Hírforgó

Hétindító hírcsokor

Rövidhírek Szarvas város közelmúltbeli történéseiből.


Babák Mihály Tisztikeresztje | A magyar államalapítás évfordulóján, Szent István Nap alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta Babák Mihálynak, Szarvas város polgármesterének.

A magas állami kitüntetést Békés megye és Szarvas város fejlesztése terén elért több évtizedes, kivételesen magas színvonalú országgyűlési képviselői és városvezetői munkássága elismeréseképpen vehette át Babák Mihály a Belügyminisztériumban augusztus 17-én.

Bérlemények | Júliusban 17 önkormányzati bérlő hosszabbította meg szerződését. Egy fő leadta a lakását a Szentesi úti lakótelepen, további egy fő adósságrendezésre jelentkezett.

 

Nem pályázhat az Önkormányzat | Szarvas Város Önkormányzata nem tud pályázni a lakhatási körülmények javítását szolgáló EFOP 2.4.2.17 pályázaton, mivel a szegregátumként kijelölt területen önkormányzati bérlakással nem rendelkezik. Szarvasi köznyelvre lefordítva a régi Krakó területén nincsenek olyan bérlakások, amelyekben halmozottan hátrányos, szociális gondokkal küzdő roma és nem roma egyének és családok élnek.

Dávid Zoltán köszönete | Dávid Zoltán orosházi polgármester a közelmúltban – Babák Mihály polgármesterhez intézett levelében – személyesen köszönte meg a szarvasi tűzoltók példamutató tevékenységét, amelyet az Orosházára lecsapott viharkárok kárelhárítása érdekében végeztek.

Honvédelmi sportközpont | Simicskó István honvédelmi miniszter a napokban arról tájékoztatta Babák Mihály polgármestert, hogy belátható időn belül lehetőség nyílik lőtérrel ellátott honvédelmi sportközpont felépítésére. A Kormány által támogatott több funkciós honvédelmi sportközpont a sportlövészet kiszolgálásán túl alkalmas lesz a honvédelmi neveléshez szükséges közösségi funkciók ellátására is.

 

Függő hatályú végzés | Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Egészségügyi Igazgatási Főosztálya függő hatályú végzést hozott a Békés Megyei Kórház és az Orosházi Kórház területének módosítása érdekében benyújtott önkormányzati kérelem ügyében. A függő hatályú végzés 2017. szeptember 30-ig van érvényben.

 

Nincs gépkocsis átjárás az Arborétum (Pepi) sétányon | A Képviselő-testület még a nyár kezdete előtt elutasította a Lux Kft. kérését, az arborétumi (Pepi) sétány gépjárműforgalom előtti megnyitására vonatkozóan.

 

Óvodai létszámok | A Kossuth utcai és a Dózsa utcai óvodába összesen 97 kisgyermek jár ez év szeptemberétől. Az öt csoportban elhelyezhető maximális (számított) létszám 115 fő.

Négymillió a Szárazmalomra | A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma a közelmúltban igényelt 5 millió 21 ezer 554 forinttal szemben 4 millió forintot ítélt meg Szarvas Város Önkormányzatának a Szárazmalom felújítására. Mivel érzékelhető módon ez a pénz összességében kevés az érdemi munkák elvégzésére, így az Önkormányzat jelentősé saját forrást kell társítson az elnyert összeg mellé.