Hírforgó, Képgaléria, Média

Díjeső a Jókai Színházban: újra Bartus Gyuláé a Gálfy Gyűrű

Szép hagyománya van teátrumunkban annak, hogy úgy az évadnyitást, mint az évadzárást közönségünkkel, színházszerető barátainkkal ünnepeljük. Így a tradíciókhoz híven idén is szabadtéri, nyilvános társulati üléssel zárta a 2016/2017-os évadát a Békéscsabai Jókai Színház, a színház előtti téren, ahol idén is átadták a 2008-ban alapított Gálfy László Gyűrű Díjat és a legjobb színészi teljesítményekért járó elismeréseket.


A közönség többek között részleteket hallhatott a Bolond Istók című színházi bolondozásból, a Légy jó mindhalálig című musicalből, az Állat(i) mese című táncjátékból, a Diótörő és Egérkirály című családi musicalből, az Ármány és szerelemből, végül pedig a Balkán kobra című fergeteges vígjátékból. Seregi Zoltán igazgató évadértékelő beszédében ismertette a következő évad műsortervét és megköszönte a bérletvásárló közönség bizalmát. Majd kiosztásra kerültek azok az elismerések, amelyek nélkül évad nem érhet véget.

Az Évad Színművésze díjat három kategóriában osztották ki, Ifjú tehetségként Czitor Attila, Érett színművészként Tege Antal, Tapasztalt színművészként Bartus Gyula vehette át a kitüntetést. A színház társulata a legjobb háttérmunkáért járó díjjal Kergyik István színpadmester munkáját ismerte el.

A Gálfy László színművész, a teátrum egykori igazgatója emlékére a családdal közösen létrehozott díj, a Gálfy Gyűrű odaítéléséről – az alapítók szándékának és a hagyományoknak megfelelően szakmai bírálóbizottság döntött. A Gálfy-gyűrű kitüntetettjére az elmúlt évadban bemutatott darabok rendezői tettek javaslatot, amiből a zsűri választotta ki a legérdemesebbet.

A szakmai zsűri tagjai: Niedzielsky Katalin színikritikus, Dr. Farkas Wellmann Éva költő, kritikus, kulturális újságíró, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, Túriné Kovács Márta osztályvezető, Békéscsaba Megyei Jogú Város, Hedry Mária művészeti tanácsadó, Klebersberg Kúria A darabok rendezői által nominált szereplők közül ebben az évadban a Légy jó mindhalálig című musicalben az Igazgató, a Tangó című tragikomédiában Stomil és Az üvegcipő című vígjátékban Sipos Lajos megformálásáért, Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész vehette át immár másodjára (2008.) színházunk legmagasabb szakmai díját, az aranyékszert.

A díjeső ezzel még nem ért véget, a Beol és a Jókai Színház közös játékán a közönség, illetve az olvasók Vadász Gábort választották meg az év BEOL színészének. A Behírrel közös játékban pedig Az üvegcipő című vígjáték érdemelte ki a legjobb előadásnak járó elismerést.

Itt hangzott el, hogy a Magyar Teátrumi Társaság idén is meghirdette a „Színházat vegyenek!” pályázatát, melyen közel száz színházi marketinggel foglalkozó kolléga vett részt. Büszkeségünkre a Ragány Misa és Vámos Zoltán által beadott videók alapján a Jókai Színház elnyerte Az évad legjobb színházi büféje és Az évad legjobb színházi széke díjakat.