Hírforgó, Képgaléria, Média

Kézen fogva a természettel – erdei oviban, erdei iskolában a Gyakorlósok

Május harmadik hetében az időjárás az elmúlt idők legbarátságosabb arcát mutatta, kedveskedve ezzel a Lauder Campingben táborozó öt óvodás csoportnak és egy iskolai osztálynak. Több évtizedre visszanyúló hagyományainkat követve az idén tavasszal is megszerveztük egy hetes erdei óvodánkat.


Az óvoda legapróbbjai is megízlelhették a természet megannyi csodáját. Ők először vettek részt e programban. Nap mint nap rácsodálkoztak egy fűben megbújó gombára, csakúgy mint az apró bogarakra, esetleg a bokorból előugró nyúlra, vagy egy virágzó bokorra. Ismerkedtek nagyítóval, a fák, növények hangjaival, zenéjével. Mindenről eszükbe jutott egy-egy szép dal, mondóka. A tábor feltérképezésén túl minden nap más-más úton jutottak el az Erzsébet-ligetbe. Legnagyobb élményük a sárkányeregetés és az általuk barkácsolt pillangó röptetése volt.

Azok az óvodások, akik már voltak korábban erdei oviban, alig győzték kivárni, hogy elérkezzen a tábor ideje. Ók már megtapasztalták, hogy mennyi élményt ad egész nap a természetben játszani, felfedezni, közösen kerékpározni, fára mászni, vagy akár szabadban étkezni, hogy az emeletes ágyon való pihenésről ne is beszéljünk. Nem lehetett értük elég későn jönni, alig akartak hazamenni.

Különleges volt ez az egy hét az óvodából már búcsúzni készülő nagycsoportosoknak. Hiszen ők utoljára vehettek részt erdei óvodában. S rendhagyó volt amiatt is, hogy a tábor programját most az ő kívánságaik tölthették meg az „én napom”, vagy a „kiskirály-nap” búcsúprogram keretében. A tábori életformához igazodva nagy gyalogtúrákat, kirándulásokat tettek. Utaztak hajóval, meglátogatták a Mini Magyarországot, jártak az Állatparkban és a Nemzeti Parkban lévő csudajó játszótéren. Kerékpáros rendőri felvezetéssel ellátogattak Békésszentandrásra, óvodás társaik otthonába, ahol a szülők és az óvó nénik ügyességi- és versenyjátékokkal tették élmény-dússá a délelőttöt.

Az ősszel már jól kitaposott ösvényen haladva az első osztályosok is újabb egy hetet tölthettek az erdei iskolában. Számukra talán még nagyobb élmény ez az egy hét, mint az óvodásoknak, hiszen sokkal ritkábban nyílik lehetőségük a természet-közeli tapasztalatszerzésre, a kötetlenebb tanulásszervezésre. Visszatértek a sokszínű, gyermekbarát, élményközpontú óvodai módszerekhez, nem szem elől tévesztve, hogy szorosan kapcsolódjanak az aktuális iskolai tananyaghoz.

Ismerkedtek a római számokkal, botokkal rakosgatták ki őket, a homokba írtak egymásnak feladványokat. Kertészkedtek, betakarították a kora tavaszi terményeket, amelyeket el is fogyasztottak. Megvizsgálták a virágos növények felépítését, részeit, azok feladatát. A Körös-Maros Nemzeti Park vadasparkjában hazánk állatvilágát tanulmányozhatták, illetve a különféle gyógynövényekkel ismerkedtek. Mindezt sok játékkal, verssel, irodalmi alkotásokkal, énekléssel fűszerezve.

Erdei ovi-suli: ahol jó Gyakorlósnak lenni!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány képviselőinek: Csomó Shaul Talila Miriamnak és Vermes Gábornak. Valamint az üzemeltetésükben működő, a tábor helyszínét biztosító JDC-Lauder Camp Szarvas létesítmény vezetőjének, Lipták Mihálynak.

Szalbotné Kovács Mária
szakvezető óvodapedagógus