Hírforgó

Kitűnő Black Comedyt hoztak Egerből

Az egri Gárdonyi Géza Színház minden évadban kitesz magáért. Péntek este Peter Shaffer 1965-ben írt világhírű vígjátékát hozták Szarvasra, Baráthy György fordításában és Kiss József klasszikus rendezésében.


 

Sir Peter Shaffer 1965-ben még 30 éves sem volt, amikor ezt a művét befejezte. A Magyarországon jobbára az Amadeus és az Equus révén ismert angol írónagyság fiatalkori, jókedvű ötletéből szőtte meg a földkerekség valamennyi számottevő színházi műhelyét bejárt darabját. Nagy kár, hogy gyenge félházzal futott az előadás, mert kedves egri művészbarátaink szívüket-lelküket kitették a nagyérdemű szórakoztatása érdekében. Még nagyobb kár, hogy a darab második felvonásába ordonáré ricsajjal rondított bele a közeli diszkóőrület. Minden elismerésünk Babócsai Rékának, Nagy Andrásnak és a többieknek, hogy ezen diszkópatkányok bunkóságát hallatlan magas szinten igyekeztek felülmúlni művészetükkel. Hogy szemléletes hasonlattal élnjek, amikor elkészül egy nagyvonalú fogadás svédasztala, a legyeket jobb onnan távoltartani, mert belerondítanak a franciasalátába…

A történetben nagyszerű színészi teljesítményeket láthatunk. Brindsley Miller szerepében Nagy András nyújtott emlékezetest. A Békéscsabán jól ismert Babócsai Réka kiemelkedően érvényesítette tehetségét Carol Melkett bőrében. Sokoldalú művésze az egri társulatnak. Vókó János mindig jó, ha katonatiszteket és hasonló nagyságokat kell alakítania. Ezúttal sem csalódtunk benne Melkett ezredes egyenruhájában. Sárossy Kinga végignevettetett minket Miss Furnival alakjában. Tóth Levente Harold Gorringe bőrében teljesen hiteles volt, nagy játékkedvvel játszott. Kiváló volt Dimanopulu Afrodité Cleája ahogy Baranyi Péter szerelője és Schuppanzigh szerepében. Sata Árpád is üdén kacagtatott a milliomos Georg Bamberger röpke színreléptével. Horsenyi Balázs díszletei és Haráh Judit jelmezei tökéletesen illettek az író klasszikus angol világához.

Nem tudom, hogy a nagyszerű művészvendégek meddig próbálták az áramszünet szülte, csetlő-botló-tapogató mozgást a színpadon. Ezt hitelessé tenni csöppet sem könnyű feladat, ahogy ehhez hasonlóan vakot alakítani sem. Mindenesetre feladatukat külön-külön és összességében is magas nívón oldották meg. Minden elismerésünk a bravúrosan hiteles megjelenítésért mindnyájuknak. Köszönjük Egernek ezt a sokadik szép szarvasi estét. Jövőre velük ugyanitt – remélhetően ricsajmentesített színpadon.