Hírforgó, Képgaléria, Média

Színház az egész világ, nyelvi korlátok nélkül

Tartalmas tanévet tudhatnak maguk mögött a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium színjátszás iránt érdeklődő diákjai.


A Nemzeti Tehetségprogram NTP-KKI-2016 Színház az egész világ! – nyelvi korlátok nélkül című pályázaton nyert összegből gazdag programsorozatot tudtunk összeállítani, melynek tematikáját a 400 éves Shakespeare évforduló apropóján a szerző művei, drámatörténeti jelentősége adta. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden megmozdulás Shakespeare-ről szólt, de minden megmozdulásban a dráma, az irodalom, a színjátszás, a nyelvgyakorlás volt a szervezőerő, ahogy Shakespeare életében is.

Már szeptember elején elkezdtük a munkát, ugyanis a színjátszó csoportunkat beválogatták a Pál István Színjátszó Fesztivál – országos amatőr színházi találkozó- versenyprogramjába. A két napos székesfehérvári programról a Legjobb rendezés díjával tértünk haza.

Novemberben Nagy Gyula, a Színi Tanház logopédusa tett látogatást iskolánkba, és bevezette diákjainkat a helyes hangképzés rejtelmeibe, majd januárban a korrekt értelmi hangsúlyozás szabályait ismerhettük meg.

Decemberben a szavalóversenyről szavalóversenyre utaztunk. Gyulán Simonyi Imre versenyen, Békéscsabán Józsa Mihály emlékversenyen vettünk részt, de még Dévára is leutaztunk egy Adventi szavalóversenyre.

Januárban a Baros Imre Artistaképző Színi Tanházának nyíltnapját tekintettük meg a zsibongó Csaba Centerben. Minden elismerés azoké a fellépő diákoké, akik a pláza nyüzsgésében képesek voltak a produkciójukra koncentrálni. Lelkesen tapsoltunk egykori színjátszós csapattársainknak.

A február és március az év két legnagyobb megmérettetésére való felkészülés jegyében telt. Készültünk olaszul a Festival d’Italiano-ra, és magyarul az Ádámok és Évák Ünnepére. Néztünk filmeket, amiknek köze lehetett Shakespeare korához, adaptációkat a drámáiból. Meglátogattuk a Jókai Színház jelmeztárát, ahol a tömérdek ruha közül kiválaszthattuk az előadásunkhoz legmegfelelőbb jelmezt. A munkánkba bekapcsolódott Liszi Melinda, a mentorunk is, és próbáltunk éjjel- nappal. Na jó, éjjel azért mégsem, de rengeteget. Az eredménye megvolt. A Jókai Színházban megkaptuk a Líra király című produkciónkért a Legjobb előadás, és Marik Zsuzsi- immár harmadszor- a Legjobb női szereplő díját.

Április első hete volt színjátszóséknál az év legzsúfoltabb hete.

Hétfő – Békéscsabai Jókai Színház, délután nyilvános főpróba, este előadás. Köszönet azoknak a tanároknak és diákoknak, akik utánunk utaztak, hogy az esti előadáson szoríthassanak nekünk!

Kedd – két drámapedagógiai foglalkozás a budapesti  Nyitott Kör Egyesülettől Közöd? Avagy esik épp az alma a fájáról címmel. Interaktív, komplex színházi nevelési előadás a felnőtté érésről és a függetlenedésről a  10. és 11. évfolyamos osztályok bevonásával.

Szerda – Tábor Lajos a Színi Tanház drámatörténet tanárának előadása Shakespeare koráról, színházáról, drámatörténeti jelentőségéről. Kérésünkre az előadó a királydrámákra összpontosított, de igen informatív előadásában a humortól a szonettekig komplex képet kaphattak a diákok Shakespeare munkáiról és a kor gondolkodásáról, erkölcséről. Ezért a programon nem csupán a színjátszók, hanem a teljes 12. évfolyam részt vett. Délután már a Cervinus Teátrumban próbáltunk a Vajda Gálára.

Csütörtök – Vajda Gála, ahol iskolánk közel ötven tehetséges diákja lépett fel, mutatkozott be társainak és a meghívott vendégeknek. A műsorban vers, táncos, zenés produkciók szerepeltek. A gálaműsor zárásaként léptünk színpadra a frissen elkészült, de máris díjazott Lear király adaptációnkkal. A diáktársak vastapsa, a tanárok és a város vezetésének gratulációja legalább akkora elismerést jelentett, és elégedettséget váltott ki, mint a hét elején a színházi szakma díjai.

Mindez csak az első hét színjátszós programja, de a hónap eseményei nem értek véget.

Április 19. „Társulati gyűlés”- Tortaparti

Az összejövetelen megköszöntük Liszi Melinda művésznő munkáját, jómagam pedig az olasz és magyar nyelven színjátszóknak a kemény küzdelmet, hiszen a bemutatókat megelőző hetek, bármennyire is szeretjük egymást, nagyon megterhelőek voltak, és tanulmányaikban rengeteg lemaradást kellett pótolniuk az elkövetkező hetekben. Ezt követte a közös tortázás, videózás.

Április 24. Tanulmányi kirándulás a budapesti Vígszínházba, ahol kulisszajárással, remek hangulatú drámapedagógiai foglalkozással hangolódtunk az esti Szentivánéji álom előadásra. Fergeteges vígjátékot láttunk. Maradandó színházi élményt nyújtott Eszenyi Enikő és Stohl András játéka.

Május 27. Cervinus Mozi: Arthur király- a kard legendája. Programsorozatunk kiváló zárása volt a minden ízében mai, 3D-s filmvetítés, ami ugyan nem Shakespeare, de klasszikus történet feldolgozása, legmodernebb koncepcióban, a mai közízlés kívánalmainak megfelelően.

Júniusban a kisdiákoké lett a főszerep. Egy hetes színjátszótáborban nyertek beavatást a gimis színjátszás szórakozva tanulunk metodikájába.

Úgy gondolom, mozgalmas, de főleg tartalmas évet zártunk. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy mindezeket a programokat meg is tudtuk valósítani. Shakespeare egyik legfontosabb alkotója a világirodalomnak, a színháztörténetnek. Megérdemelte a méltó megemlékezést, és mi is megérdemeltük, hogy alaposabban megismerhessük őt, magunkat, egymást. Itt üldögélek a nyár kellős közepében, próbálom összeszedni az elmúlt esztendő eseményeit, és máris hiányzik a csapat. Nyugi, nem fertőző!

Salka Zsuzsanna
a színházi csoport vezetője