Hírforgó, Képgaléria, Média

Szertelenül pörögtünk

A Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete KAB-ME-16-C-25724 számú „Pörögj fel – szertelenül!” pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1.500.000Ft támogatásban részesítette.


A támogatásnak köszönhetően az egyesület a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve kábítószer-prevenciós programsorozatot valósított meg 2016. december és 2017. június között. Programsorozatunkkal közel 1000 fő gyermekhez, fiatalhoz jutottunk el információt és alternatívát biztosítva számukra. Első körben a rendezetlen szociokulturális hátterű, így a drogprobléma szempontjából nagykockázatú csoportoknak tekinthető fiatalokat szólítottuk meg. Ennek keretében Karácsonyi, majd húsvéti programot valósítottunk meg a Szarvasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat székházában az RNÖ-vel együttműködve. Az önkormányzat által már hagyományosan megvalósított DADA Napon mint minden évben, a rendőrség szakemberei mellett részt vettünk mi is. A kreatív foglalkozások és sport mellett szakembereinkkel is beszélgethettek a fiatalok és szüleik. Nemcsak a drog és megelőzés volt a beszélgetések témája, hiszen a fiatalok véleményének, személyiségének formálása volt a célunk, mert ez az egyik fő pillére a helyes döntések meghozatalának, a tudatos és egészséges életnek. Beszélgettünk a hagyományokról, ünnepekről, divatról, egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról. Szakembereink az érdeklődő fiatalokat személyre szabott tanácsadással is segítették problémáik megoldásában. Természetesen ezeken a programokon nemcsak a fiatalokat, a szülőket is megszólítottuk, hiszen nélkülük nem beszélhetünk hatékony prevencióról. Megbeszéltük, mit tehetnek ők gyermekeik érdekében, beszélgettünk a veszélyeztető és védő tényezőkről is.

A programsorozat során fontosnak tartottuk a városban élő és tanuló fiatalok összességének megszólítását is. célunk egyrészt az általános prevenció, az egészséges életmód elterjesztése, másrészt az érzékenyítés a drogprobléma iránt volt. Először a Gyulai Szakképzési Centrum Székely Mihály Szakképző Iskoláját kerestük fel, ahol a diáknap keretében egy egészségnapot tartottunk. Szakembereinkkel és az iskola szakembereivel közösen 500 fő fiatal számára biztosítottunk tanácsadást, sportolási lehetőséget, töltöttünk többféle drogtotót, beszélgettünk egészséges életmódról, táplálkozásról, veszélyekről, azok elkerüléséről és népszerűsítettük a testmozgást, a sportot, az egészséges életmódot.

Meghirdettük az iskolában és a városban is „Pozitív szenvedélyeink” című rajz és fotópályázatunkat, melynek eredményhirdetésére már záró rendezvényünkön, a június 9-én megtartott Drogellenes Világnapon került sor. Nagyon sok szép rajz és fotó érkezett be, melyek különböző pozitív szenvedélyt mutatnak be. A legtöbb fiatal alkotó szenvedélye a sport különböző válfaja. Van, aki focizni, futni, úszni, lovagolni, balettozni, táncolni, korcsolyázni, görkorizni szeret. Van olyan is, aki nem is tudott választani még a sportágak között. Több fiatalnak a leendő szakmája a szenvedélye. Van közöttük fodrásznak, pedikűrösnek, kozmetikusnak és szakácsnak készülő is. Reméljük, ez a szenvedélyük felnőtt életükben is megmarad, s szakmájukat szenvedélyesen szerető, remek szakemberek lesznek.

De van olyan pályaválasztás előtt álló leány is, aki még tanácstalanul áll a különböző szakmák kínálta lehetőségek előtt, nem tudja még eldönteni, melyiket is szeresse szenvedélyesen.

Van, aki a művészetekért rajong és festeni, illetve zenélni szeret, és van olyan is, akit az irodalom varázsol el, így szenvedélye az olvasás. Van, akinek a virágok, a kert a szenvedélye, és vannak, akik az állatokat szeretik szenvedélyesen. Van, aki a divatnak hódol és van olyan, aki a szerelmet szereti szenvedélyesen. Vannak kreatív alkotók is, akik műveikhez komplett történetet is kerekítettek. És van olyan is, akinek szenvedélye a családja.

A gyerekek, fiatalok bemutatták alkotásaikkal, hogy mennyi mindent szerethet az ember és űzhet szenvedéllyel anélkül, hogy kárt okozna vele saját magában, illetve környezetében.

Változatosan, kreatívan és szemléletesen mutatták meg nekünk, hogy számukra mit jelent a szenvedély, mi jut eszükbe arról, hogy valamit szenvedélyesen, teljes odaadással csinálunk.

A világnapra Egyesületünk és a Szarvasi KEF ebben az évben egy nagyobb rendezvénnyel készült. Mintegy 100 fő részvételére számítottunk, de becslésünk (és az elfogyott jutalmak és élelmiszerek mennyisége) alapján 300-400 fő látogatott el rendezvényünkre. Jelenléti íveinket a mozgalmas program során nem is sikerült csak a fele résztvevővel aláíratni. A program megnyitása után a zene és a mozgás vette át a szerepet. Különböző sportágakat próbálhattak ki a gyerekek. A hagyományos sportok mellett a különlegesebb, vagy hagyományőrző sportokat is kipróbálhatták a gyerekek. Volt zumba, kötélhúzás, gólyaláb, lábtengó, tollas, csúzli, darts és célba dobás, nem unatkozhatott egy fiatal sem. Hogy érdekesebb legyen a feladat, a különböző állomásokon pontokat gyűjthettek a résztvevők. 5 pontért cserébe pedig választhattak ajándékainkból. A sportágak kipróbálása mellett kóstolhattak egészséges ételeket és italokat, kipróbálhatták a részeg szemüveget, tölthettek ki drogtotót és szakembereink – rendőrök, szociális munkások és védőnők – beszélgettek, tanácsot adtak és az egészséges életmódra tanították a gyerekeket. Az érdeklődőknek lehetőségük volt az egyéni és csoportos tanácsadásra, teszttöltésre, beszélgetésre és csoportjátékokra is. Partnereink, akik részt vettek a programok megvalósításában: Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Gy. Sz. C. Székely Mihály Szakképző Iskolájának közösségi szolgálatos diákjai, Truc Uhrin Szilvia táncoktató, Szarvasi Rendőrkapitányság, Szarvasi Polgárőr Egyesület, az Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó – Második Esély Klubja, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub, a Fit Life Team, a Védőnői Szolgálat, a Szarvasi Családsegítő Központ és az Emberöltő Alapítvány. Köszönjük aktív részvételüket!

A rajz- és fotópályázat díjazottjai Szín Boglárka, Darida Diána és Jónás Helga, Varga Kitti, valamint Bak Zsolt alkotásai lettek.

Az eredményhirdetés után a program a KEF által szervezett családi programmal folytatódott. Az este során a fiataloké volt a főszerep. Miközben a középiskolásokból álló Flyers zenekar hangolta szertelen nyárra a fiatalokat, kihelyezett tanácsadásunk is tovább működött. A közel két órás, fergeteges koncert alatt szakembereink szórólapokkal, egyéni és csoportos tanácsadással segítették az érdeklődő fiatalokat.

Elmondhatjuk, hogy programsorozatunk sikeres és eredményes volt. A munkát azonban nem hagyjuk abba, partnereinkkel tovább dolgozunk a szarvasi fiatalok szermentes, egészséges jövőjéért!

Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Gombár Györgyné, Homonnai Tiborné, Kriska Mihályné