Jegyzet, Magazin

Elhunyt Torgyán József

Szomorú szívvel vettük hírül, hogy életének 85. évében, 2017. január 22-én családja körében elhunyt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt (FKGP) volt elnöke, a rendszerváltás emblematikus politikusa.


A Kisgazdapárt vezéregyénisége pártja főügyészi minőségében az 1990-es országgyűlési választások kampányában járt először Szarvason. Csakúgy, mint Békés megye s az ország egészében gyújtó hangulatú és szellemes beszédeivel, minden esetben kivívta hallgatósága széleskörű érdeklődését és elismerését. Későbbiekben a kisgazdakörökben hosszú időn át köztiszteletnek és közszeretetnek örvendő politikus, mind képviselői, pártelnöki, miniszteri minőségében többször járt városunkban és a környéken.

Vidékfejlesztési miniszterként mindmáig emlékezetes a mezőtúri Alföld Konferencián elmondott beszéde. A humoráról, csípős riposztjairól híres politikus visszatérő kedves vendée volt szarvasi útjai során a Cervinus Rádiónak. A médiaetika nagykönyvébe illő módon hallatlan intelligenciával és humorral kezelte a személyét érintő kritikákat.

Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterként múlhatatlan érdemeket szerzett a 2001-ben Szarvason rendezett Nemzeti Lovas Fesztivál hatékány támogatásában.

A jeles kisgazda politikus beírta nevét a hazai sporttörténetbe is, mivel 1998-2001 között ő volt a Ferencvárosi Torna Club elnöke.

A hazai reprivatizáció vezéralakja emlékét hálás szívvel őrzi Magyarország kisgazda társadalma.