Hírforgó

120 milliárd forintos k+f és innovációs pályázat nyílt meg

Március elsejétől 120 milliárd forint értékben pályázhatnak kutatás-fejlesztési (k+f) és innovációs tevékenységek támogatására a mikro, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok.


A vállalkozások számára a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati felhívásnál 80 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el vissza nem térítendő támogatásként, és 40 milliárd forint kölcsön formájában. A vállalkozások 50-500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, és 25-250 millió forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsönt. A kölcsön futamideje szerződéskötéstől számított maximum 15 év, a kamat 2%/év.

A felhívás célja olyan hazai vállalkozások k+f és innovációs tevékenységének támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik. A támogatás kísérleti fejlesztésre fordítható, illetve lehetőség van eszközbeszerzésre, a fejlesztés szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére is.

A vissza nem térítendő fejlesztési forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a kedvezményes kamatozású kölcsönöket pedig a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett 442 MFB Ponton lehet igényelni.