Hírforgó

Terefere Tomanek Gáborral

Minden jel szerint egyre népszerűbb a Békéscsabai Jókai Színház sorozata a Művész Kávéházban. Péntek este szűknek bizonyult a kávéház belső terme, így a sajátos hangulatú „hosszú kapualjban” került sor a Tomanek Gábor színművésszel történt találkozásra.


terefere_tomanek_gaborral_2016_12

Az utánozhatatlan orgánumú művésszel Kadelka László, a színház ügyelője beszélgetett. Kétségkívül Kadelka esetében a nagyérdemű egyfajta kegyelmi állapotba kerülhet, lévén ő eleven színháztörténeti lexikonja a XX. századi magyar színháztörténetnek. S még több is ennél, mivel rengeteg sztorit és háttértörténetet ismer legendás színésznagyságok tucatjairól.

A kellemes mederben folyt tereferélés során megkerülhetetlen volt a Tomanek Nándortól örökölt színházi lét eredete csakúgy, mint a Tomanek Gábor féle gombapörkölt. Hallhattunk emellett megdicsért és lehúzott színházigazgatókról, a József Attila Színházban indult majd a Nemzetiben, a Pécsi Nemzetiben folytatódott gazdag pályáról, a győri s a kétszer megtalált Jókaiban töltött évekről. Emellett az egykori Jurta Színház is szóba került. A régi Nemzeti kapcsán a tereferepartnerek sorban idézték meg Agárdy Gábor, Psota Irén, Törőcsik Mari, Sinkovits Imre, Őze Lajos, Kállai Ferenc, Gobbi Hilda és Major Tamás alakját. Egymást váltották az édes, keserédes és némiképp pajzán-csibészes történetek.

Az est folyamán Tomanek Gábor nem csak a Jókai egészéről szólt nagy szeretettel, de felidézte azon hősi időket is, amikor a nyolcvanas években mintegy missziót vállalva bejárta rendhagyó irodalomóráival, tájelőadásaival megyénk egészét.

– Már nem mennék innen máshová, mert ez egy összetartó és emberséges társulat – vélekedett a népszerű színművész.

S ahogy ilyenkor lenni szokott, a nagyérdemű is kérdezhetett kedvére, miközben a kávéházi személyzet által kedvesen felhordott ízes sajtos rudakat ropogtatta.

A Terefere december 16-án pénteken folytatódik a Művészben, amikor is Vartay Tamás lesz a csabaiak vendége.