Hírforgó

…kicsi könyv nagy LÉLEKKEL ÍRVA…

A Digitális Kalamáris Kiadó mindig remek érzékkel nyúl helyi szerzők megszólaltatásához, ad teret megnyíló alkotói szándékoknak.


Nincs ez másképp az Árvai Anikó és Danyi Csilla szerzőpáros által jegyzett Pepi Manó meséi című füzetecske megjelenése esetében sem. A kis füzet igazán, a szarvasi gyermekek számára hordoz érzelem többletet, és jó „olvasókönyvi” szándékkal lehet arborétumi bolyongásaik sorkövetője. Pepi Manó, aki nevezett Gróf Bolza I. Józsefről kapta a nevét, nagymamája által, és a mindenki által ismert öreg mamutfenyő alatti pompás kis üregbe éldegél, rengeteg izgalmas kalandra és mesére hívja elsősorban a gyermekkorosztály történetéhes olvasóit. Az első füzetecskében három kis írással ismerkedhet meg az olvasó, és meg is elevenedik minden sorával az Arborétum egy-egy ismert, vagy kevésbé ismert szeglete. Teremtett világ ez, amiben a kalandok, gyermekszájjal, gyermekléleknek íródtak, rengeteg finom mozzanattal, impresszióval, megelevenedő képpel.

A szerzői szándék is nemes, hiszen összekötötték a kellemest a hasznossal, mert minden eladott példánnyal az Arborétum működését támogatják. A kötet megszületéséhez kellett az Arborétum „tüneményes”, lelkes, kreatív igazgatónője, aki a kötet megszületésének fő támogatója volt. Aki a könyvben irodalmi mélységet keres, csalódni fog. Aki lélekrezdüléseket, szellemes, gyerekízű történeteket, az boldogan veti bele magát a parányi történetekbe. A kötet illusztrátorai Gerákné Árvai Zsuzsa, és Kugyeláné Kovács Ágnes, akik rajzaikkal vizualizálják a történeteket, könnyen érthető, befogadható rajzaikkal szemléletessé téve szemléletessé téve Pepi Manó kalandjait. Az alkotói szándék az első történeteknél nem áll meg. Megvan az elszánás, hogy újabb füzetekkel jelentkezzenek a szerzők, és örvendeztessék meg a szarvasi gyermekeket, kisiskolásokat. A kötet több tipográfiai lehetőséget rejt magában, akár mint zsebfüzet, akár mint „személyes GPS” az arborétumi titkos kalandozásokhoz.

A Szlovák Általános Iskola tanárai – hitelesen nevelői voltukhoz – igazi olvasmányélménnyel gazdagítják a helyi olvasóközönséget, és biztos lesznek olyan alsós gyerekek, akik máris „befizetnek” Pepi Manó újabb történetei című kötetre.

Amikor az Arborétumban járunk, és rábukkanunk egy pici, eldugott szegletre, csöndesen beleülve a pillanatba, figyelve a teremtett világ szépségeit, nagyon csöndesen átadva magunkat az apró lények játékának, a fák suttogásának, a levelek csacsogásának, akkor éljük meg azt a különleges szépséget, ami csodaszép meséket, tündérek puha léptét mondja el, de csak azoknak, akik napsugárfürdőt vesznek, és csöndes elvonulással járják a Szarvasi Arborétum eldugott ösvényeit.

Jó bolyongást – szerzőknek és a parányi betűvadászoknak, de még a szerkesztőnek is -, erdei mókus sisergős szép nyarat kívánva…

Bíró Gyula

(Árvai Anikó-Darányi Csilla: Pepi Manó meséi, Digitális Kalamáris Kiadó, Szarvas, 2017.)