Hirdetmények, Közlöny

Rókák veszettség elleni immunizálása

Békés megyében idén április 1. és 6. között kerül sor a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya koordinálásában a rókák soron következő veszettség elleni immunizálására.


 

A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség, ezért nagyon fontos a preventív intézkedések rendszeres elvégzése. A kutya és macska közvetítette veszettség hazánkban ritkán fordul elő, azonban a róka és más vadon élő húsevők által terjesztett veszettség gyakorinak számít. A betegség megelőzésére a rókák és az ebek vakcinázásával, valamint a vadon élő állatokkal szembeni körültekintő viselkedéssel van lehetőség. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amelyek veszettség elleni vakcinázását 1992 óta évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. Megyénkben 2017. április 1. és 6. között kerül sor a rókák veszettség elleni immunizálására, melynek során repülőgépből vakcinát tartalmazó csalétkeket szórnak ki a lakott területen kívül eső részekre. A vakcinaszóró berendezés kezelői szüneteltetik a szórást, amennyiben a repülési útvonalon kirándulókat, mezőgazdasági munkát végző embereket észlelnek. Az érintett területeken a kirándulókat az immunizációs kampányról piros színű plakátok is tájékoztatják, amelyek arra is figyelmeztetnek, hogy se ember, se kutya ne vegye fel az esetlegesen megtalált csalifalatokat. A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina.

Amennyiben a vakcina ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni; ha a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni bő szappanos vízzel.

A vakcinázott területen az állategészségügyi hatóság 21 napos ebzárlatot, illetve legeltetési tilalmat rendel el, mely intézkedéseknek az a célja, hogy a kijuttatott vakcinát tartalmazó csalétkeket ne a háziállatok vegyék fel, hanem a rókák. A betegség elleni küzdelem fontos részét képezi az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltása is.

Fontos tudni, hogy ha imbolygó mozgású, sérült vagy „szelíd” rókát találunk, ne nyúljunk hozzá, hanem azonnal tájékoztassuk a legközelebbi vadásztársaságot.

A veszettségről további információk találhatók a http://www.veszettsegmentesites.hu/ oldalon.