Hírforgó, Képgaléria, Média

Tömeges zarándoklat Mini Magyarországra

Kétségkívül a nyári napforduló ünnepét tűzrakással, tűzugrással szokták ünnepelni, Mária és Erzsébet találkozása és az Üdvözítő közelgése révén.


Kézenfekvő módon ettől a szép hagyománytól a szigorú tűzgyújtási tilalom következtében országszerte eltekintettek. A Mini Magyarország makettpark – szentélyként őrzött természetvédelmi terület az Arborétum – elhelyezkedése kapcsán eleve kizárja az örömtüzek rakását. Ezért az év legrövidebb éjszakáján saját hagyományai mentén fogadta látogatóit.

A magyar kultúrtörténet épített csodáinak kicsinyített épületei kivilágítva köszöntötték a tömegesen zarándokló vendégeket. A szombat éji órák szépségét fokozta a makettpark sétányai mentén elhelyezett színes lampionok és a mesébe illő fényfestések látványa. Az apró épületeknél ezer meg ezer szentjánosbogárra emlékeztető mécsfény tündökölt. A legendás vasúti szerelvények modelljei pedig szintén kivilágítva füttyögtek, zörögtek, csühögtek a síneken. A Szent Iván éji varázslat tetőzéseképpen szívet-lelket melengető módon zúgtak a kassai Szent Erzsébet vagy akár a szegedi Fogadalmi-templom harangjai, szinte még gyönyörűbben búgott a tárogató Krasznahorka büszke várából, szárnyalt a Te benned bíztunk eleinktől fogva a Debreceni Nagytemplomból s a csillagokig ért Melis György hangja az Operaházból. Nem beszélve a legszentebb magyar vár, Eger makettjéből felzengő krónikás éneknek.

A kora éji óra ellenére ottjártunkkor a tömeg valósággal ellepte Mini Magyarország útjait. Fenséges és felejthetetlen volt a látvány, hiszen közismert, hogy az idei tavaszon már Beregszász, Szolyva, Munkács és Verecke magyar kezek rakta szépségeinek makettjei is bekerültek ebbe a semmi máshoz nem hasonlítható varázsgyűjteménybe. Mivel a kiállított gyönyörűségek nagy hányadát volt szerencsém élőben is megcsodálni, a makettek is mintegy ismerősként köszöntek. Ugyanakkor eszembe jutott, milyen jó lenne, ha a következő években családos, csoportos szervezett és spontán formában egyre több magyar gyerek járhatná be ezeket a szent zarándokhelyeket. Mert határnyitások és illanó idő ide vagy oda, csak magyar léleknek fontos az, hogy szökött meg a gyermek Thököly Árva várából, a huszti beteglátogatók mondája nekünk íródott, csak magyar szív érzi át Zrínyi Ilona hőstetteit a munkácsi vár fokán – még akkor is, ha mára fordítva „más a nóta a Latorca partján” s csak mi tudjuk még, milyen volt az, amikor Kassa főterén cigányzenekar játszotta a Szép vagy gyönyörű vagy Magyarországot.

Így tűnődtem, azután az is eszembe jutott, ide Szarvasra is a Mini Magyarországra el kell látogatni egyszer minden gyereknek. Hogy feltárulhasson előtte egy ismeretlen, egy a magasban kerengő haza.