma még többet az olvasáskultúra területén.

A rendezvényt Babák Mihály, Szarvas polgármestere is megtisztelte köszöntő szavaival, aki a kultúra pártolójaként büszkén sorakoztatta fel a város páratlanul gazdag kulturális rendezvénykínálatát. Kihangsúlyozta a könyvtáros szakma fontos és nemes feladatát: a könyvtárak sokat tehetnek azért, hogy az emberek tartalmasabb, értékesebb életet élhessenek.

A könyvtár vezetője köszöntötte Rakonczás Szilviát, a Békés Megyei Könyvtár igazgató asszonyát és Dézsi Jánost, a MKE Békés Megyei Szervezetének elnökét, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatóját, majd átadta a szót Sohajdáné Bajnok Katalinnak, aki a Könyvtári Minőségügyi Bizottság képviseletében a hazai könyvtárak minősítési eljárásának tapasztalatairól beszélt. Meghívott előadóink között köszönthettük Kovácsné Koreny Ágnest, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettesét, aki új irányként a könyvtárak közösségszervező erejét állította külföldi példákkal illusztrált előadása középpontjába. Péterfi Rita, olvasásszociológus a könyvtárosok és az olvasók kommunikációjának, problémakezelésének módszereit tárta fel, Komló-Szabó Ágnes, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársa Fröccsműhely és ször(p)arti, avagy irodalmi kamaszdélután című előadásában jó gyakorlatot mutatott be a fiatalok számára nyújtható könyvtári programok terén. Könyvtárosaink, Harencsárné Liska Mária és Kovácsné Timár Ildikó előadásában betekinthettek vendégeink a szarvasi gyermek- és ifjúsági könyvtár közösségalakító törekvéseibe is.

A rendezvény színvonalas vendégfogadással egészült ki, melyet személyes hangulatúvá tett a szarvasi könyvtárosok házias süteményei és Keserű Zsuzsa művészi mézeskalács-ajándéka. Jó alkalom nyílt a megye könyvtárosai számára egy kis közös eszmecserére is.

A tartalmas nap végén megnyílt a könyvtár ajtaja a délután utolsó előadásának érdeklődői előtt, Dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner találkozott közönségével és beszélgetett a mese nélkülözhetetlen szerepéről, hatásairól kisgyermekkorban.

A könyvtáros szakma szeretete hatotta át ezt a rendezvényt, új utak lehetőségével, módszerekkel, ötletekkel gazdagodtak a könyvtárosok, akiknek célja minden könyvtárban ugyanaz: az elégedett olvasó.

A rendezvény támogatói, segítői: NKA Igazgatósága, Szarvas Város Önkormányzata, MKE Békés Megyei Szervezete, Cervinus Teátrum, Keserű Zsuzsa.