Hírforgó

A Szigorúan tilos „előbemutatója”

Február 28-án a Cervinus Teátrum Varga Viktor rendezésében megtartotta a Szigorúan tilos című Karvas mű előbemutatóként is értelmezhető próbáját.


Borász hasonlattal élve előadás egésze ott tart, mint egy jó évjárat murcija. Már rég nem must és minden lehetőség adott ahhoz, hogy izgalmas újborból testes nedűvé érlelődjön. Mivel a múlt nyári felolvasószínházi Vízi Színház-béli változat kapcsán már méltattuk Karvas jelentőségét, a történet lényegét, most csupán kedd esti benyomásaimat osztom meg az Olvasóval.

A Margócsy-terem szülte intim játéktér önmagában is arra sarkallja az embert, hogy beleélje magát ebbe a ’68-as véresen komoly, ha úgy tetszik, tragikomikusan hülye csehszlovák történések jegyében írott darab folyamába. Jó a díszlet, jók a jelmezek. Jót cselekedett a rendező, amikor az élet adta változások következtében Gonda bőrébe Timkó Jánost, még Neoráléba Ragány Misát bújtatta. Mindkettejük játéka nagy ígéret a majdani őszi bemutatóra.

Emlékezetes Dósa Zsuzsa Anya figurája, Maróti Attila Adam bácsija úgyszintén. Nagyot játszik Polák Ferenc a megvakított festőművész, Andrej megformálásával. Eredeti Nádházy Péter Apa megformálása. Szemerédi Bernadett teljesen hiteles Anna, a vak lány szerepében.

Egyszóval jó a csapat ebben az összeállításban.

A darab jó, a rendezés jó. Az ígéretes érlelődés előtt és közepette viszont megerősödött bennem, hogy a magam részéről még ha el-elcsíptem is néhány mosolyt fakasztó abszurd poént, ezt a Karvas remeket ilyetén tálalásban még álmomban sem nevezném komédiának, szatirikus vígjátéknak, urambocsá’ még tragikomédiának sem. Bár utóbbira hajaz valamiképpen. Nemzedékem és korosztályom már jócskán éltünk ’68 idején. Koromnál és tapasztalataimnál fogva messzemenőkig tudom, hogy lehet egy dobozban repkedő léggyel szabad madarat játszani. Míg ki nem nyírja magát a doboz falán, vagy agyon nem ütik egy légycsapóval.

Na ettől nagyon jó ez a darab, hogy felcsillantja farkasvakság, sőt teljes vakság esetén is a reményt, hogy az adott diktatúra saját buktatúrája hordozója. Abszolút nem csodálom, hogy ezen darabért – illetve ennek csak előzetesen megjelent színikritikájáért – Karvas teljes szilenciumot kapott.