Hírforgó

Nemzetközi bohócok és ígéretes fiatalok a Festett mosoly bohócgálán!

2017. július 20-26. között, Szarvason rendezték meg a Bohóctábort. A rendezvényen jelen voltak a nemzetközi szakma legelismertebb képviselői is, hogy tapasztalataikat és tudásukat továbbadják a következő generációnak.


A július 26-án, este 20:30-tól, a Szarvasi Vízi Színházban megrendezésre kerülő Festett mosoly című gálán alkalmuk volt megmutatni, mit tanultak ez alatt az egy hét alatt.

Fesztiváldíjas bohócok és tanítványaik várták, hogy mosolyt csaljanak a nézők arcára szerdán este a Szarvasi Vízi Színházban. A műsor során mindenki meggyőződhetett róla, hogy a humor nem ismer országhatárokat. Az egyhetes bohóc tábort záró gálaműsort Fekete Péter Jászai-díjas rendező állította színpadra.

Idehoztunk egy egyhetes kurzust, amire Izraelből, Amerikából, Lengyelországból, Ukrajnából hívtunk fiatalokat, lelkes fiatalokat, és hihetetlen jó tanárokat, izraeli világhírű pantomim pedagógust, Amerikából, éppen Lengyelországban élő világhírű pantomim művészt, akik egy hétig foglalkoztak a magyar, és külföldi fiatalokkal – mesélte Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításért felelős miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

A vidám gálaműsorban felléptek a Baross Imre Artistaképző Intézet ősszel induló clown-/bohócképzésének előkészítő nyári táborában résztvevő diákjai. Mellettük közreműködött az ukrán erőemelő formáció, az Atlantisz-csoport, a Fővárosi Nagycirkusz zenekara, valamint a Békéscsabai Jókai Színház két musicalszínésze, Gábor Anita és Nagy Róbert is.

A külföldi művészek közül a PlanSHET, a csupa bájos, fiatal hölgyből álló ukrán artistaiskolás pantomim bohóc formáció, valamint Anka Wojtkowiak Williams és Jim Williams, a lengyel-amerikai bohócházaspár egyben a Liquidmime pantomimformáció tagjai. Ők igazi kuriózumnak számítottak, hiszen Magyarországon általában a pantomim művészet nem a bohócmesterség része.

Hogy ha a szavak nélküli előadás módot választjuk, akkor a pantomim magától értetődő – nyilatkozta Greifenstein János. – Magyarországon lehet, hogy egy kicsit furcsa, hogy külön választjuk a pantomimet, és a bohóc mesterséget, nem baj, most ezzel foglalkozunk, megpróbáljuk ezeket az injekciókat elsütögetni.

A Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Teátrumi Társaság a Festett mosoly című bohócgáláján háromszáz táborozó gyereket látott vendégül. A Körös-parton ezekben a napokban zajló Lauder Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor gyermekei nagy érdeklődéssel figyelték az Izraelből érkezett Goodman Clowns pantomim bohóc csoport előadását.