Darab a hazából, Hírforgó, Képgaléria, Magazin, Média

Debreceni vásárnéző

Ahány falu, nagyváros vagy kisváros, annyiféle vásári arculat így Advent idején is.


Hogy néhány példát említsek, más és más hangulatot áraszt ilyenkor Nyíregyháza, Kecskemét, Szeged központja. Nem beszélve a közeli Békéscsabáról, amely az utóbbi években fényfüzérekbe öltöztetett elegáns főterével a Tiszántúl egyik legelegánsabb ünnepi sokadalmává nőtte ki magát.

Advent második vasárnapján választásunk Debrecenre esett. Dértől szikrázó csendes „eljöveteli” időben vágtunk útnak a négyesen. Mondanom se kell, így gyorsabb a haladás, de ha bárki a 47-est választja, bőven van alkalma bepillantani mondjuk Zsadány, Püspökladány, Kisújszállás vagy éppen Berettyóújfalu ünnepi készülődésébe. Megéri az a néhány perces betérő, mert az egy-egy találkozást is ad az ott élő emberekkel. Berettyóújfalu különösképpen az esti órákban felejthetetlen képet hagy az átutazóban. De maradjunk Debrecennél.

A cívisváros főtere most már évtizedek óta a „Csonka-templom” sarkától egészen a Nagytemplomig a vásári pavilonok kilométerhosszú tarka forgatagát kínálja a tér minden oldalán. Így van ez az idén is. Fafaragók, hímzők, mézesek kavalkádján keresztül a lacikonyhákig. Szaloncukorhegyek, dísztárgydömping, gyertyaeldorádó. Egyedül talán a korábbiakhoz mérten a hagyományos üveggömb kínálat gyérebb. Talán. Ottjártunkkor a hagyományos városházi népművészeti vásár még nem nyitott meg, mindössze egy-két előőrsük tanyázott az ódon kapualjban. Az ünnepvárás utolsó két vasárnapjára majd a Városháza emelete is benépesül árusokkal és színes portékákkal.

A napfényes délelőtt végére a tér is besűrűsödött. Addigra a helybéliek – de találkoztunk román vendégekkel is jócskán – a bevásárlóközpontokat részesítették előnyben. Kora délutánra egyedi illatfelhőbe burkolózott a Nagytemplom környéke a készülő teák, szegfűszeges forralt borok, puncsok, sült gesztenyék, friss rétesek és egyéb finomságok következtében. A legapróbbak mini vonatocskán száguldoztak körbe-körbe a Kossuth-szobor mentén. Ott szintén hagyományos szabadtéri karácsonyfa tárlat és egy hatalmas faragott Betlehem is köszöntötte a „karácsonyi falu” látogatóit. Fogyott a bejgli, fogyott a szaloncukor rendesen. A fázósabbak sült gesztenyét majszoltak vagy urambocsá’ a forralt bor mellett melegedtek.

Ez volt Debrecen adventi arca 2016. december 4-én, Borbála napján.