Hírforgó, Képgaléria, Média

Lázár János a Történelmi Országközépen

– Még soha egyetlen szomszéd ország kormányfőjének – nem beszélve a mindenkori francia miniszterelnökről – nem jutott eszébe, hogy megkövesse Magyarországot Trianonért – fogalmazott Lázár János Szarvason, a Történelmi Országközépen tartott trianoni megemlékezésen.


Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, Európában s úgy Brüsszelben ma sem értik a magyar problémák lényegét. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett nagyszabású rendezvény vezérszónoka egyben átadta a Magyar Kormány és Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét a megemlékezésen jelenlévőknek. Egyben elismerését fejezte ki Szarvas lakosságának hagyományai megőrzéséért és az 1990 óta elért eredményekért.

Mintegy Pünkösd Vigíliája szellemében a méltóságteljesen színpompás ünnepség Tessedik templomában kezdődött szombat délután. Itt a történelmi egyházak képviseletében Lázár Zsolt evangélikus esperes, Pentaller Attila református lelkész a Füzesgyarmaton élő Balázsi László unitárius püspök imádkoztak együtt a magyarság fennmaradásáért. Itt mondta el köszöntőjét Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, beszédében markánsan érzékeltetve az 1920-ban itt élőket ért traumát. Közreműködött a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola néhány diákja, akik az alkalomra készült koreográfia kíséretében adták el a Zászló dalt.

Ezután a nagyszámú diákság a civil szervezetek kíséretében zászlók alatt a Történelmi Emlékúton vonult az Országközéphez. A menet élén hagyományőrző néptáncosok vitték Szarvas és Békés megye lobogóját. Itt vonult Lázár János miniszter, Zalai Mihály megyei közgyűlési elnök, Szabó Ödön Bihar megyei országgyűlési képviselő, Babák Mihály polgármester, Hodálik Pál alpolgármester jónéhány megyei vezető társaságában. Itt volt egyebek között Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, Gaál Roland járási hivatalvezető, Szarvas Város Képviselő-testületének több tagja, több települési polgármester és intézményvezetők. A menetet színesítette a ’48-as honvédbakák  és élesdi hagyományőrző íjászok részvétele.

A helyi hagyományok jegyében az Országközépre érkezőket a Szarvasi Férfikórus Iváncsó József vezényletével veretes katonadalokkal köszöntötte. Míg a templomban a Himnusz és a Szózat hangzott fel, itt a megemlékezésen a Székely himnusz együtt éneklése fényezte a lelkeket.

Köszöntőt mondott Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, aki ezúttal is idézte beszédében a szarvasi Képviselő-testület ránk hagyott testamentumát 1920-ból.

Szabó Ödön a román parlament tagjaként beszédében kiemelte, hogy egész más magyarnak lenni, magyar érdekképviseletet gyakorolni a trianoni határokon belül és kívül. Jónéhány napi példát is említett erre vonatkozóan Nagyvárad maradék magyarsága életéből.

A megemlékezésen közreműködött Szemerédi Bernadett, a Cervinus Teátrum színművésze, aki szavalata mellett szívbemarkoló módon énekelte – lévén Délvidék szülöttje – a Piros szív című dalt. Végül a magyarság összetartozása jegyében a Tessedik Táncegyüttes táncosai több tájegység ruháját magukra öltve gyimesi „héjszát” jelenítettek meg a Csík Zenekar zenéjére.

A hagyományos kegyeleti aktus a koszorúzás után a ’48-as honvédbakák díszsortüzet, a hagyományőrző honfoglaláskori íjászok nyílzáport adta le tisztelgésképpen egy ezredév magyar hőseinek emléke előtt.

A mostani megemlékezés látványában és tartalmában egyszerre fogalmazta meg Trianon sosem feledhető jelentőségét – különösen a századik évforduló közelségében – és a Nemzeti Összetartozás szellemiségét.

Moderálását Petneházi Andrea végezte tökéletesen. A felvonulási menet rendjét, a hagyományőrző harcosok felállási rendjét és a táncosok produkcióját Csasztvan András koreografálta. Szemerédi Bernadett közreműködését Dósa Zsuzsa művészeti igazgató koordinálta. Az előkészítésben Hodálik Pál alpolgármester játszott érdemi szerepet, valamint a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány.